ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Сімейство котячих
         

     

    Екологія

    сімейства котячих

    Доповідь з біології

    Учениці 8 класу «Б»

    Москва 1999

    Котячі - представники сімейства ссавців, ряду хижих. Вонинадзвичайно широко поширені в усьому світі. Відсутні котячі тількив Австралії, Антарктиді та на Мадагаскарі. Вони включають в себе 4 роду і 37видів. Котячі - середні і великі за розміром тварини, що мають стрункегнучке тіло, округлу голову. На пальцях розвинуті подушечки. Гострі загнутікігті втягуються в особливі заглиблення і тому не тупляться при ходьбі і нестукають.

    Походження котячих має багатовікову історію. Близько 30-35млн. років тому досягли великої різноманітності і широкогорозповсюдження давні хижаки сімейства вівіерових. Деякі з нихпослужили вихідними формами сучасних видів диких і домашніх котячих.

    Нижче наведені описи окремих найпомітніших представників цьогосімейства.

    ЛЕВ

    Зоологи розрізняють азіатського і африканського левів. У силу різниціареалів проживання вони відрізняються один від одного зовнішнім виглядом. Колись левикрім Африки в безлічі водилися в Європі, на Близькому і Середньому Сході,в Індії, але мало-помалу були витіснені головним своїм ворогом - людиною взв'язку з розвитком скотарства і землеробства, а потім промисловості. Теперцей вид існує майже виключно у великих мисливських резерватах
    Східної та Південної Африки, та ще жменька азіатських левів живе вприродному стані в індійському заказнику Гірський Ліс.

    Лев - дуже велика тварина. Середній дорослий самець має у довжинутрохи менше трьох метрів і важить від 180 до 230 кілограмів. Левидрібніше: їх середня довжина становить близько двох з половиною метрів, а вага -
    140 кілограмів. Серед кішок тільки у левів легко відрізнити самця від самкинавіть на великій відстані завдяки його росту і пишною гриви. Лев, чиєгнучке тіло складається, наче з одних тільки м'язів, володіє неймовірноюфізичної міццю. Одним ударом лапи він здатний звалититрехсоткілограммовую зебру, і, незважаючи на свою вагу, леви - чудовістрибуни. Триметрові стрибки по вертикалі - на обриви або через огорожі --для них справа звичайнісіньке.

    Леви відрізняються від інших котів тим, що живуть і полюють групами
    - Так званими Прайд. У звичайний прайд входять кілька левів і їхдитинчата, два-три молодих самця і обов'язково один домінуючий самець.
    Ватажок - не завжди найбільший або найсильніший член прайду, але іншісамці визнають його верховенство, а він у свою чергу терпить їх присутність.
    Чисельність прайду може сильно коливатися - від чотирьох-п'яти членів дотридцяти п'яти і більше. Межі території свого прайду домінуючий левметит, пирскаючи на кущі сумішшю сечі та виділень анальних залоз, і оповіщаєпро те, що територія належить йому, гучним ревом. Коли кордонувстановлені, вони стають непорушними, і він готовий захищати їх, б'ючисьна смерть. У місцях, де дичини мало, територія може сягати нап'ятнадцять кілометрів у всіх напрямках, а там, де є на когополювати, вона буває багато менше.

    постарів і хворих львів прайд не захищає, а, навпаки,виганяє, надаючи їм самим про себе піклуватися. Одряхліле лев, худий іслабкий, часто завершує свої дні в шлунках оточили і розірвали йогогієн - безславний кінець для владики звірів.

    Лев, надає полювати левиці, а потім об'їдається плоди йогопраць. Левиця, досвідчена мисливець, обережно підбирається до видобутку, ховаючисьза низькими кущами, поки не настане момент для стрімкого кидкавперед. Левиця здатна півдня нерухомо пролежати в частіше, підібравшись,поки у водопою не з'явиться череду гну. Кількох секунд, коли вони опускаютьморди до води, цілком достатньо для її добре розрахованого стрибка. Мисливствоспільно, члени прайду вбивають видобуток швидко і без особливих зусиль.

