ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Юрист по наследству
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Психологія зради в оповіданні Леоніда Андрєєва «Юда Іскаріот »
         

     

    Література і російська мова

    Психологія зради в оповіданні Леоніда Андрєєва «Іуда Іскаріот»

    Зрада - Актуальне питання в наш час, у важкі дні перепадів людських настроїв, в дні сумнівів і нерозуміння людьми один одного. Тому, можливо, розповідь Л. Андрєєва, хоча й написаний на початку століття, такий популярний сьогодні: цікава оцінка автором мотивів зради (що відрізняється парадоксальним поглядом), досліджується мета вчинку героя і передумови до нього.

    В основі сюжету розповіді, що ми спостерігаємо і в інших андріївські творах, лежить євангельська історія, хоча, як писав Горький, "у першій редакції оповідання "Юда" у нього виявилося кілька помилок, які вказували, що він не подбав прочитати навіть Євангеліє ". Дійсно, використовуючи євангельський сюжет, автор дуже суб'єктивно передав його.

    Як ж розуміти психологію вчинку Іуди в оповіданні Л. Андреєва, що змусило його зрадити Ісуса, порушивши тим самим, здавалося б, всі закони моральності і моралі?

    З самого початку і протягом усього оповідання рефреном звучать слова "Іуда Зрадник ", таке ім'я вкоренилася у свідомості людей з самого початку, і Андрєєв приймає і використовує його, але лише як "прізвисько", дане людьми. Для письменника Юда багато в чому символічний зрадник.

    У Андрєєва Юда на самому початку розповіді представлений як вельми відштовхуючий персонаж: неприємна вже його зовнішність ( "бридка бугроватая голова", дивний вираз обличчя, як би розділеного навпіл), дивний мінливий голос "то мужній і сильний, то крикливий, як у старої жінки, лають чоловіка, прикро-рідкий і неприємний для слуху ". Відштовхують його слова, "як гнилі і шорсткі занози ".

    Отже, з самого початку розповіді ми бачимо, як порочна природа Іуди, перебільшено його неподобство, асиметричність його рис. А надалі вчинки Іуди будуть дивувати нас своєю недоладність: у розмовах з учнями він то мовчазний, то надзвичайно добрий і привітність, що навіть лякає багатьох його співрозмовників. З Ісусом Юда довго не розмовляв, але Ісус любив Юду, як і інших своїх учнів, часто шукав очима Юду і цікавився ним, хоча Юда, здавалося б, не гідний цього. Поруч з Ісусом він виглядав низьким, дурним і нещирим. Юда постійно брехав, так що не можна було знати, правду каже він в черговий раз або бреше. Цілком можна пояснити великий гріх Юди - зрада свого Вчителя -- натурою Юди. Адже можливо, що його заздрість до чистоти, невинності Ісуса, його неоганіченной доброту і любов до людей, на які Юда не здатний, призвели до того, що він вирішив погубити свого вчителя.

    Але це лише перші враження від оповідання Л. Андреєва. Чому автор на початку розповіді і потім багато разів порівнює Ісуса та Юду? "Він (Юда) був худорлявий, гарного росту, майже такого ж, як Ісус ", тобто письменник ставить в один ряд два таких, здавалося б, протилежних образу, він зближує їх. Тим Ісусом і Іудою, як здається, існує якийсь зв'язок, вони постійно з'єднані невидимою ниточкою: очі їх часто зустрічаються, і думки один одного вони майже вгадують. Ісус любить Юду, хоча і передбачає зраду з його боку. Але й Юда, Юда теж любить Ісуса! Він любить його безмірно, він боїться перед ним. Він уважно вслухається в кожну його фразу, відчуваючи в Ісусі якусь містичну владу, особливу, що змушує кожного слухача його схилятися перед Вчителем. Коли ж Іуда звинуватив людей в порочності, брехню і ненависть один до одного, Ісус став віддалятися від нього. Юда відчував це, сприймаючи все дуже болісно, що теж підтверджує необмежену любов Іуди до свого Вчителю.

    Тому не дивує прагнення Іуди наблизитися до нього, бути постійно поруч з ним. Мимоволі спадає на думку, не з'явилося зраду Іуди способом наблизитися до Ісуса, але абсолютно особливим, парадоксальним шляхом. Учитель загине, піде з цього світу Юда, і там, в іншому житті, вони будуть поруч: не буде Івана і Петра, не буде інших учнів Ісуса, буде лише Юда, який, він упевнений, більше за всіх любить свого Вчителя.

    При читанні оповідання Л. Андреєва нерідко виникає думка, що місія Іуди зумовлена. Ні один з учнів Ісуса не зміг би винести таке, не зміг би взяти на себе таку участь.

    Дійсно, у Андрєєва образи інших учнів - лише символи. Так, Петро асоціюється з камінням: де б він не був, що б він не робив, - скрізь використовується символіка каменю, навіть з Іудою він змагається в кидання каміння. Іван - улюблений учень Ісуса - це ніжність, крихкість, чистота, духовна краса. Фома прямодушний, тугодум, насправді, - Фома невіруючий. Навіть очі Фоми порожні, прозорі, в них не затримується думка. Так само символічні образи інших учнів: ніхто з них не зміг би видати Його. Юда - ось той обранець, якому випала така доля, і лише він здатний на співтворчість в подвигу Ісуса - він теж приносить себе в жертву.

    Заранее знаючи про те, що він зрадить Ісуса, зробить такий тяжкий гріх, він бореться з цим: найкраща частина його душі бореться з визначене йому місією. І душа не витримує: перемогти приречення неможливо. Отже, Юда знав, що буде скоєно зраду, буде смерть Ісуса і що він уб'є себе після цього, він навіть намітив місце для смерті. Він сховав гроші, щоб потім кинути їх первосвящеників та фарисеїв - тобто зовсім не в жадібності була причина зради Іуди.

    Зробивши злочин, і Юда звинувачує в цьому ... учнів. Його вражає те, що, коли вчитель помер, вони могли їсти і спати, могли продовжувати колишнє життя без Нього, без свого Вчителя. Юді ж здається, що життя безглузде після смерті Ісуса. Виявляється, Юда не настільки безсердечний, як ми думали спочатку. Любов до Ісуса відкриває багато приховані досі позитивні його риси, невинні, чисті боку його душі, які, однак, виявляються лише після смерті Ісуса, так само як зі смертю Ісуса відкривається зрада Іуди.

    Парадоксальна сукупність зради і прояви кращих якостей в душі героя пояснюється тільки вирішальним у понад: Юда не може перемогти його, але він і не може не любити Ісуса. І вся психологія зради полягає тоді в боротьбі особистості з вирішальним у боротьбі Іуди з визначене йому місією

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.coolsoch.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати ! DMCA.com Protection Status