•

Рецензія на повість В. П. Астафьева "Пастух і пастушка "

Рецензія на повість В.П. Астаф'єва "Пастух і пастушка"

Трохи більше півстоліття, що минули після Великої Вітчизняної війни, не послабили інтересу суспільства до цієї історичної події. Час демократизму і гласності, освітивши світлом правди багато сторінок нашого минулого, ставить перед істориками і літераторами нові й нові запитання. І поряд з традиційно розглядаються творами Ю. Бондарева, В. Биков, В. Богомолова в нашу життя входять "не терплять напівправди" романи В. Астафьєва "Пастух і пастушка", В. Гроссмана "Життя і доля", повісті і розповіді В. Некрасова, К. Воробйова, В. Кондратьєва.

"Фатальним перешкодою на благородній людському шляху була і залишається війна - саме аморальне діяння з усіх, які породив людина ". І тому не замовкає війна у творчості Віктора Астаф'єва. Про тих молодих хлопців, з якими письменникові довелося воювати, але яким не довелося дожити до Перемоги, і написав він одну з кращих, як на мене, одну з найбільш "важких і болючіше дісталися йому речей "- повість" Пастух і пастушка ". У цій повісті відтворений образ чистого кохання, життя людських душ, війною не зім'ятих, не пригнічених.

"Сучасна пастораль "- такий підзаголовок, багато що визначає і проясняє в ідейному звучанні твори, дав письменник своєї повісті, в якій є любов, є щастя - ці головні прикмети традиційної пасторалі. Але недарма письменник поруч зі словом "пастораль" поставив слово "сучасна", як би підкресливши тим самим жорстоку визначеність часу, безжального до людських доль, до найбільш тонким і трепетним поривів душі.

Є в повісті дуже важливе протиставлення - дитяче спогад головного героя, лейтенанта Бориса Костаева, про театр з колонами і музикою, про що пасуться на зеленій галявині білих овечка, про танцюючих юних пастуха і пастушці, що кохали один одного, і "не соромиться цієї любові, і не боялися за неї, різко, кричущо контрастує, зовні стримано, але внутрішньо разюче глибоко і емоційно, із загостреною болем і щемливої душу сумом написаної сцени про убитих старих, хутірських пастуха і пастушці, "обійняти віддано в смертний час ".

"Залп артпідготовки притиснув людей похилого віку за лазнею - трохи їх не вбило. Вони лежали, прикриваючи один одного. Стара заховала обличчя під мишку старому. І мертвих било їх осколками, посікло одежину ... "Коротка ця сцена, символіка якої особливо очевидна в контрасті з театральною ідилією, мабуть, центральна в творі. У ній як би сконцентрований трагізм війни, її антигуманність. І ми тепер не можемо сприймати подальше оповідання, стежити за короткою, як спалах ракети, історією кохання Бориса і Люсі, за долями інших персонажів інакше як через призму цієї сцени.

Показати антигуманну суть війни, ламає і перекручують долі, не щадить самою життя, - Головне завдання, яке поставив перед собою В. Астафьев у повісті.

Письменник занурює нас в атмосферу війни, густо насичену болем, шаленством, жорстокістю, стражданням, кров'ю. Ось картина нічного бою: "Почалася рукопашна. Оголодалие, деморалізовані оточенням і холоді, німці лізли вперед шалено і сліпо. Їх швидко прикінчили багнетами. Але за цією хвилею накотилася друга, третя. Все змінилося, тремтіння землі, терті з вереском відкати гармат, які били тепер і за своїми, і по німцях, не розбираючись, хто де. Та й розібрати вже нічого було не можна ". Ця сцена покликана підвести читача до основної думки повісті: про протиприродність, яка змушує людей вбивати один одного.

Поза цією головної думки не можна зрозуміти трагедії повісті лейтенанта Бориса Костаева, померлого в санітарній лікарні, якому війна подарувала любов і тут же відняла її. "Нічого не можна було поправити і повернути. Все було і все минуло ".

У повісті "Пастух і пастушка", творі великого філософського змісту, поряд з людьми високого духу і сильних почуттів, письменник створює образ старшини Мохнакова, здатного до насильства, готового переступити межу людяності, нехтувати чужим болем. Трагедія Бориса Костаева стає ще ясніше, якщо пильніше придивитися в один з центральних образів - старшину Мохнакова, не випадково що проходить поруч з головним героєм.

Одного разу в розмові з Люсею Борис виголосить дуже важливі слова про те, що страшно звикнути до смерті, примиритися з нею. І з Борисом і з Мохнаковим, перебував на передовій, посто-янно що бачили смерть у всіх її проявах, трапляється те, чого боявся Костал. Вони звикли до смерті.

Повість В. Астаф'єва застерігає: "Люди! Це не повинно повторитися!"

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://ilib.ru/