    У період парування відносини між партнерами дуже ніжні.
    Домінуючий лев злучається з самкою, у якої настала тічка. Через триз половиною місяці після спаровування вагітна левиця йде від прайду,відшукує відокремлений, зарослий травою куток і там справляє на світлопотомство. Левенята безперервно піддаються небезпеки з моменту народження і доповзросленія, яке настає приблизно через два роки. Вони народжуютьсясліпими та безпорадними і в усьому залежать від материнських турбот. Небезпекираннього дитинства такі великі, що виживає в більшості випадків не більшеполовини всіх левенят.

    ТИГР

    Важко знайти на Землі звіра, який був би так само могутній і спритний,красивий і безстрашний і так широко відомий людям всіх континентів, як тигр.
    Тигр - один з найбільших наземних хижаків нашої планети. Вага великогоамурського тигра досягає 300 - 350 кілограмів при довжині тіла від носа докореня хвоста до 2,5 - 3 метрів.

    Ще на початку нашого століття тигр був широко поширений назначної частини Азії - від Каспійського моря до Японського, від Приамур'я до
    Індонезії. Посилена переслідування і необмежене полювання на тигрів призвелидо різкого скорочення його ареалу та чисельності. За останні 40 роківчисельність бенгальського тигра скоротилася в двадцять разів, і тепер їхзалишилося не більше двох тисяч. Доля амурського тигра також драматична. Усередині XIX століття він був великий. У тридцяті роки нашого століття тигрзрідка зустрічався лише в самих глухих куточках Уссурійської тайги, важкодоступних для людини, і виявився, таким чином, на межі зникнення. У
    1935 році був організований великий і єдиний у своєму роді Сіхоте-
    Алінський державний заповідник. З 1947 року полювання на тигра була строгозаборонена, Навіть вилов тигренят для зоопарків допускався одиничне, поспеціальними дозволами. Ці заходи виявилися своєчасними. Вже в 1957році чисельність амурського тигра у порівнянні з тридцятими роками майжеподвоїлася, а до початку шістдесятих перевалила за сотню. До теперішньогочасу поголів'я тигрів зросла до 160 - 170 тварин. І хоча теперчисельність не викликає побоювань за долю краси і гордості Уссурійськоїтайги, полювання на тигра залишається під забороною.

    Типові місця проживання амурського тигра - гірські широколистяні ікедрово-широколистяні ліс. Особливо любить він лісу зі схилами, крутими івисокими кручами, кам'яними нішами і печерами. Тут хижак завжди знаходитькорм, без праці з найвищих точок дивляться свої володіння, має в достаткузручні для лігва місця, відокремлено вирощує своє смугасте потомство.
    Найбільше тигра цікавлять кабан і ізюбр, хоча він зрідка полює і налося, ведмедя, косулю, а трапляється, і на зайця. Тигр - мисливецьпрофесійний. На полюванні він покладається в основному на гостроті зір ітонкий слух. Нюхом тигр, як і всі котячі, слабкий. Намічену жертвуобережно чатує, майстерно краде, потім наздоганяє стрімкимистрибками. У кидку на короткій дистанції він, як блискавка відстань в 15метрів долає за секунду. Але довго бігти не може: втомлюється. Осьчому тигр завжди прагне підкрастися якомога ближче, щоб закінчитиполювання кількома стрибками. Жертва, наздоженуть їм, рідко виривається.

    Їсть тигр досить багато: до 30 - 40 кілограмів за один прийом.
    Голодний великий звір може з'їсти і 50 кілограмів м'яса. Звичайно жізюбра або кабана вагою в півтора центнера йому вистачає на тиждень, авеликого лося або ведмедя - на 10 днів. Після успішного полювання та відпочинку навеликій кількості їжі тигру не завжди вдається відразу здобути іншу тварину, і тодівін не їсть кілька днів поспіль. Навіть тривале голодування тигр переноситьбез наслідків для свого організму, тому що шар сала на боках іживоті в нього досягає товщини в п'ять сантиметрів.

