•

Рецензія на твір В. Астафьєва "Цар-риба "

Рецензія на твір В. Астафьєва "Цар-риба"

Віктор Астаф'єв є одним з талановитих письменників наших днів. Народився він в 1924 році, дитинство і юність пройшли в Сибіру. Все життя і творчість пов'язані з рідним і близьким його серцю краєм; письменник завжди повертається в рідні місця, куди б ні кидала його життя.

передвоєнний дитинство було важким, сирітських; найсвітліші спогади Привольная життя в селі, бабуся Катерина, навчитися любити людей і природу, жити за законами добра і справедливості.

З Великою Вітчизняної війни повернувся з кількома пораненнями і багатьма ідеями, які лягли в основу його майбутніх творів.

Астаф'єва я знаю з розповідей "Перевал", "Крадіжка", роману "Сумний детектив ". Але найбільше враження залишила книга" Цар-риба ", якої і присвячена моя робота.

"Цар-риба" оповідання оповідань, раніше почутих автором від самих героїв. Черемисин повідав про історію приїжджих браконьєрів, Микола про славну собаці Боей, але найбільше автор посилається на Якима. Однак безпосередньо від імені цих героїв оповідання не ведеться. Письменник художньо переплавляє їх оповідання; переважає його оцінка героїв, відбір фактів. Саме постать автора-оповідача об'єднує окремі розділи цього твору, надаючи їм художню цілісність. Всі багатоголосся проблем фокусується на цьому образі, риси його виразно проглядаються в розділах "Цар-риба", "Юшка на Боганіде", "Сон про білих горах", де він зовні не присутня. Злиття епічних та ліричних почав додає жанру книги своєрідність і дозволяє визначити її вид як ліро-епічну повість в оповіданнях.

Астафьев НЕ ідеалізує природу та її закони, а художньо досліджує їх суперечливе зміст. Природа не тільки лікує душу людини (глава "Капля"), але може бути сліпа і жорстока, як ми бачимо це, наприклад, у розділі "Поминки". Розум і духовний досвід дозволяють людині встановити гармонійні взаємини між ним і природою, активно використовуючи і поповнюючи її багатства. Гармонія взаємин людини і природи, що передбачає і боротьбу, виключає знищення. У людській душі закладено почуття дбайливого ставлення до всього живого на землі, до краси лісів, річок, морів. Безглузде знищення природи разрушающе позначається на самій людині. Природні і соціальні закони не дають йому права переступити ту "межу, за якою закінчується людина, і з далеких, наповнених печерною жутью часів виставляє і дивиться, не кліпаючи, низьколобій, кількостях мурло первісного дикуна ".

При всьому різноманітності доль, історії життів героїв умовно можна розділити на два групи, виходячи з оцінок і ставлення до них автора-оповідача. Парамон Олсуфьев, бакенщик Павло Єгорович, Кольша, Касянка, Кіряга-деревяга, Акім намальовані з особливою теплотою; оповідання про них, як правило, пофарбовано емоційним тоном радості, з проявом людської роботи і поваги до живої душі цих героїв.

Астафьев НЕ прийом років користолюбства, знищує душу, сліпий заздрості і жорстокості Зиновія Утробіна, Командора, рибалки гуркотіло, що визначає і авторську оцінку цих героїв, що складають другу групу персонажів. Чутливість і доброта роблять людину слабкою, вважає Гога Герцен. Він спотворює духовні та соціальні зв'язку людей, знищує свою душу і морально калічить оточуючих.

В "Цар-рибі" життєвий матеріал різних повоєнних десятиліть спресована, підкоряючись філософським змістом ідейного змісту. Постійне порівняння минулого з сучасним, прагнення автора повніше втілити характер, вчинки; духовні риси персонажів обумовлюють тимчасові зрушення в "Цар-рибі". Повість складається з двох частин. Особливе місце в ідейному зміст займає глава "Боей", що містить узагальнені художні висновки. У цьому розділі характеризується особистість автора-оповідача, даються відомості про його життя, намічаються сюжетні лінії.

Розповіді першим частини повісті мають спільну ідейну спрямованість, у них відкидається хижацтво, браконьєрське ставлення до природи. Розвиток сюжетних ліній тісно пов'язане з образом оповідача. Важлива ідея полягає в сюжеті оповідання "Цар-риба"; назва його винесено в заголовок книги. Досвідчена ощадливо Зіновію Утробіну не під силу виявилася боротьба з цар-рибою. "Люта, важко поранена, але неукрощенная" йде цар-риба. Чарівної називає її автор в кінці розповіді, заперечуючи жорстоке, споживче використання природних багатств. Природа теж не приймає відносин, які нав'язують їй Утробіни, Герцеви та інші.

Зміст другої частини "Цар-риби" більше зосереджена на моральних, духовних проблеми людського буття. На перший план виходить конфлікт між Якимом і Герцевим. Письменник створює докладний внутрішній портрет Якима. У главах "Юшка на Боганіде", "Поминки", "Сон про білі горах "немає образу оповідача, сюжетна лінія Акімов Герцен тяжіє до саморозвитку. Висновки, які підтверджує розв'язка в голові "Сон про білі горах ", поглиблюються і пояснюються в заключному розділі" Ні мені відповіді! ". Цей розділ завершує ліричний твір Астаф'єва, надає йому цілісність. В "Цар-рибі" широкий діапазон художніх прийомів, використаних автором. Взяти, наприклад, своєрідність інтонаційних переходів, прийоми сатири, гумору, іронії, що підтверджують авторське ставлення до героїв і явищам. Різноманітні засоби використовує автор при створенні образу Якима: інтонація щирого здивування його душі, яка вміє відчувати і відгукуватися на гарне в природі і людині (голова "Туруханская лілія"); від іронічного невдоволення поступливістю там, де не слід було, до романтичних прийомів в голові "Сон про білих горах", які стверджують значимість такого людини в світі людському.

Змінюється Сибір і її люди, і автор прагне осягнути ці процеси. Заключні рядки "Цар-риби" найбільш влучно характеризують образ письменника, мудрого сучасника, для якого творчість це вічне прагнення до істини, утвердження добра і краси у кипучої биении життя на землі.

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://ilib. ru /