•

Рецензія на повість В. Г. Распутіна "Останній строк "

Рецензія на повість В.Г. Распутіна "Останній строк"

Одним з найвідоміших сучасних російських письменників є Валентин Распутін. Я прочитала багато його творів, і вони привернули мене своєю простотою і щирістю.

По-моєму, серед визначальних життєвих вражень Распутіна одне з найсильніших було враження від простих сибірських жінок, особливо бабусь. У них приваблювало багато чого: спокійна сила характеру і внутрішнє гідність, самовідданість у нелегкому сільському працю і здатність розуміти і прощати інших.

Така Анна в повісті "Останній строк". Ситуація в повісті задається відразу: вмирає вісімдесятирічна стара. Як мені здалося, життя, що вводиться в Распутіним його повістях, завжди береться в моменті перерви свого природного течії, коли раптом з неминучістю нависає велика біда. Здається, ніби дух смерті витає над распутінскімі героями. Практично тільки про смерть думає стара тофаларка з оповідання "І десять могил в тайзі". Готова до побачення зі смертю тітка Наталя в повісті "Гроші для Марії". Помирає на руках у друзів юний Лешка ( "Я забув запитати у Лешко ..."). Випадково гине від старої міни хлопчисько ( "Там, на краю яру").

Анна ж у повісті "Останній строк" не боїться померти, вона готова до цього останнього кроку, бо вже втомилася, відчуває, що "ізжілась до самого денця, википіла до останньої краплини ". Все життя бігом, на ногах, в працю, турботах: діти, будинок, город, поле, колгосп ... І ось прийшов час, коли сил зовсім не залишилося, хіба що попрощатися з дітьми. Анна не представляла собі, як це вона може піти назавжди, не побачивши їх, не почувши наостанок рідних голосів. "За своє життя стара народжувала багато, але тепер живими у неї залишилося тільки п'ятеро. Вийшло так тому, що спочатку до них в сім'ю, як тхір в курник, повадилася ходити смерть, потім почалася війна ". Роз'їхались, розбрелися діти, були чужі, і тільки близька смерть матері змушує їх зібратися разом після довгої розлуки.

Перед лицем смерті розкривається не тільки душевна глибина простий російської селянки, але і в оголює світлі постають перед нами обличчя і характери її дітей.

Мене захоплює характер Анни. На мою думку, в ній збереглися непорушні основи правди і совісті. В душі неписьменної старухи звучить більше струн, ніж в душі її міських, що побачили світ дітей. Є й такі герої у Распутіна, у яких, може, й трохи в душі цих струн, але вони звучать сильно і чисто (наприклад, стара тофаларка з розповіді "Людина з цього світу"). Анна і, мабуть, в ще більшому ступені Дарина з повісті "Гроші для Марії" по багатства і чуйності духовного життя, по розуму і знання людини можуть витримати порівняння з багатьма героями світової та російської літератури.

Поглянути з сторони: доживає свій вік бесполезная стара, вже майже не встає останні роки, навіщо їй і жити ж далі? Але письменник так нам описує її, що ми бачимо, як у ці останні, ніби зовсім нікчемні її роки, місяці, дні, години, хвилини в ній йде напружена духовна робота. Її очі ми бачимо і оцінюємо її дітей. Це люблять і шкодують очі, але вони точно помічають суть змін. Найяскравіше зміна особи видно у вигляді старшого сина Іллі: "Поруч з голими головою його обличчя здавалося неправдашнім, намальованим, ніби своє Ілля продав чи програв у карти чужій людині. І весь він змінився, побойчел ... "У ньому мати то знаходить знайомі їй риси, то втрачає.

А от середня дочка Люся стала "міська вся, з ніг до голови, вона і народилася щось від баби, а не від якої-небудь міський, мабуть, помилково, але потім все одно своє знайшла ". Вона вже, як мені здається, вся переродилася до останньої клітинки, ніби й не було в неї ні дитинства, ні юності сільських. Її коробить манери і мова сільський сестри Варвари та брата Михайла, їх неделікатність. Мені пригадується одна сцена, коли Люся зібралася прогулятися для здоров'я на свіжому повітрі. Перед її очима постала картина колись рідних місць, боляче вразила жінку: перед нею стелився "покинута, запущена земля ", все, що колись було доглянуте, приведено в доцільний порядок любовним працею людських рук, тепер "сходилися в одному чужому широкому пустка ". Люся розуміє, що" нищили її якоюсь мовчазною давньої провиною, за яку доведеться тримати відповідь. Ось її вина: вона все, що було з ній тут геть забула. Адже дано їй було знати і радісне розчинення в рідної природи, і щоденний приклад матері, відчуває глибоке спорідненість з усім живуть (недарма Люсі пригадався випадок, коли мати ласкаво, як рідного людини, підняла безнадійно завалив за оранкою, виснаженого вкрай коня Ігреньку), згадала вона і страшні наслідки всенародних трагедій: розколу, боротьби, війни (епізод з загнаним, озвірілим бандерівцем).