    Зазвичай тигри живуть осіло, кожен на своєму індивідуальному мисливськомуділянці. Самець і самка - поруч. Свою територію звірі охороняють відприбульців, рішуче женуть і своїх побратимів, та інших великих хижаків.
    Тигри - звірі-одинаки. Вони, на відміну від левів, не визнають стайня життя,люблять самоту. Навіть з родичами агресивні, особливо з роблять замах начужу територію.

    У бійках ж вирішується і одвічне запитання: хто отримає право залишитипотомство. Зрозуміло, його залишає найсильніший. Прийнято вважати, що вбійках-поєдинках гинуть багато тварин. Це зовсім не так. До смертіпереможеного зазвичай не б'ють. Слабкий, як тільки зрозуміє, що програє,прагне швидше ретируватися, а сильний проявляє великодушність. Весілля утигра бувають у будь-якому місяці, і все-таки частіше всього в кінці зими.

    Через 3,5 місяця у глухому непролазній місці усамітнившисьтигриця приносить дитинчат. Зазвичай їх два-три, іноді один або чотири, ідуже рідко - п'ять. Малюки безпорадні, важать не більше кілограма, алерозвиваються і ростуть швидко. У двотижневому віці прозрівають, чують, вмісяць подвоюють свою вагу, стають спритними, допитливими. Вибираютьсяз лігва і навіть намагаються лазити по деревах. До м'яса починають долучатисявже у двомісячному віці, але материнське молоко ссуть до півроку. Уцьому віці тигренята досягають ваги великої собаки і цілком переходять нам'ясо - відтепер і до кінця днів. Мати спочатку носить ім зі своїх полювань свіжуїжу, потім водить видобутку від однієї до іншої. Дворічні тигренята важать доста кілограмів і починають полювати самі під керівництвом матері. Тигрицятерпляче й докладно прагне передати спадкоємцям весь свій досвід, всюжиттєву мудрість. Вона відпустить своїх дітей до самостійного життя вскладний світ повністю сформованими і добре підготовленими. Багатотурбот у тигриці, і вона справляється з ними один. Тигр не приймає будь -якої участі у вихованні своїх дітей, хоча живе нерідко поряд з ними.
    Розпадається тигріні сім'я, коли молодим виповнюється по три роки. Начетвертому році життя вони стають самостійними.

    У природних умовах тигри живуть в середньому десять-п'ятнадцять років,а в зоопарках довше. Зростають все життя і тому до старості досягаютьнайбільших розмірів. Ворогів у амурського тигра практично немає. Його подужатиможе лише дуже великий бурий ведмідь.

    Тигр дуже цікавий і при кожній нагоді спостерігає залюдиною, ходить по його слідах, іноді непомітно супроводжує лісовогоподорожнього, не виявляючи агресивність. При випадкових зустрічах з людиною,навіть впритул, спокійно звертає убік, як би даючи йому дорогу.
    Людина для амурського тигра недоторканний, чого не можна сказати про тигрівбенгальських, серед яких багато людожерів. Наприклад, в індійському штаті
    Західна Бенгалія чисельність тигра приблизно така ж, як у нашому
    Уссурійському краю - 140 голів. А за 1968 - 1972 роки ці тигри вбили більше
    150 чоловік. У Сундарбані бенгальські тигри вбивають в середньому 75 людей врік. Індійські зоологи встановили, що серед сундарбанскіх тигрів коженчетвертий - явний людожер, а інші - людожери непрямі або випадкові. І,тим не менше, тигри в Індії охороняються. Причинами розповсюдження тигрів -людожерів в Індії стало інтенсивне знищення лісів, невміла полювання назвірів: покалічені тигри в озлоблення мстять.

    Через різке скорочення ареалу та чисельності тигр занесений доміжнародну «Червону книгу» рідкісних і зникаючих ссавців.

