•

Твір рецензія на розповідь Астаф'єва "Людочка "

Твір рецензія на розповідь Астаф'єва "Людочка"

"Моральність є Правда ", писав Василь Шукшин. Правда і моральність в літературі невіддільні. Світла любов, непримиренність до всілякого зла і доброта, захоплення красою Землі висловлюється у творах Віктора Астаф'єва "від першого особи ", з усією прямотою і безстрашністю." По натурі своїй він мораліст і співак людяності ", в долях своїх героїв" виділяє етичні моменти, які зрозумілі кожному часу, і нинішнього, і завтрашнього "" зазначає критик А. Макаров, говорячи про творчість Віктора Петровича.

У вересневому номері журналу "Новий світ" за тисячу девятьсот вісімдесят дев'ятого рік опублікована розповідь Астаф'єва "Людочка". Він про молодь, але немає молодості в його героїв. А є самотні, десь глибоко в собі страждають і хитаються по світу зношені тіні, що кидають свої похмурі відчуття на вразливі душі читачів. Особливо вражає в героях Астаф'єва самотність. Жахливе і незмінне. Людочка намагається вирватися з цього почуття. Але вже перші рядки твору, де героїня порівнюється з млявою, примороженої травою, наводять на думку, що Людочка, як і ця трава, не здатна до життя. Вона виїжджає з рідного дому, де залишаються чужі їй люди. І теж самотні. Мати давно звикла до влаштування свого життя. Вітчим Людочки ніяк не ставився до неї. "Жив він, вона жила в одному будинку і тільки". Дівчина чужа в рідному домі. Чужа серед людей. Сьогодні всім ясно, що наше суспільство хворе. Але щоб його правильно лікувати, потрібен правильний діагноз. Над цим б'ються кращі уми країни.

Дуже точний діагноз однієї з найстрашніших хвороб, які вразили країну, поставив Астаф'єв. Головну трагедію героїні своєї розповіді "Людочка", в образі якої відбилися як дві краплі води болю переважної більшості наших співвітчизників, він побачив в душевному самоті. Оповідання легко вписується в літературний процес сучасності. Одна з головних особливостей таланту Віктора Петровича вміння охопити проблеми, що турбують багатьох письменників: безгосподарність, падіння моральності, розпад села, зростання злочинності. Астафьев показує нам буденну, сіру, звичайнісіньку життя: будинок робота буд. У цьому колі живе Гаврилівна, яка втратила здоров'я в перукарні, її товарки, як належне що приймають всі утиску і удари долі. У цьому колі повинна бути і головна героїня оповідання Людочка. І вона, не опираючись, повзе по цьому колу, і мрія-то у неї сама звичайна, як у всіх молоденьких дівчат: вийти заміж, навчитися працювати.

Мова героїв Астаф'єва переконливим чином ілюструє це положення соціальної психології. "Покуль ученицею ти будеш" Іві, але як майстром станеш, в общежітку іди, бог дасть, і життя влаштуєш, "" наставляла Гаврилівна дівчину.

Біографія головної героїні дається письменником на самому початку розповіді. "Людочка народилася в невеликій згасаючої селі "" слабенькою, болючою і плаксивою ". За допомогою епітетів автор створює у читача відповідний психологічний настрой на розвиток сновном сюжетної лінії.

Епізоди один за іншим розкривають моральну суть людських відносин, поступово готуючи нас до трагічної розв'язки.

Цинізм, бездуховність "перший сюжетний ласт розповіді. З ним щільно зістикований другий пласт "екологічна катастрофа.

Картини природи у творі "не просто фон, на якому розгортається дія, вони мають важливе значення в структурі розповіді. У них полягає глибокий зміст, бо у ставленні до природи, до землі розкривається духовне обличчя людини, виявляється його моральна сутність.

Ми бачимо еревню "задихається в Дикора", прорвалося трубу центрального опалення, описану так натурально, що немовби відчуваєш її "аромати".

Обидва ці символу допомагають ясніше, без прикрас бачити багато біди і реальні небезпеки. Це певна авторська позиція, це прагнення схвилювати читача, змусити його озирнутися навколо.

