ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Юрист по наследству
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Популярні сюжети в образотворчому мистецтві
         

     

    Культура і мистецтво

    Популярні сюжети в образотворчому мистецтві

    Смирнов В. Л.

    Кожен, хто знайомиться з творчістю старих європейських майстрів, неминуче зіткнеться з тим, що повторюються багато разів одні й ті самі сюжети і образи.

    Всі старі майстри незліченну кількість разів зображали Мадонну з немовлям, святе сімейство, сцену Благовіщення або такі епізоди з життя Христа, як втеча в Єгипет, відпочинок на шляху до Єгипту, сцени Страстей Господа Ісуса Христа: Розп'яття, Зняття з хреста, Оплакування, Положення в труну і т. д.

    Майже всі художники різних країн зображували Святого Себастьяна, Марію Магдалину, Давида, Святого Ієроніма. Частково така сталість сюжетів і образів, характерне для мистецтва всіх західноєвропейських країн, пояснюється тим, що основними замовниками творів мистецтва були монастирі та церкви. Простий народ теж був глибоко віруючим, і художникам було легше порозумітися з ним мовою знайомих йому біблійних образів і сюжетів. Змальовуючи події з Старого і Нового Завіту, старі майстри намагалися виділити в них те етичне моральне начало, яке було ближче їх особистим почуттю і ставало особливо повчально для їх віруючого глядача.

    Звернемося до деяких сюжетів.

    Христос і учні в Еммаус

    Чим привернув цей сюжет таких великих художників, як Тіціан, Караваджо, Веласкес і Рембрандт? Караваджо і Рембрандт не раз зверталися до нього в різні періоди свого творчого шляху. Цей же сюжет зображували і інші, менш славетні художники, наприклад іспанець Педро Орренто або італійський художник Якопо Бассано, а також ряд інших старих майстрів.

    Сюжет простий. Після свого воскресіння з мертвих Ісус Христос з'явився двом своїм учням, які йшли з Єрусалиму до Еммаус і обговорювали події останніх днів: страта, поховання Ісуса Христа і його незрозуміле зникнення з гробу. Коли по дорозі до них приєднався Христос і зацікавився їх бесідою, і не пізнали його, розповіли йому всі події останніх днів, а він в відповідь пояснив їм, що всі ці події вже були передбачені пророками. Коли прийшли в Еммаус, учні запросили Ісуса Христа з собою. Під час вечері "Він пізнали Його в ламанні хліба" (Лк. 24:35), але в цей момент Христос став невидимим.

    Художники зазвичай вибирали для зображення той момент, коли Христос переломлює хліб і учні раптово пізнавали його. Караваджо і Рембрандт показують у своїх картинах потрясіння учнів, що дізналися в супутнику свого вчителя - Господа Ісуса Христа. Чому ж це потрясіння? Адже учні довгий час мандрували разом з Христом, слухали його проповіді і, звичайно, знали пророцтва старозавітних пророків про Месії, про його страти і воскресіння через три дні. Та й Христос по воскресінні своєму з'явився до них в тому ж людському обличчі, яке вони перш знали. Звідки ж тоді потрясіння? Чому вони не могли Його дізнатися відразу? Тим більше, що самі зізналися, як раділи, як раділи їхні серця, коли вони розмовляли зі своїм супутником і слухали його. Адже це було знамення їм!

    Вся справа в тому, що ці картини показують нам велику обмеженість, недостатність тих наших знань, які ми купуємо повсякденним життєвим досвідом. Євангеліє вчить нас, що справжнє пізнання суті речей дає віра.

    Людина протягом всього життя бачить навколо себе одні й ті ж предмети навколишнього світу, що існують по незмінним законам; спостерігає одні й ті ж явища природи; та й саме людське життя в основі своїй протікає одноманітно: людина народжується, росте, вчиться, працює, ростить і виховує дітей, старіє і вмирає. І ось це звично-незмінне рух всього світопорядку та ще суєтні повсякденні і часто дріб'язкові турботи притупляють духовне око людини, і він бачить навколо себе одне лише одноманітне рух мертвої матерії, тому вірить лише звичного. Фома не вірив у воскресіння Христа, поки не взяв у руку Його рани. На це Ісус відповів йому: "Ти повірив, тому що побачив Мене, блаженні що не бачили й увірували "(Ів. 20:29). Люди перестають бачити чудове в тому, що оточує їх, перестають бачити Бога в кожному творінні. А між тим диво постійно нас оточує. Хіба не диво, що з крихітного деревного насіння, наприклад, сосни, виростає саме сосна? Хіба не диво народження людини? І якщо люди за зовнішнім виглядом оточуючих речей не вміють розгледіти їх заховану сутність, їх таємницю, то у відносинах їх один до одного ще більше короткозорості і легковажності.

    Більшість бачать лише зовнішність іншого, не проникаючи в глибинну сутність його. Коли, наприклад, сусідку Ломоносова запитали, якою людиною був він, вона відповіла: "Недолугий була людина. Його дружина постійно приходила до мені за сковорідкою ". Ця жінка навіть і не підозрювала у своєму сусідові великого вченого. Так і учні Христа за його воскресінні не впізнали у ньому Бога, тому що знали, що Христос мертвий і похований. А люди не воскресають. Адже при земного життя Ісуса Христа вони, не дивлячись на вчинені Їм на їхніх очах багато чудес, вважали Його великим пророком, народним вождем, який врятує від ворогів свій народ і всю країну, а зовсім не став чоловіком Богом. Тому Ісус і сказав їм: "О, безумні й запеклого серця, щоб повірити всьому, про що сповіщали Пророки! ". (Лк. 24:25).

    Словом, через слабку Віри, або навіть її повної відсутності, супутники Христа та його не пізнали.

    На картині Рембрандта "Христос у Еммаус" біля столу лежить сходи. Сходи - символ сходження в небеса, до Бога, символ духовного вдосконалення. Сходи сходи - щаблі духовного зростання. Кожна ступінь означала набуття якогось духовного якості. Сходи лежить на підлозі, по ній не можна підніматися, що означає зупинку духовного зростання учнів Христа, розрив зв'язку з Богом, відсутність Віри.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.portal-slovo.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати ! DMCA.com Protection Status