    ЛЕОПАРД
    Леопард - типовий великий представник великого сімейства котячих.
    Звір надзвичайно гарний. Звичайна забарвлення леопарда - різноїінтенсивності жовтий фон, густо всіяний чорними плямами, які на мордіі кінчиках лап значно зменшуються в розмірах, майже переходячи в крап.
    Зрідка зустрічаються чорні леопарди. Їх найчастіше називають чорноюпантерою. У леопарда граціозна, легка і гнучка фігура, округла голова,довгий хвіст, стрункі ноги. Звір цей прекрасно озброєний. Його ікла івтягуються в спеціальні піхви кігті гострі, як голки, і смертоносні, яккинджали. З ношею в зубах, що перевищує свою вагу, він мчить по лісі швидко іневимушено. І вже майже неймовірно: з козулі в зубах великий леопардвистрибує на двох триметрову висоту. Додамо: швидкість його бігу 16 - 18метрів на секунду, а восьмиметрові стрибки в довжину і чотириметрові ввисоту для нього є звичайним, як і артистична лазіння по деревах, навітьпрямим і гладким. Поступаючись до лева і тигра в розмірах, леопард виграєспритністю і швидкістю рухів. Він прекрасно лазить по деревах,скель і відчуває себе там не менш вільно, ніж на землі. Реакція в ньогомиттєва, нападу блискавичні, страху він не знає. І не дарма багатовчені і знамениті мисливці вважають леопарда найбільш досконалою з кішок
    - Суперкошкой. У леопарда тонкий слух і гострий зір, причому він добребачить у, здавалося б, непроглядній темряві. При своєму яскравому забарвленні кішкачудово маскується на місцевості.

    Леопард - типовий мешканець тропіків і субтропіків. Поширений віншироко: звичайний майже у всій Африці, в Азії на південь від Кавказу, верхів'їв
    Сирдар'ї та Амудар'ї і Амура. У нашій країні цей звір тепер зрідказустрічається в Закавказзі, горах Середньої Азії. У Приморському краї леопардівналічується 3 - 4 десятки. Іноді вони заходять з півдня в Забайкаллі.
    Заселяє леопард головним чином тропічні, субтропічні і змішанілісу, рідколісся, зарості чагарників, скельні нагромадження в горах.
    Цікаво, що в Африці значна частина цих кішок живе у заростяхакації та колючих чагарників, як би поступаючись савану левів, а луки --гепард. Великі хижаки люблять, щоб їм ніхто не заважав.

    Основні жертви леопарда - козуля, дрібні антилопи, олені, кабани,мавпи, зайці. Середня вага видобутку зазвичай 25 - 50 кілограмів, протелеопард в силах задавити коня, зебру, корову і навіть горилу. І при всьомуцьому він не проти з'їсти сарану, полівку або жабу. І можете собіуявити - ловить і ласує рибою!

    Живуть леопарди поодинці, парами і сім'ями. На відміну ото лева ітигра самці леопардів - зразкові дружини. Хоча у вихованні потомства вонипрямої участі не приймають, проте живуть неподалік від виводка і зрідкайого відвідують. Рік-півтора мати дбайливо і ревниво ростить і виховуєдитинчат, а потім приходить пора їм самим добувати хліб насущний, і сім'їрозпадаються.

    У 2 - 3 року молоді леопарди обзаводяться своїми сім'ями. У 6-8 роківлеопард в розквіті сил, в 12-15 до нього приходить старість. Рекордтривалості життя в зоопарках - 24 роки.

    Леопарди дуже важко піддаються дресирування і практично ніколи нестають такими ручними, як, наприклад, лев, гепард, пума, рись. Леопардволелюбність, жорстокий, не терпить насильства і не прощає образи.

    Леопард в числі інших представників сімейства котячих узятий підохорону закону, торгівля його шкурами суворо заборонено. Його занесено до Червоноїкнигу рідкісних і зникаючих тварин. А це означає, що без особливої опікилюдини йому не вижити на землі.

