ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Юрист по наследству
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Леонід Андрєєв. Тема гріха й каяття в повісті "Іуда Іскаріот "
         

     

    Література і російська мова

    Леонід Андрєєв. Тема гріха й каяття в повісті "Іуда Іскаріот"

    До Євангелія, черпаючи в ньому натхнення і намагаючись осмислити те, що в ньому міститься, зверталися у своїй творчості багато російські письменники. Російська література завжди була релігійною, але в її релігійності було присутнє щось єретичне. Яких би сторін Священного Писання не стосувалися російські письменники, здається, жоден з них не брав під сумнів питання про причини зради Ісуса Христа Іудою з каріота.

    Навпаки, ім'я Юди стало загальним для позначення людини, яка вчинила зло злочин. Навіть за відсутності імені легко "пізнаєш по портрету" "зрадника учня", "всесвітнього ворога", якому

    ... сатана, пристав, з радістю на лику

    поцілунком своїм наскрізь пропалив уста,

    У зрадницьку ніч цілувалися Христа.

    Одним з першим, хто торкнувся ставлення Христа та Юди, був Леонід Андрєєв, який написав у 1907 повість "Іуда Іскаріот".

    Хоча сам автор охарактеризував свій твір як "щось з психології, етики й практиці зради ", це не вичерпує його змісту. Андрєєв пропонує засумніватися у звичній трактуванні вчинку Іуди, яку більшість приймає не замислюючись, виходячи з однозначності мотивації вчинків.

    Жоден осіб, яким би підлим він не був, не може холоднокровно послати іншого на смерть. Такий вчинок повинен бути виправданий якоїсь шляхетної ідеєю. Але тоді чому Юда йде з життя, повісившись на суку самотнього дерева? На мій погляд, причина в поведінка Христа, в його непротивлення злу насильством. Він покірно і мужньо приймає мученицьку смерть, позбавляючи будь-якого виправдання вчинок Іуди. Оголюється хибність мотивації, пропадає героїчність, виникає незадоволеність, нудьга, які штовхають на самогубство. А може бути, це спроба здійсниться, відбутися в смерті, якщо не вдалася життя.

    Існує інше думку, у відповідність з яким самопожертву Христа в спокутування гріхів людства було зумовлено, тому хтось повинен був зіграти фатальну роль зрадника. Перст долі вказав на Юду, прирікаючи його нести друк зради у віках.

    Читачеві, яким близька ця точка зору, андріївський Юда не здасться несподіваним, як, втім, і тим, хто знайомий з деякими єретичними навчаннями християнства, що розглядають Юду як самого присвяченого з учнів, що прийняв на себе тягар різанину - зрада.

    Всі розказане може здатися надто великим вступом, але наведені міркування знаходяться в прямому зв'язку з повістю Леоніда Андрєєва: або викликані нею, або підводять до неї.

    Тож який андріївський Юда? Цілком очевидно, що він складний і неоднозначний. Погана слава про нього поширилася по всій Юдеї. Його засуджували і добрі, і злі, кажучи, що Юда користолюбства, підступний, нахилений до удавання і брехні. Всім він приносить одні неприємності і сварки.

    Коли Юда з'явився в колі учнів Ісуса, то спочатку викликав пекучу неприязнь до себе не тільки потворною зовнішністю, але і злими, насмішкуватими промовами. Однак поступово до нього звикають, він завойовує авторитет, стає скарбником, йому доручаються всі господарські турботи.

    Юда людина жорстока, розумний, хитрий. Віртуозно використовує він ці свої якості, щоб відверто і цинічно інтригувати і насміхатися над учнями Христа. Але при уважному розгляді розумієш, що з повною підставою цього самозакоханого інтригана можна назвати гордим, сміливим борцем з "непереборне людської дурістю ": такими недалекими виявляються найближчі учні Христа.

    Неодноразово підкреслюється двоїстість не тільки особи Іуди, але і його суджень, внутрішніх переживань. Його мова афористично. У стислій та доступній формі йому вдається сформулювати свою точку зору і переконати опонентів. Не раз протестував він проти однозначності тлумачення вчинків. Мабуть, найбільш яскраво це проявилося в епізоді з приховуванням трьох динаріїв з казни, коли його звинуватили в крадіжці. Дуже ненав'язливо, перебираючи монети, він зазначив, що люди жертвують і фальшиві гроші, несподівано зізнався, що приховав гроші, щоб віддати зовсім нещасною, голодною і виснажених жінці.

    На все йде Юда, щоб привернути увагу і завоювати любов Вчителя. Дивно широкий діапазон емоційних відтінків в поведінка Іуди: від самознищення до гнівного викриття. Пробував вести себе зухвало, але не знайшов схвалення. Став м'яким і поступливим - і це не допомогло наблизитися до Ісуса. Не один раз, "одержимий божевільним страхом за Ісуса", він рятував його від переслідувань натовпу і можливу смерть. Неодноразово демонстрував свої організаторські і господарські здібності, відзначався розумом, проте стати поруч з Христом на землі йому не вдалося. Так виникло бажання бути біля Ісуса в царстві небесному.

