•

Рецензія на повість А. П. Платонова "Ювенільне море "

Рецензія на повість А. П. Платонова "Ювенільне море"

Протягом останніх двох десятиліть в пресі стали з'являтися багато творів, заборонені раніше цензурою. До їх числа відносяться і книги Андрія Платонова. Чим незвичайний письменник Андрій Платонов?

Чим викликаний наростаючий в усьому світі інтерес до його творчості? Напевно тим, що проблематика його книг збігається з найдавнішими уявленнями людини про світ, але дається з позиції сучасної особистості, що ввібрав в себе культуру, історію Росії, досягнення всього світу.

Серед них повість "Ювенільне море", створена в 1934 році і яка дійшла до читача лише в 1986 році. У ній з надзвичайною переконливістю автор відобразив абсурдність життя в перші роки колективізації і спробував передбачити майбутнє країни. Перед нашим поглядом постає мясосовхоз "нумер сто один", до якому інженер-електрик Верма добирався протягом п'яти днів з вимерлої землі. Умови життя людей і тварин мало чим відрізняються. Директор радгоспу Умріщев віддає абсурдні накази: народжувати дітей за графіком, обривати билинки на пішохідних стежках, а в цілому господарством не займається. Свого часу він приїхав з центру, де були створені відділи з планування "безвісних часів на тридцять років уперед ". Ці завдання нездійсненні, оскільки для їх рішення "потрібна вічність".

У зображенні абсурду життя письменник продовжує традиції М. Е. Салтикова-Щедріна. Платонов, як і великий сатирик, показує те, що відбувається в гіперболічної і гротескної формі: люди живуть у величезних видовбаних гарбузах; дбаючи про мясосовхозе, Федератовна не спить вже півроку. Вірно мріє замість "старих форм тварин "завести бронтозавра для отримання" по цистерні молока в один удій ", Письменник підкреслює, що в цьому суспільстві до людини ставляться як до ще однієї продуктивної одиниці. Верма, дивлячись на Босталоеву, розмірковує, "скільки цвяхів, свічок, міді і мінералів можна хімічно отримати з тіла Босталоевой ". Жаль прирівнюється до злочину. ( "Адже мільярди різних людей померли марно. Що ж ви одну-то стоїте шкодуєте. У світі є чимало жителів залишилося!. . Шкодуйте хоч мене, якщо у вас гнилий лібералізм вирує! "обурюється Божев біля тіла повішеною Айни, на похоронах якої люди будуть плакати тільки з пристойності), милосердя і доброта заперечуються повністю ( "Всіх шкодувати не треба ... багатьох потрібно убити ", погоджується з ним Федератовна), щастя особистого життя не існує, його замінив працю.

За роки громадянської війни та колективізації люди забули, що таке любов. Верма вважав, що "любов це винахід, як і колесо, і людина ... довго обвикался з любов'ю, поки не увійшов до її необхідність ". Стає ясно, що в цій "країні важкого щастя" важко і страшно всім людям.

Незважаючи на невеликі розміри твору, проблематика повісті досить складна. Платонов підіймає соціально значущі для тридцятих років проблеми майбутнього країни, шляхів її розвитку, методів господарювання та загальнолюдські проблеми добра і зла, щастя, свободи особистості, Всі вчинки герої повісті здійснюють з пафосом, але письменник звертає увагу на хибність цього пафосу. Як приклад, можна навести гасла, які автор наче вивертає навиворіт, розкриваючи їхню абсурдність. Босталоева закликає збільшити надої і кількість м'яса, не збільшуючи поголів'я дорослої худоби, а цвів корів цілий рік, що суперечить фізіології тварини.

Незвичайний і мова письменника: він зіставляє непорівнянні поняття ( "ударний поцілунок", "кипляча всесвіт", "безвихідна енергія"), навмисно використовує недорікуватість ( "дивитися один на одного", "пішла ... ненавмисно поряд "), іронію і сарказм (незважаючи на те, що радгосп знаходився "в руслі річки, висохлої тисячі років тому", на відкритому місці, обдуваються всіма вітрами, автор зазначає: "Гуртова база була розташована розумно і зручно ", а її директор" любив всі теми, крім скотарства "), політичну лексику (" лібералізм ", "опортунізм"), газетні штампи.

У персонажів повісті "говорять" імена та прізвища. Це ще один спосіб, за допомогою якого автор розкриває образ. Верма асоціюється зі словами "вірний", "вірність". Він людина, назавжди відданий тому, в що повірив одного разу. Прізвище Умріщев ніби походить від слова "померти", такі, як він, не здатні жити в новому суспільстві. Божев, як Господь Бог, може судити і карати. Федератовна, колишня Кузьмівна, змінила по батькові з приходом нової влади. Надія Босталоева уособлює прийдешню перемогу над "класовим ворогом". Все це допомагає письменнику яскравіше передати особливості того часу.

З цією ж метою автор майстерно використовує багато художні деталі: голі ноги доярок, потемнілі від нестачі порошку зуби Босталоевой, що сплять на долівці пастухи все вказує на тяжке становище людей та господарства країни. Чималу роль грає в творі пейзаж. Він допомагає побачити паралель між бідною природою степу і положенням держави в цілому: "Рідкісний ковила покривав тутешню степ, при цьому багато росло полину та інших нехарчових, бідних трав "," трава втомилася жити під сонцем "," нудна сила осіннього вітру і зимова завірюха, що співає про безвиході життя ". Сама "мертва природа" відкидає можливість побудови щасливого соціалістичного суспільства на убогої землі.

Створюючи портрет героя, письменник приділяє особливу увагу очам. Протиставляючи очі Умріщева, в яких знаходилося "постійне поглиблення в корінні питання людського суспільства і всього поточного світобудови ", очам Босталоевой, в яких світиться "класова ворожнеча", Платонов підкреслює величезну моральну прірву між ними.

Вражає жорстокість героїв. Хоча Верма і намагається полегшити працю людини, всі його думки спрямовані на "вбивства всіх ворогів". Жахає образ Босталоевой, яка мріє "розбити і довести до гробової дошки чинного класового ворога", і образ Федератовни, що говорить, що "багатьох треба вбити". Найбільш аморальні Божев і Священний. Їх черствість, підозрілість і деспотичність стають яскравою прикметою диктаторського режиму.

Особлива роль відводиться "нез'ясованим" людям, до яких укосів і Умріщев. Письменник показуй деградацію людини "знаходиться під гнітом тоталітарної системи, поступове перетворення його в гвинтик, в человекоробота. Адже Умріщев зрештою змиряється з нав'язаним способом життя і відмовляється від своїх поглядів.

В "Ювенільним море" А. П. Платонов виступає як провидець, пророкуючи майбутнє. У цьому повість схожа з романом-антиутопією Е. І, Замятина "Ми". Як і Замятін, Платонов показує наслідки нелюдської політики держави. І навіть сьогодні, через стільки років, картини, зображені в повісті, жахають і змушують читача замислитися над тим, яку ціну доводиться платити за соціалістичні ідеї. Повість називається "Ювенільне море", і поруч автор дає пояснення "море юності ". Можливо, мається на увазі юність, молодість, а значить, і недосвідченість країни. Як і людина в молодості, держава готова йти на будь-які нерозсудливості (знищення народу, переробку природи і всієї земної кулі), але скоро воно подорослішає, і зрозуміє всі свої помилки.

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://ilib.ru/