•

Рецензія на роман Л. Бородіна «Розставання »

Рецензія на роман Л. Бородіна «Розлучення»

Роман "Розлучення" Леоніда Бородіна побудований навколо ідеї Бога. Його ліричний герой - Московський інтелігент - вирішує почати нове життя.

В творах Леоніда Бородіна - на раціональному, логічному рівні його проза суворо стверджує правоту християнської моралі, а всієї своєї емоційної, чуттєвої плоттю (тобто всім художнім, що є в ній) буквально волає про принадність гріховної, безбожної, живий і вільного життя.

Десь в Сибіру головний герой роману відшукує попа Василя і його дочка Тосю, яка готова стати його дружиною. Ця сім'я - поп Василь та Тося - живе з Богом у душі, навколо них особлива атмосфера чистоти і любові, владно притягує героя. Але він не відчуває себе досить чистим, щоб прийняти від долі такий подарунок, він виїжджає до Москви, щоб привести свої справи - перш за все душевні - до ладу. Бородін, описуючи московську життя свого героя, не шкодує іронії та сарказму на картини "трудів і днів" московської інтелігенції. Дістається всім - дисидентів, журналістам, навкололітературної і околотелевізіонной богемі, навіть опозиційного священика, чия фігура в порівнянні з образом попа Василя виглядає дрібної і марного. Вся ця життя безбожна, безглузда, неблагообразна. Вся її засуджено і автором, і героєм. Як чеховські сестри мріяли про Москву, так герой роману Бородіна мріє про сибірської глибинці, де живуть Тося і поп Василь.

В Врешті-решт дві раціоналіста - автор і його герой - без кінця засуджують раціоналізм - потрапляють у власноручно влаштовану пастку. З Сибіру, де поруч з Геннадієм була жива і любляча Тося, вся його московська життя здавалося йому ясною, зрозумілою й легко перетворюється в потрібному для очищення напрямку. Приїхавши і зіткнувшись з її живим і непередбачуваним потоком, він безнадійно в ній заплутується, оскільки спілкування з Тосею наділив його здатністю набагато гостріше бачити чуже життя і сприймати чужий біль, ніж це було раніше. Заарештовують його сестру-дисидентки, і він не може вже сказати "дострибались"; його батько, відносини з яким були такі прості, зручні, опиняється раптом людиною ранимим і здатним на несподівані вчинки; "халтура", яку він раніше б зробив з холоднокровним цинізмом, перетворюється на моральну проблему; коханка чекає від нього дитину, і цей факт переростає своє побутове зміст, визначає долю. Душевний переворот відбувся, холодний раціоналіст став живою людиною, тепер він ближче до Бога, ніж коли б то не було. Однак ціна всього цього - погубленої доля Тосі, до якої герой уже не може повернутися. І ось, щоб ця ціна не здалася читачеві надмірної, закреслюються всі доброчинні зміни в душі Геннадія, авторові доводиться йти на сумнівний з точки зору людської, та та художньої логіки хід. Він поступово, сторінка за сторінкою, перетворює живу і страждає Тосю на абстракцію, на символ. Символу адже не боляче. І ось в апофеозі роману, у фінальній сцені амбівалентного весільного веселощів з'являється - В свідомості героя - примарне видіння: танцює Тося. І так вже написана сцена, що це ірреальне поява виглядає не нагадуванням про герою занапащене Тосіной долі, а благословенням його вибору. Але станеться чи вибір? Якщо все-таки Тося - жива людина, а не символ, то станеться лише обмін одного зла на інше. І з Богом у душі і без Бога герой несе зло.

І якщо би з цього зерна від чесно виростив трагічну колізію! Але довелося б визнати, що життя сильніше і багатше самої високої моралі, і піти на таке Бородін не може. Тому фінал змащений; він міг би бути багатозначний, але він -- на жаль! - Всього лише двусмислен.

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.coolsoch.ru/