    В останні дні життя Іуди оточив Ісуса "тихою любов'ю, ніжним увагою, ласкою", "він вгадував найменші невисловлені бажання Ісуса, проникаючи в потаємну глибину його відчуттів, швидкоплинних спалахів смутку, важких миттєвостей втоми ". Але фатальний час наближався неминуче. Юда зрадив сина людського поцілунком. "Поцілунком любові зраджуємо ми тебе на поталу, на катування, на смерть! "Він так довго і марно чекав поцілунку від Ісуса, який той дарував своїм улюбленим учням і ніколи - йому, що перед обличчям смерті осмілів і поцілував сам, "витягнувшись в сотню голосно дзвінкий, ридаючих струн ". До останньої хвилини Юда сподівався, що Ісуса вдасться врятувати. Він був поруч, коли його били солдати, він був найближче до нього, коли його судили і вели на страту, з болем стежив за ним, коли його розпинали на хресті. І весь час чекав, що ось зараз стануть на захист віруючі і учні. Але - мовчанка. Хто відрікся, хто злякався, а хто кричав "Розіпни!" так само голосно, як ще недавно "Осанна". Ніхто не відповів на заклик Іуди йти проти озброєних солдатів і служителів храму. А хіба це не зрада? І Юда звинувачує у зраді учнів Христа: "Учитель не велів вам вбивати, але хіба він заборонив вам і вмирати? ". "Здійснив жах і мрії". Юда переміг. Настав мить його урочистості, його величності та могутності. Навіть земля стала маленькою, і час підкорився йому. Але навіщо йому земля, на якій розп'яли Ісуса, найкращого з людей? Юда плює на неї. Він "під час своїх самотніх прогулянок намітив те місце, де він уб'є себе після смерті Ісуса ". Він йде до нього і просить зустріти його ласкаво, він дуже втомився. Юда звертається до Ісуса: "Потім ми разом з тобою, обнявшись, як брати, повернемося на землю. Добре? "Однак він не впевнений, боїться, що Ісус буде гніватися на Юду з каріота, не повірить йому, пошле в пекло. І тут же від боязні переходить до погроз: "І на вогні твого пекла я буду кувати залізо і зруйную твоє небо. Тоді підеш зі мною тому на землю? "

    Яку ж мету переслідує Юда, а разом з ним і автор? Крім мотивів, зазначених раніше, треба згадати ще й про таке: мабуть, ніщо так не приваблює людей у вірі, як ореол мучеництва. Саме на це й розраховував Юда, розігруючи настільки страшну трагедію. Навряд чи велику роль у його вчинку зіграла доля, тому що від початку і до кінця Юда Леоніда Андрєєва діє осмислено. Своїм вчинком він піддав учнів Христа своєрідною "перевірки на міцність", поставив їх у такий стан, коли вони повинні були точно визначити своє відношення до Христа. Таким чином, виходить, що Юда набагато краще за інших учнів розумів Христа, і його дії були просто необхідні для затвердження вчення Ісуса. Так хто ж такий Юда: зрадник чи вірний учень? А чому "або"? Може бути, він те й інше одночасно? Це залишається загадкою для читача. Очевидно одне: Андреєв дає можливість поміркувати над тим, що, здавалося б, не може бути піддано переоцінці. Підхід Андрєєва до теми Іуди філософський, а не соціальний чи політичний, як вважали деякі його тлумачі. Інші критики вважали, що концепція Андрєєва спотворює, якщо не відкидає Євангеліє як свідчення про Христа та Юди. Чи так це насправді? Безумовно, це питання має стати предметом серйозного історичного дослідження, я дозволю собі лише кілька міркувань, які дають можливість стверджувати, що це не зовсім так ...

    Ніхто не знає, чи був євангельський Юда "рудим і потворним юдеєм", як у Андрєєва (надаючи герою той чи інший вигляд, автор вирішує свої художні завдання), але Юда в повісті Андрєєва "мав при собі грошовий скриньку і крав те, що туди опускали ", тобто був скарбником. Цей факт згадується і в Євангелії від Івана, як і те, що Юда був злодій. Думка покласти в основу сюжету боротьбу учнів за місце біля Христа, можливо, виникла у Андрєєва саме при читанні Євангелія, але цього разу від Луки: "Був же спір між ними, хто з них має за більшого ". Звернемося до Євангеліє від Матвія. Цікаво, що спочатку Ісус у зверненні до учнів повідомляє про те, що "... Син Людський Син буде виданий на розп'яття", і лише потім вперше згадується Іуда. Це спостереження, яке є першим кроком до розуміння того, що витоки реабілітації Іуди можна відшукати на сторінках Євангелія.

    "Горе тому чоловікові, що видасть Людського Сина ... "- це вже цитата з Євангелія від Марка. Втім, подібні слова можна знайти і в трьох інших. Горе ... Чому кара повинна обов'язково прийти ззовні, може бути, що здійснює цей вчинок чекають муки душевні, як це відбувається з героєм Андрєєва.

    Тема євангельських мотивів у російській літературі виглядає як своєрідне знамення часу. Мене спонукало звернутися до неї прагнення зрозуміти, якою мірою загальнолюдська проблема добра і зла, гріха і каяття, піднімаємося росіянами письменниками, пов'язана з християнством не стільки як з релігією, але як до філософією. Мене не відштовхує, а швидше привертає вільний обіг Андрєєва з текстом Євангелія. Юдин гріх -- зрада, скоєний заради користі - на сторінках повісті Андрєєва виглядає майже як самопожертва. Відшукати в кожному, навіть самому поганому або кепському людині добре, світле - чи не в цьому полягає сенс християнства? У всякому разі, я думаю саме так.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.bobych.spb.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати ! DMCA.com Protection Status