З усіх дітей Анни мені найбільше сподобався Михайло. Він залишився в селі, у нього і доживає свій вік Анна. Михайло простіше, грубіше її міських дітей, на нього більше шишок з претензіями і сиплеться, але насправді він сердечніше й глибше інших, не те що Ілля, той веселим колобочком котиться по життю, намагаючись не зачіпати ні про які кути.

Чудові в повісті два розділи про те, як, купив два ящики горілки на передбачувані поминки, брати на радощах, що мати раптом чудом від смерті відійшла, почали їх розпивати спочатку одні, а потім з дружком Степаном. Горілка подібна істота суті, і, як зі злим, примхливим володарем, з нею треба вміти поводитися з найменшими для себе втратами: "її треба на переляк брати", "... одна не поважаю її пити. Вона тоді, холера, зліший". Вищим моментом в житті багатьох, перш за все чоловіків, на жаль, стала випивка. За всіма колоритними сценами, за шахрайський розповідями п'яниць (тут ця історія Степана, який тещу навколо пальця обвів, пробрався в підпідлогу за самогоном), за комічними розмовами (скажімо, про різницю між бабою і жінкою) встає даний суспільне, народне зло. Про причини пияцтва Михайло говорив: "Життя тепер зовсім інша, все, вважай, змінилось, а вони, ці зміни, у людини добавки зажадали ... Організм вимагає відпочинку. Це не я п'ю, це він п'є ".

Давайте ж повернемося до головної героїні повісті. На мою думку, баба Анна втілила в собі всі кращі сторони споконвічно сибірського характеру і в упертості виконання буденного справи, по "твердості й гордості". В останніх главах повісті Распутін повністю зосереджується на своїй головній героїні і фінальному відрізку її життя. Тут письменник нас вводить в саму глиб материнського почуття до останнього, коханому та близьким їй дитині, дочки Таньчоре. Стара чекає приїзду дочки, але та, на жаль, не приїхала, і тоді "в старій раптом щось обірвалося, щось з коротким стогоном лопнуло ". З усіх дітей знову тільки Михайло опинився в змозі зрозуміти те, що відбувається з матір'ю, і він знову взяв на свою душу гріх. "Не приїде Ваша Таньчора, і нема чого її чекати. Я їй телеграму відбив, щоб не приїжджала ", - перемагаючи себе, він ставить крапку. Мені здається, що цей акт його жорстокого милосердя коштує сотень непотрібних слів.

Під пресом всіх нещасть Анна почала благати: "Господи, відпусти мене, я піду. Пішли до мине смерть мою, я готова ". Свою смерть," матінку-смертиньку ", вона представляла такою ж давньою, виснаженої старою. Власний догляд в "далеку сторонушку" распутінская героїня провидить з дивовижною поетичною виразністю, у всіх його стадіях і деталях.

Йдучи, Анна згадує своїх дітей у ті моменти, коли ті висловили в собі все краще: молодий Ілля дуже серйозно, з вірою приймає материнське благословення перед відходом на фронт; Варвара, яка виросла такий плаксивою, нещасної бабою, бачиться в ранньому дитинстві риє ямку в землі просто так подивитися, а що в ній є, "відшукуючи те, що ніхто ще в ній не знає", Люся відчайдушно, всім істотою рветься з минає пароплава назустріч матері, їде з дому; Михайло, приголомшений народженням свого первістка, раптом пронизує розумінням неразриваемой ланцюга поколінь, в якій він накинув "нове кільце". І себе Ганна згадала в самий дивний момент свого життя: "Вона не стара -- ні, вона ще в дівках, і все навколо неї молодо, яскраво, красиво. Вона бреде вздовж берега по теплій, парної після дощу річці ... І до того добре, щасливо їй жити в цю мить на світі, щоб бачили очі на його красу, перебувати серед бурхливого і радісного, згодного в усьому дійства вічного життя, що в неї o крутиться голова і солодко, схвильовано ниє в грудях ".

Коли Анна вмирає, то діти буквально залишають її. Варвара, пославшись на те, що хлопців залишила одних, їде, а Люся і Ілля і зовсім не пояснюють причин свого втечі. Коли мати просить їх залишитися, то її остання прохання залишилося непочутою. По-моєму, це даром не пройде ні Варварі, ні Іллі, ні Люсі. Мені здається, це був для них останній з останніх термінів. На жаль ... "Вночі стара померла ".

Завдяки творам Распутіна, я змогла знайти відповіді на багато питань. Цей письменник залишився в моєму уявленні одним з кращих, провідних сучасних прозаїків. Будь ласка, не пройдіть повз його книг, зніміть з полиці, запитайте в бібліотеці і читайте повільно, не поспішаючи, з роздумами.

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://ilib.ru/