    Ягуар
    На вигляд цей американський звір - вилитий леопард. І справді,обидва тварин - близькі родичі. Виявилося навіть, що самки, суміш леопарда і ягуара, здатна до продовження роду.
    В даний час ягуар проживає на території від 35 градусапівнічної широти 40 градусів південної широти.
    Тулуб ягуара важковагове, міцне; виглядає він присадкуватим,навіть незграбним. Голова масивна; будовою черепа ягуара ближче дотигра, ніж до леопард, зате пофарбований так само як останній. Важать ягуари в середньому більше 100 кг.
    Про точне число підвидів ягуара вчені поки не домовилися. Першналічували вісім підвидів, розділяючи звірів за їх розмірами (фарбування та візерунки на шубці аж надто сильно варіюють). Найменші ягуаризустрічаються в Гондурасі і Гватемалі; найбільші - в Бразилії, причомудовжина тварин коливається від 1,6 до 2,4 метра (третина займаєхвіст). Основний забарвлення змінюється від пісочного до яскравої рудуватою охри.
    Тулуб покрито як суцільними, так кільцевими плямами, а такожрозетками, причому всередині останніх шерсть трохи темніше, ніж загальний забарвлення.
    Голова і широкі потужні лапи - в чорну цятку. У нижній частинітулуба спостерігається поперечний малюнок: на животі присутні великічорні плями, а на горлі і грудях - смуги, складені ззлилися воєдино цяточок. На хвості у тварини також помітний візерунокз розташувалися поряд кільцевих плям і розеток (шерсть всерединіїх світла). Вуха у ягуарів закруглені, зовні вони чорні з жовтимплямою посередині.

    Живе ягуар майже скрізь: і в густих непрохідних лісах, ів рідколісся, і в степу, і в прибережних гаях, і в заростях очерету.
    Віддає перевагу пересуватися по землі, а й по деревах вміє дуже спритнолазити. Води ця кішка не боїться - вона і любить плавати, і плаваєвідмінно. Тому мешканцям річок і озер і доводитьсягодувати собою цього хижака: на обід до нього?? потрапляють іводяні свинки (капібари), і черепахи, і риба, при чому на риб ягуар полює з берега, вишвирівая їх з води потужнимидарами лап. Взагалі всьому американському звір доводитьсябоятися ненажерливого ягуара, навіть тапіри потрапляють до нього на обід.
    Мавп цей природжений мисливець наздоганяє навіть наверхівках дерев або прикінчувати їх поблизу водопою.

    У зоопарках ягуари зустрічаються досить часто. Якщобратися за їх виховання з раннього дитинства, то можна певноюступеня приручити їх.

    Вагітність триває 13 тижнів; народжується від одного дочотирьох дитинчат. Забарвлені вони також візерункове, як і їхбатьки, тільки кольору малюків більш приглушені, матові, аплями у них на тільце звичайно суцільні, чорні.

    ПУМА
    Цю велику американську кішку називають також кугуаром, чорним абосріблястим левом і навіть пантерою. Тридцять її підвидів зустрічається на південно -заході Аляски, в Середній Канаді, США, Середньої і Південній Америці.

    Пуми - індивідуалісти. Самець займає територію в 10 - 50 квадратнихкілометрів, самка задовольняється меншою - до 20 квадратних кілометрів.

    спритна, рухлива і гнучка пума відмінно лазить по деревах іподорожує без страху за обривів, здійснюючи стрибки з висоти 12 -15 метрів.

    Харчуються пуми мишами, кроликами, рептиліями, жабами, кониками,птахами і більш значною здобиччю - дрібними і середніми копитних.
    Коронний номер пуми на полюванні - миттєвий кидок з наступним укусомжертви в потилицю. Якщо маневр виявляється невдалим, кішка недовгопереслідує жертву. Залишки туші пума закопує у сніг або ховає підхмиз, щоб знову повернутися до них на наступний день.

    Тільки нетривалий відрізок часу пуми живуть парами. Шлюбнапара тримається разом лише близько двох тижнів. У калі буває два - трикошеня, іноді більше. Новонароджені з'являються на світ значнотемніше своїх батьків. Їх шкірка вкрита чіткими чорними цятками, ахвости - такого ж кольору кільцями. Молоко - основне харчування малюків додвох - двох з половиною місяців. Потім вони переходять на тверду їжу, а впівроку вже допомагають матері на полюванні.

    ГЕПАРД
    З цілої низки ознак він значно відрізняється від інших кішок. Навітьбагато систематики розходяться в думках щодо правильностізарахування роду гепардів до сімейства котячих. Далеко не всі вченізнаходять для цього достатні підстави. Малюки гепарда можуть втягуватикігті, як кошенята, тільки до 10 - 15 тижнів, пізніше кігті стають майженерухомими, і відповідно до чого Пяст більше нагадує собачу. Взагаліпобудова тіла гепарда майже повторює силует хорта, та й деякімоменти в поведінці теж більше притаманні собакам. Але це єдина здиких кішок, яка, перебуваючи в доброму гуморі, муркоче, якдомашня Мурка.

