•

Рецензія на розповідь А. П. Чехова "Студент "

Рецензія на розповідь А.П. Чехова "Студент"

Мені пощастило. Вперше я познайомився з розповіддю А. П. Чехова "Студент" на концерті чудового читця Олександра Познанського. Тоді, давно, почувши цю розповідь разом з "Іудою Іскаріот" Л. Н. Андреева і віршами Бориса Пастернака, я, мабуть, уперше побачив у Чехові не тільки тонкого гумориста, а й глибокого філософа і прекрасного художника слова. Мені відкрилася нова грань чеховського таланту, що стала явною не в місце, а разом з його мистецтвом сміятися.

"Погода на початку була гарна, тиха. Кричали дрозди, і по сусідству в болотах щось живе жалібно гуло, наче дуло в порожню пляшку "- так починає Чехов свою розповідь. Кількох пропозицій достатньо, щоб читач відчув себе безпосереднім свідком того, що відбувається. Вдихнувши на повні груди весняне повітря, в якому "розкотисто і весело" звучить постріл мисливця, прислухаємося до тихого весняному лісі. І знову, одне-єдине слово змушує читачів судорожно здригнутися від холоду: "недоречно". Всіма своїми почуттями сприймаємо ми це "недоречно". Відчуваємо, як холодний подув вітер, бачимо, як по весняних калюжах потягнулися крижані голки, чуємо, як "глухо" стало в лісі, відчуваємо навіть, як "запахло взимку".

Завдяки такому "вступу", з півслова розуміють і відчувається читачем стан головного героя оповідання - Івана Великопольського, студента духовної академії. Людині, що опинилася в такій обстановці, не просто холодно - він відчуває тугу і безвихідь, відчуває холод у всьому світі і в душі своїй. "Йому здавалося, що цей раптово наступив холод порушив у всьому порядок і злагода, що самій природі моторошно ..."

Під стать станом і думки Івана. Слідуючи особливості свого мислення, він від свого, приватного, конкретного піднімається в думках до загального, надісторична, виходить на рівень узагальнення і осмислення того, що бачить і відчуває. Але в усьому: і в теперішньому своєму стані, і у своєму житті, і в історії - бачить Іван лише холод, вітер і страждання. "І тепер, стискаючи від холоду, студент думав про те, що такий самий вітер дув і при Рюрика, і при Івана Грозному, і за Петра, і що при них була точно така ж люта бідність, голод, а також вони ж діряві солом'яні дахи , неуцтво, туга, така ж пустеля кругом, морок, почуття гніту - всі ці жахи були, є і будуть, і від того, що пройде ще тисячу років, життя не стане краще ".

Поруч з іменами Рюрика, Івана, Петра - великих діячів російської історії - стоять вічні "вітер", "голод", "почуття гніту". Причому автор підкреслює незмінність людських нещасть незалежно від часу, повторюючи подібні синтаксичні конструкції: "точно такий же вітер", "точно така ж люта бідність", "така ж пустеля колом". Підкреслюють цю незмінність і три дієслівні форми: "були, є і будуть". Минуле, сьогодення і майбутнє об'єднані вітром, голодом і стражданнями.

З цього Іван робить невтішний висновок: життя ніколи не стане краще, що б не робили люди. Однак зупинитися на цьому висновку не можна, він з неминучістю тягне за собою питання, прямо ні автором, ні героєм не сформульований, але має на увазі: для чого жити? У чому сенс людського буття, якщо вона до того швидкоплинно, швидкоплинно, що не змінює нічого в загальній картині світу? Якщо не змогли позбавити людей від "жахів" ні Рюрик, ні Іван, ні Петро, що робити мені, для чого мені жити?

Повний таких думок, Іван не хоче повертатися до свого життя, в якій він нічого не може змінити. "Йому не хотілося додому".

Увага читача напевно відразу звертається на те, що епізод зречення Петра розповідається Іваном дуже емоційно, він відчуває якийсь зв'язок між собою і євангельським персонажем. Тоді була така ж сумна довга, страшна ніч, і так само, як Іван, був ізнеможен і замучений смутком і тривогою Петро, і так само грів біля вогню свої змерзлі руки. Розповідь Івана знаходить, можливо, не цілком очікуваний їм відгук у душах слухачок. Одна з них плаче, а друге бентежиться, ніби відчуваючи "сильний біль".

У цьому оповіданні Чехов вжив щось на зразок кільцевої композиції: Іван з темряви бачить багаття, йде до нього, говорить з жінками і знову йде в темряву, звідки бачить лише вогонь, але не людей навколо нього. Ця особливість підкреслюється вживанням Чеховим слова "знову": "знову настали сутінки ... повертається зима ". Проте в думках, в душі Івана подібного повернення немає, недаремно зустрічаються в тексті як контекстуальний антонім слову "знову" слово "тепер". Іван думає про інше, про те, що події євангельських часів мають відношення і до цього, що Василина "всім своїм єством зацікавлена в тому, що відбувалося в душі Петра".

І тільки зараз герой виявляється здатним зрозуміти, що головне в людському житті "і взагалі на землі" - правда і краса, що тривають безперервно до цього дня. Тільки зараз він зміг відчути відчуття молодості, здоров'я, сили. Тільки зараз ми дізнаємося, читача, що героєві, що міркували на початку розповіді про безцільності і безглуздості буття, двадцять два роки. Тільки зараз відчуває герой "невимовно солодке очікування щастя, незнаного, таємничого щастя". І тільки зараз, відчувши себе частиною життя, бачить він життя "чудовою, чудовою і повної високого сенсу".

Головний конфлікт чеховських творів - конфлікт між людиною і життям, швидкоплинністю людського буття - отримує одне з можливих своїх дозволів у цій розповіді, подібно П'єру Безухова з роману Л. М. Толстого "Війна і мир", який відповідає на питання "Навіщо жити ? "словами" Потім, що є Бог, той Бог, без волі якого не впаде волосся з голови людської ", - знаходить свою відповідь і Іван Великопольский, студент, молода людина, яка починає жити:" Потім, що в світі є правда і краса , і життя моє - частина тієї ланцюга подій, що об'єднані правдою і красою ".