В. Астафьев, безмежно люблячий людини, всім ходом свого оповідання доводить, наскільки необхідна найгостріша боротьба з бездуховністю, пристосуванством, як черв'як, зсередини розточуючі незначно моральні підвалини суспільства, якому завжди було легко "оперувати" долями тисяч людей. Але не вистачало уваги до конкретних доль. Коли над Людочкою поглумився бандит, вона опинилася в цілковитій самоті. На вулиці за неї злякався заступитися ватажок міської шпани, спасували перед більш витонченим шахраєм. Відразу ж відсахнулася від неї господиня квартири (своя сорочка ближче). Не до Людочкіной біди виявилося і в батьківському домі. Всюди головна героїня стикалася з байдужістю. Саме цього вона не змогла витримати "зради близьких їй людей. Але відступництво проявилося раніше. У якийсь момент Людочка усвідомила, що вона сама причетна до цієї трагедії. Вона сама проявляла байдужість, поки біда не торкнулася її особисто. Не випадково Людочка згадувала вітчима, тяжкою долею якого вона раніше не цікавилася. Не дарма згадався вмираючий в лікарні хлопець, весь біль і драму якого не хотіли розуміти живі. Їм, живим, не його біль, не його життя, їм своє співчуття дорого, і вони хочуть, щоб швидше закінчилися його муки, для того щоб себе не мучитися. "Живі не хотіли приносити себе в жертву помираючому. Сама Людочка тоді не усвідомлювала, що, зроби вона крок до вмираючого, можливо, тоді відбулося б диво: удвох вони стали б сильніше смерті, повстали б до життя, в ньому, майже померлого, виявився б такий могутній порив, що він смів би все на шляху до воскресіння ". Героїня виявилася далека від цього. І цілком природно, що, потрапивши в біду, тепер вже вона не зустріла розуміння в інших. Ось що підвело дівчину до трагічного результату. Звертає на себе увагу композиція розповіді. Після розповіді про те, що трапилося з Людочкою нещастя, автор повертає нас пам'яттю героїні в минуле, щоб знайти пояснення сталось. Письменник прагне до такого зображення, коли читач отримує можливість не тільки побачити, але буквально відчути живий струм життя в картині, що постає перед ним. Сюжет "не тільки і не просто видима подієва, але частіше і більше прихована підтекстовий зв'язок, зчіплюються текст напрямних рухом авторської думки. У нашому випадку "думки про загальну взаємопов'язаності доль, що живуть в роз'єднаному, розколотому, але в одному світі, на одній землі. Людочка прийняла на себе гріхи дуже багатьох: Стрекоча, матері, школи, Гаврилівни, радянської міліції, молоді містечка. Це те, з чим не міг погодитися ще Достоєвський "Спокутування безневинними і нерозуміючими чиїхось гріхів. Трагедія дівчини "Недовге життя, безпросвітна, одноманітна, сіра, байдужа, без ласки і любові. Смерть героїні "це її зліт. Тільки після смерті вона раптом стала необхідна матері, Гаврилівна, її помітили. Розповідь на рідкість зворушливий, тому що читач відчуває, як сам автор дивно турботливий і добросердя до цієї дівчини. В уста Гаврилівни Астафьев вклав велике число афоризмів, стійких оборотів ( "золотко моє", "голубонько сизокрилий "," ластівка "," касаточка "). Це використовується автором для характеристики господарки, емоційної оцінки її індивідуальних якостей.

Герої Астаф'єва успадковують стиль і дух свого часу й їх мова не просто говірка, а "виразник всіх сил розумових і моральних". "Погані" виписано зі смаком. Залишається тільки поаплодувати письменникові за прекрасне знання жаргону ( "рвемо кігті", "кореші", "відвали", "пахан"). Російські прислів'я, приказки та інші стійкі словосполучення і вирази займають значне місце серед використовуваних письменником образотворчих засобів перш за все тому, що в них закладено великі виразні можливості: висока ступінь узагальненості, емоційність, експресивність. Автор передає нам своє світовідчуття дивним з художньої виразності, ємним, пластичним мовою. Стійкі обороти надають мови героїв жвавість, влучність, властиву народної мови ( "втемяшілось в голову", "гнути спину", "працювала як кінь "). Багатий, колоритний, неповторний у своєму мелодійним звучанні мову Астаф'єва. Крім простих уособлень (таких, як "село задихнулася в Дикора "," важко зітхнувши гумовий дух крокодила Гену ") використовується безліч складних, повних епітетами та метафорами, що створюють окрему картину ( "п'яно хитаючись, ходило навприсядки, поплясивало зношене серце "," срібні заморські гудзики відстрілювались від фрака "). Тому твір вийшло таким насиченим, яскравим, незабутнім.

Письменник не зосереджує увагу лише на тіньових сторонах життя. У його розповіді присутній світле начало, яке, скрашівая багато знегоди, виходить з сердець трудівників, котрі не переводяться на Русі. Пригадується сцена сінокосу, коли "Людочка і мати метали стіг", а потім дівчина "в рідній річці змивала з себе сінну пил і потерть "з тією радістю, яка відома лише людям, всмак попрацювали ". Художній прийом контрасту, вдало застосований тут письменником, підкреслює духовну близькість людини з природою, яку неможливо відчути в місті, яка загрузла в темряві невігластва, злиднях і повної відсталості. Подивіться навколо: чвари, злість, гординя мучать і мучать нашу землю. Якщо не ми, то хто прорве це замкнене коло " Тому особливо актуальні проблеми у світлі сьогоднішнього дня, підняті В. Астаф'єва. Думаючи про Людочці, про її долю, про ту розтліває, гнітюча обстановці, в якій живуть її ровесники та їх близькі, мимоволі хочеться вигукнути: "Це гірше правди" "Післязавтра іспити

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.coolsoch.ru/