    Цікаво поведінка гепарда на полюванні: він підкрадається до антилопі,використовуючи нерівності ландшафту, у вигляді прикриття, на відстань від 150 до
    200 метрів, після чого починається стрімка короткочасна погоня, підчас якої хижак нерідко розвиває швидкість понад 100 кілометрів на годину.
    Це найшвидший звір на Землі.
    Якщо жертва не потрапляє в сильні пазуристі лапи в перші кілька секунд,вона врятована: гепард легше почати все спочатку, чим займатисятривалим переслідуванням.

    Нерідко ці звірі полюють парами або великими сім'ями, що такожнетипово для кішок (виключаючи львов).

    Гепарди приручаються краще за інших котячих. Люди помітили це вже близькотрьох тисяч років тому, коли почали використовувати їх на полюванні. Розведення їхв неволі не вдавалося, а тому постійно доводилося відловлювати в природімолодих гепардів і приручати їх. Ця обставина, а також планомірнезаселення людиною степових областей, що служили гепард життєвимпростором, призвело до значного зниження їх чисельності. Сьогоднівеликі популяції цих тварин є тільки у східній та південно-західній
    Африці. На решті території цього материка, а також в Азії гепардизникли повністю, як, наприклад, в Індії вони стали дуже рідкісними.

    Вони живуть в основному в посушливих областях, уникаючи відкритихрівнинних просторів і густих заростей дерев. Харчуються гепарди дрібнимиі середніми копитних. Тільки у виняткових випадках вони нападають навеликих антилоп. У голодний час ловлять гризунів і птахів.

    СНІЖНИЙ БАРС (ІРБІС)

    Сніжний барс за рядом ознак займає проміжне положенняміж великими і малими кішками. З великими кішками барса ріднитьвізерунок на голові, манера тримати хвіст, коли тварина спокійно, і щеряд анатомічних особливостей. Зате барс, як і інші малі кішки,вміє муркотати; поза, яку тварина приймає, трапезуючи, такожріднить його з малими кішками. З огляду на цю схожість і з тими, і зіншими кішками, барсів інколи називають "середніми кішками». Але от засвоїх габаритах вони нітрохи не поступаються леопард, типовимпредставнику «великих».

    Відомий ряд підвидів сніжного барса. Між собою вони відрізняютьсяосновним забарвленням, плямистістю і розмірами. Самці звичайно крупніше,масивніше, міцніше своїх одноплемінника. Дорослі самці важать від 65 до 75кг. Довжина тіла - до 2,1 м. Хвіст (3/7 загальної довжини) товстий, покритий густою вовною, тому і здається, що у барсів хвіст товщі,ніж у леопардів. Тулуб теж покрите довгою вовною, на вигляд вонабрудно-димчастий. Щоб не замерзнути серед своїх снігів Барсудовелося обзавестися густим довгим підшерстям, поверх якогодовга біло-сіра покривне вовна, нерідко зазначенажовтуватим нальотом. Голова ж барса здається невеликий і досить витонченою. Її прикрашають маленькі, цілком чорні плями. Плями натулуб (аж до стегон і хвоста) інші, вони чорно-сірі абочорні кільцеві (в цьому випадку посередині панує основної сіро -жовтий забарвлення). Нижня сторона тулуба, а також внутрішня частинаніг розцвічена білим. По краю білого хутра плями повністю чорні: такі ж вони й на ногах зовні. Зіниця круглий; зір гостре, добрерозвинене, та й інші органи чуття відмінно служать Барсу. Коли надуші у цієї «кошечки» добре, вона, як і домашні улюбленці, муркоче.
    Гарчати він теж може, подібно представникам знаменитих, царственихкотячих, тільки гарчить господар снігів неголосно.

