ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Юрист по наследству
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Проблема покаяння у п'єсі Островського "Гроза "
         

     

    Література і російська мова
    Проблема покаяння у п'єсі Островського "Гроза"

    У трагедії Островського "Гроза" були широко поставлені проблеми моральності. На прикладі провінційного міста Калі-нова він показав що панують там звичаї. Він зобразив жорстокість людей, що живуть по-старому, по "Домострой", і розгульного молодого покоління. Усі персонажі трагедії групуються на дві частини. Ті, хто вважають, що можна отримати прощення за будь-який гріх, якщо потім покаятися, а інша частина вважає, що за гріхом слід покарання і немає від нього порятунку. Тут виникає одна з найважливіших проблем людини в цілому і "Грози" зокрема.

    Покаяння як проблема з'явилося дуже давно. Тоді, коли людина повірив в те, що є вища сила, і злякався її. Він став намагатися вести себе так, щоб подобатися своєму своєю поведінкою Бога. Люди поступово виробляли способи примирення Бога через певні дії чи вчинки. Всі порушення цього кодексу вважалися неугодними Богу - гріхом. Спочатку люди просто приносили жертви богам, ділячись з ними тим, що мали. Апогеєм цих відносин стає людське жертвоприношення. На противагу цьому виникають релігії монотеїстичні, тобто визнають одного бога. Ці релігії відмовилися від жертвопринесення і створили кодекси, які визначають норми поведінки людини. Ці кодекси стали святинями, оскільки вважається, що вони написані силами богів. Прикладами таких книг є Біблія християн і мусульман Коран.

    Порушення усних або письмових норм є гріхом і повинно каратися. Якщо спочатку людина боявся бути вбитим на місці, то потім він починає боятися за своє загробне життя. Людина починає турбуватися про те, куди потрапить його душа після смерті: у вічне блаженство або у вічне страждання. У блаженні місця можна було потрапити за праведне поведінка, тобто дотримання норм, а грішники потрапляють туди, де будуть вічно страждати. Ось тут і виникає покаяння, оскільки рідкісна людина міг прожити, не здійснюючи гріхів, і перекреслити своє життя через декількох гріхів було страшно для всіх. Тому з'являється можливість врятуватися від покарання, виблагавши у бога прощення. Таким чином, будь-яка людина, навіть останній грішник, отримує надію на спасіння, якщо покається.

    В "Грози" проблема покаяння є найбільш гостро поставленої. Головна героїня трагедії - Катерина знаходиться в страшних муках совісті. Вона рветься між законним чоловіком і Борисом, праведним життям і падінням. Вона не може заборонити собі любити Бориса, але вона сама себе карає в душі, вважаючи, що цим вона відкидає Бога, так як чоловік для дружини - це як Бог для церкви. Тому, змінюючи чоловікові, вона зраджує Бога, а значить, втрачає будь-яку можливість порятунку. Цей гріх вона вважає дуже велика і тому заперечує для себе можливість покаяння. Катерина дуже побожна жінка, з дитинства вона звикла молитися Богу і навіть бачила ангелів, ось чому її муки настільки сильні. Ці страждання доводять її до того, що вона, побоюючись кари Божої, що втілює у вигляді грози, кидається в ноги чоловікові і зізнається йому в усьому, віддаючи своє життя в його руки. На це визнання люди реагують по-різному, виявляючи своє ставлення до можливості покаяння. Кабанова пропонує закопати її в землю живцем, тобто вважає, що немає можливості її пробачити. Тихон ж, навпаки, прощає Катерину, тобто вірить в те, що вона одержить прощення від Бога.

    Катерина вірить в покаяння, оскільки побоюється, що помре раптово не тому, що життя її перерветься, а тому, що боїться постати перед Богом непокаявшейся, з усіма своїми гріхами.

    Ставлення людей до можливості покаяння проявляється під час грози. Гроза уособлює собою гнів Божий, і тому люди, побачивши грози намагаються її уникнути. Деякі ведуть себе по-особливому. Наприклад, Кулігін хоче побудувати громовідводи і врятувати від грози людей, тому він вважає, що люди можуть врятуватися від кари Божої, якщо покаються, тоді гнів Божий зникне через покаяння, як блискавки йдуть у землю через громовідвід. Дикої ж вважає, що від гніву Божого не можна сховатися, тобто він не вірить в можливість покаяння. Хоча треба зауважити, що він може каятися, тому що кидається в ноги до мужика і просить вибачення у нього за те, що казав.

    Муки совісті доводять Катерину до того, що вона починає думати про самогубство. Самогубство в християнстві є одним з найтяжчих гріхів. Людина ніби відкидав Бога, тому у самовбивць не було надії на порятунок. Тут виникає питання:

    як така побожна Катерина змогла вчинити самогубство, знаючи, що цим вона губить свою душу? Може, вона зовсім і не вірила в Бога по-справжньому? Але цьому можна протиставити те, що вона вважала свою душу вже занапащене і просто не захотіла жити далі в таких муках, без надії на порятунок. Перед нею виникає гамлетівське питання - бути чи не бути? Зносити муки на землі і знати те зло, що тут є, або ж здійснити самогубство і припинити свої муки на землі. Але ніхто не знає точно, що є після смерті і чи не буде гірше. Катерина доведена до відчаю ставленням до неї людей і муками совісті, тому вона відкидає можливість порятунку. Але у розв'язці виходить так, що в неї є надія на порятунок, так як вона не тоне у воді, а розбивається об якір. Якір схожий на частину хреста, де підстава позначає Святий Грааль - чашу з кров'ю Господа. Святий Грааль символізує спасіння. А у Катерини з голови тече кров. Таким чином, є надія, що вона була прощена і врятувалася.

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати ! DMCA.com Protection Status