•

Рецензія на розповідь В. П. Астафьева "Життя прожити "

Рецензія на розповідь В. П. Астафьева "Життя прожити"

Важко уявити собі сучасну російську літературу без книг Віктора Павловича Астаф'єва. У своїх творах він розкриває тайгову романтику, єдність людей з природою, зображає характери, що зачаровують своєю силою, первозданністю, природністю. Не може залишити байдужим читача розповідь Віктора Астаф'єва "Життя прожити", написаний у середині вісімдесятих років, оскільки в ньому автор порушує життєво важливі проблеми. Він розмірковує про милосердя, взаємовідносини людини і природи, війні як найбільшому зло для землі і людини.

Сама назва твори закликає читача подумати про свою душу, про життя, про те, що він залишить після себе на землі. Цей заклик до людини повторюється в тексті двічі. На початку твору він звучить від імені природи. "Люди! Люди! -- нагадує начебто жовтим просверком береза. - Осінь скоро ... Пора б і озирнутися, замислитися ... "Потім автор, роздумуючи, застерігає від черствості, озлоблення душі: "Не вникаючи в життя ближнього свого, не розучився ми відчувати чужу радість, чуже горе, біль ... І не втратимо чи ми назовсім те, що зветься давнім добрим словом - співчуття? "

Композиційно оповідь являє собою "розповідь у розповіді". В основі сюжету - історія життя Івана Тихоновича Заплатіна. В експозиції розповіді автор знайомить нас з героєм, з яким його багато що зближує: місце народження, вік, події воєнних років. Через портрет Івана Астафьев передає його глибокий зв'язок з землею: кучері просвечени "ниточками сивини, тієї серпневої крізь, що на кінець місяця жовто видихнеться з глибин лісу ". У портреті дружини героя Тетяни теж відчувається єднання з природою: "зіниці ... як сонечко в дощ, дробляться в текучому, мінливому світла ".

Мова героїв, повна прислів'їв, приказок ( "Одна Кудря варто рубля, а друга -- тисячі "," В тісноті, та не в образі "), діалектних слів ( "руки отерплі", "не базлай"), людське ( "дуріє", "брехня", "догодЖав"), занурює нас у світ простої людини. Використовувані Іваном вирази: "жити-поживати", "чи легко казка мовиться", "через моря-океану "- роблять його сповідь народної та мелодійною.

З оповідання Івана Тихоновича ми дізнаємося, який нелегкою була доля його самого та його рідних: голодні тридцяті роки, війна, передчасна смерть близьких людей. Життя провела героя через багато випробувань, але його серце не стало байдужим до чужого горя: "ось вже подноет завзяті, затрясеться його що осінній вивітрений лист ...". Любити і шкодувати людей навчила Івана Льолькою, яка взяла його, хлопчика-сироту, у свою бідну родину. Вона всю себе віддавала іншим людям: доглядала за батьками чоловіка-п'яниці, підтримувала хвору сестру, не кажучи вже про п'ятьох дітей і сина-інваліда Борька. Льолькою рано пішла з життя, але діти перейняли її доброту і, здатність жертвувати собою.

Іван, повернувшись з фронту, не міг зрадити рідних і не залишив батька, Борьку і важко пораненого брата. Як трудівницю Льолькою "до се пам'ятають" односельці за її душевність, так і до Івана Тихоновичу з дружиною тягнуться люди: "Всі до них хто-небудь та ліпився, грівся біля них ". Вони вміють розуміти, співчувати іншим, підкреслюючи чистоту душі і милосердя головних героїв, автор використовує прийом антитези. Льолькою "проявила патріотизм", не віддавши Івана в дитячий будинок, а бабуся двічі намагалася вбити хворого онука Борьку, відкрито намагаючись позбутися зайвого рота у сім'ї. Страшний та образ невістки Івана, грубою, вульгарною, розпусну жінки, яку автор навіть не наділяє ім'ям. У ній немає доброти до людей. Рідна дочка, яка має здібності до бальних танців, їй потрібна для престижу: ноги Клавочкіни "дорожче і нужней, ніж сама дочка ".

З'єднанням просторіччі і високої лексики досягається яскрава характеристика персонажів. У описі міської родини відчувається авторська насмішка: "сучасно однодетная "сім'я;" устряпанная роботою, надсаженная владою, земними благами і насолодами "матусю;" смакують тільки цукор " собачка "з блатний мордою".

Народний погляд на війну виражений через спогади Івана Тихоновича. Сама природа ніби прагне змусити людину одуматися і не здійснювати кровопролить: спека змінився хуртовиною, "сонце як очманіло", білий сніг спотворений людськими трупами. І мимоволі оповідач вигукує: "кінець світу! Видно, і справді люди бога розгнівили ". Одне тільки словосполучення "людський сміття" приводить читача в жах. Страшна картина поля бою на Наступного дня: "Як дрова, лежать люди, тільки в дровітні не додавання, один на дружка ". Від цього виду Іван Тихонович" трохи розумом не зрушив ". І до цих пір події стоять у нього перед очима. Саме тому він особливо гостро переживає за долю онуки: "Невже знову? Невже дітей поб'ють і обездолят, і мою Клавочка теж? .. "Герой ніколи не змириться з війною. Все в ньому, "що вкладено в душу ... повстає, протестує і не втомиться вже протестувати до кінця днів проти неприродної, проти передчасної смерті ". Над питанням життя і смерті його також змушують задуматися загибель Льолькою і поведінка дезертира-пристосуванця, дожив до амністії. Іван все намагався зрозуміти, чому смерть "неодмінно вибирає тих "хто світліше, посовестлівее".

В оповіданні автор з болем говорить про екологічну проблему. Адже не тільки війна, але й мирна діяльність людини губить, спотворює природу. Спорудження Красноярської гідроелектростанції призвело до затоплення близько шестисот кілометрів земель за Єнісею, у тому числі і Ізагаша. Люди виїжджали, навіки залишаючи улюблену природу, могили рідних, свою батьківщину. Наскільки родючі були місця по Єнісею, а тепер "в ранах вся тайга і земля"! І сам Єнісей "втопили, широкої калюжею зробили, мотлохом, як дохлу падло, закидали ". Земля дана людині не для того, щоб він знищував все живе. Астафьев підкреслює, що природа і чоловік - єдине ціле, порушення цієї єдності неодмінно позначиться. Навіть Петруша, чоловік добрий, чесний, втрачає почуття власної гідності, стає "розмазнею" у місті.

Іванові, що виросло серед лісів, полів і гір, на березі величної ріки, незрозуміло, як можна жити в сірих, задимлених містах: "Та й боязко робиться, як подумаєш, що за люди без землі ... на сірому бетоні виростуть. Що у них в душі оселиться? .. Яка справа вони справлять стануть? Кого любити? Кого жалеть? Чого пам'ятати? "

У своєму творі "Життя прожити" Віктор Петрович Астаф'єв закликає читачів до відповідальності за все, що відбувається на землі, до боротьби з бездуховністю за утвердження моральних почав: "Землю можна зруйнувати, цивілізацію і життя винищити, створивши саме грандіозне самогубство у всесвіті, але залишиться дух наш, який буде витати в безмір часів, просторів, шукати притулку на який-небудь живий планеті, чийсь живої душі ".

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://sochok.by.ru/