    Зустрічається ирбис в горах Центральної Азії: від Паміру,
    Тянь-Шаню, Алтаю до індійських штатів Кашмір Сіккім та Південно -східного Тибету. Зазвичай він проводить час на висоті 2000-3000метрів. У теплу погоду забирається навіть під «дах світу» - на 6000метрів. Живе і в густих заростях чагарнику (рододендрон), і на гірськихрівнинах, де рослинності майже немає. В якості житла вибираєущелини в скелях і печери, де і виводить потомство. Тут, серед гірськихльодів і снігів, його хутро чудово маскує його і від ворогів, і від жертв.
    Полювати ирбис вважає за краще в сутінках. До свого «дому» барс дужеприв'язаний, хоча, полюючи, забрідає дуже далеко від нього.

    Годується він всіма що живуть в його вотчині ссавцями - відмишей до гірських козлів, баранів; часом розправляється і з яками. Налюдини не нападають, але, якщо доведеться, сміливо відбивається від нього.
    Втім, це мало допомагає.

    У гонитві за цінним хутром люди можуть зняти цього прекрасногозвіра, хоча в Індії та в Середній Азії його давно охороняє закон.
    У зоопарках він зустрічається рідше інших великих кішок. Він піддаєтьсяприрученню, хоча зазвичай робить з себе зухвалого хижака, подовгугарчить, сичить, бурчить. У неволі снігові барси не раз приносили потомство.
    Вагітність триває 90 днів. На світ з'являються дві-чотири сліпихдитинча, що нагадують малюків пуми. У горах мати приховує їх у глибиніпечер, де ні вороги, ні негода їм не зашкодять. Протягом першогоп'яти місяців кошенята годуються материнським молоком. Статевий зрілостідосягають на третьому році життя.

    ПОХОДЖЕННЯ І ІСТОРІЯ Домашні кішки

    Кішка домашня також відноситься до розряду ссавців, родиникотячих.
    Стародавнім вихідним і, мабуть, головним предком всіх порід ірізновидів домашньої кішки прийнято вважати «дику північноафриканськубуланий »або« лівійську кішку ». Вона ще відома як «степова»,
    «Нубійська», що одержала цю назву від древньої держави Нубія,розташованого на території нинішнього Судану. У дикому стані ця кішказбереглася до наших днів. Поширена по всій Африці і в великій зонівід Середземномор'я до Китаю. Живе в пустелях з заростями чорногосаксаулу, у чагарниках біля водойм, у передгір'ях, в горах, іноді --поблизу населених пунктів. Живиться переважно дрібними гризунами та птицею.

    Досить велика з вузьким, довгим тілом і високими ногами.
    Масть переважно бура з темними поперечними смугами. Хвісттонкий, загострений. За зовнішнім виглядом схожа на домашню кішку, алесильно схуд. Легко приручаються (навіть доросла).

    У країнах Західної Європи і Малої Азії поширена «дика лісова»,або «європейська, кішка». Вона також мешкає на території Молдови,
    Кавказу, півдні України. Живе звичайно в лісах, заростях чагарнику іочеретах далеко від населених пунктів, але може іноді поселятися нагорищах будинків. Живиться дрібними гризунами та птицею. Полює ночами.
    Масть сіра різної інтенсивності з жовтизною і темними плямами абопоперечними темними смугами на тулубі. По виду її важко відрізнити відсірої домашньої кішки. Але вона більш велика (в основному через довгий іпишного хутра), з товстим обрубаним на кінці хвостом. На відміну від дикоїафриканської кішки прирученню практично не піддається, навіть тоді, колидля цієї мети беруть кошенят. Чисельність дикої лісової кішки зменшуєтьсячерез вирубку лісів і гібридизації з домашньою кішкою, особливо здичавілого.
    Тому популяцій «чистої» дикої лісової кішки, очевидно, вже немає.

    На території пустель, степів і лісів країн півдня Азії зустрічається
    «Дика бенгальська блакитноока кішка». Має кілька витягнуте,коренасте тіло, відносно довгі ноги, невелику голову і тонкийхвіст. Вовна довга, забарвлення строкате, плямиста.

    Зі збережених диких кішок можна назвати ще «бархани, риб'ячу»,
    «Чорноногих», «довгохвоста», а також «очеретяного» і «далекосхідного»кота.

    Вважають, що деякі різновиди диких азіатських кішок
    (бенгальська) і європейська лісова також відіграли певну роль установленні домашньої кішки.

    Одомашнення кішки відбулося значно пізніше, ніж собаки.
    Вважається, що цей маленький і своєрідний хижак був впершеприручені в Давньому Єгипті близько 5 тис. років тому. Перша згадкапро це є у грецького історика Геродота, що жив в V столітті до н.е. З
    Біблії відомо, що Стародавній Єгипет був аграрною країною,робив багато зерна, запаси якого зберігалися в складах. Природно,там накопичувалось багато щурів і мишей, які завдавали великих втрат хлібнимзапасах. Єгиптяни бачили, що з усіх диких звірів кішки найбільш небезпечнідля гризунів і, можливо, з цієї причини відкрили перед ними двері своїхжител. Втім, вони використовували кішку не тільки для лову щурів і мишей,але дресирували її для полювання на пернату дичину. На малюнку одногоз єгипетських поховань зображений мисливець з кішкою, а також моментїї нападу на птицю. Мисливські інстинкти цього звірка збереглися ідо теперішнього часу. Вона ними користується при лові мишей, іноді - приполювання на дрібну дичину, кротів і навіть - зайців.

    З Єгипту домашня кішка проникла в інші країни, але для цьогопотрібні були довгі роки. У Європі вона стала відома близько 2 тис. роківтому. Перше повідомлення про появу кішок в Європі можна знайти у Плутархав I столітті н. е..

    Розселення кішки в нашій країні відбулося в далекій давниніприблизно в той же час, що і в Європі. Розкопки показують, що до наскішка прийшла не тільки із заходу, але і з півдня. На півдні України виявленоостанки її, що відносяться до VII-VIIIстоліть н. е..

    Незважаючи на багатовікову історію взаємин кішки з людиною,змінилася вона, на відміну від інших тварин, мало. За зовнішнім виглядомдомашня кішка дивно схожа на своїх давніх предків. Можна відмітитилише деякі зміни в будові вуха, більш виражену опуклістьскроневих кісток, укорочення морди і варіації в забарвленні.

    З іншого боку, вона зберегла свій гордий характер і незалежнийспосіб життя. Можна погодитися з думкою багатьох дослідників у тому, щосучасну домашню кішку, за винятком деяких декоративних порід,не можна вважати в повному розумінні домашньої, оскільки вона майже цілкомзберігає в незмінному вигляді звички і поведінку диких родичів, лишепристосувати їх до нових умов життя в будинку.

    Кішки дуже добре орієнтуються в незнайомій обстановці, завдякичому, як правило, завжди без особливих зусиль знаходять дорогу додому. Але принеможливості повернутися в колишнє житло вона швидко пристосовується донових умов і навіть здатна вести дикий спосіб життя.

    Кішки популярні скрізь. За останніми розрахунками в США їх налічуєтьсяблизько 45 млн., у Бразилії - 100 млн., ФРН - 6 млн., Великобританії - 12млн. Скільки кішок в нашій країні, не знає ніхто.

    Ще до зовсім недавнього часу, а точніше до кінця XIX століття кішкапросто жила поруч з людиною, ловила мишей, грілася на сонечку. І тількина початку ХХ століття вона стає об'єктом розведення: визначаютьсяпороди кішок, що відрізняються один від одного величиною і розмірами корпусу,лініями голови, довжиною і структурою вовни, забарвленням, кольором очей, поставимовух, довжиною хвоста і т. д.

    Різноманітність порід кішок велике. З тих кішок, яких вважають по -справжньому породистими, чистокровними, у нас поширені в основномуперські, сіамські і орієнтальні.

    Щорічно виводяться і визнаються нові породи, так що створити повнийсписок порід неможливо. Усього у світі нині зареєстровано близько 400порід і забарвлень кішок. В основному вони поділяються на такі великі групи:довгошерсті, напівдовгошерсті, короткошерсті, сіамські іорієнтальні.


         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !