•

Рецензія на розповідь А. П. Платонова "Нащадки сонця "

Рецензія на розповідь А. П. Платонова "Нащадки сонця"

Що це - "радянська література"? Скільки її описів знайде читач, від непримиренного набоковского "картонні тихі донці на картонних ж хвостах-підставках", що показує незграбність і штучність цієї літератури, до нетерпящего заперечень визначення місця "тихих донців" та їх авторів в історії: "Мабуть, наше покоління - останнє , що на власні очі бачило той тисячолітній уклад, з якого ми вийшли майже всі і кожен. Якщо ми не скажемо про нього і рішучої його переробці протягом короткого часу - хто ж скаже? "- Даного одним з письменників того періоду, С. Залигіним. Часто ми зустрічаємо саме такі точки зору: заперечення будь-який, у тому числі й художньої цінності творів радянської літератури або визнання тільки їх історичної ролі. І це було б вірно, якщо б не було ще одного боку цієї літератури: автори оповідань, повістей, романів нерідко талановиті, а талант не здатний знаходитися в рамках ідеології, та й у будь-яких інших. І разом з описом епохи у творах з'являються теми вічні, що існують поза часом. Часто і автори таких творів оголошуються "поза часом" справжнього, але знаходять безсмертя в майбутньому. До таких "майже юродивим", після смерті приреченим на славу святих, зараз відносять А. П. Платонова. Спробуємо розібрати один з його розповідей, визначити в ньому автора, щоб зрозуміти: хто він насправді, цей "несподіваний" художник?

"Нащадки Сонця" - назву, що відображає жанр твору - розповідь-фантазія. В оповіданні чотири частини, що утворюють дивну, "юродивий" композицію. "Він ріс у сні", - говорить письменник про свого героя в кінці першої частини, а другий починає фразою: "Він виріс у велику епоху електрики і перебудови земної кулі". Читач відчуває якийсь ланка в цьому ланцюзі часу, что-то втрачений автором, те, що з "сну" зробило "епоху електрики". Але трохи пізніше, замість розгадки втраченого епізоду життя "ніжного, сумного дитини", героя першої частини, читач дізнається, що цю "епоху" створив сам "ніжний хлопчик", що став інженером-піротехніком Вогуловим. Він створив час, в якому виріс - дивний алогізм для багатьох, але не для Платонова. Його герой існує незалежно від часу: він здатний спочатку створити світ, а потім повернутися в нього дитиною і вирости, щоб стати генієм, творцем нової всесвіту. Читачеві неясна мета роботи Вогулова. Це не перебудова планети для "подальшого зростання людства", як могло здатися спочатку, адже, перебудувавши Землю, герой вирішує підірвати Всесвіт, на місці якої має, за його розрахунками, утворитися щось нове, "сверхенергетіческое". Після вибуху людство зникне, зникне світ - і ніякого "зростання" вже не буде, а що буде - невідомо й самому Вогулову. Він працює "з палаючою в серце ненавистю", але марно. У його працю немає і не може бути душі: "Щоб земне людство в силах було повстати на світ і на світи, та їх перемогти - йому потрібно ... вбити в собі плаваюче теплокровні серце". Герой Платонова "повстав на світи", перетворив себе в "мозок небаченої, неможливою, неймовірною мощі", і логічно припустити, що серце в Вогулове знищено. Але логіка несумісна з прозою Платонова: з останньої частини розповіді читач дізнається, що "було серце і страждання у інженера Вогулова", такі, "яких не повинно бути у людини". Тут, у заключній частині, знаходиться та ланка, порожнечу на місці якого ми відчули на стику першого і другу частин: "сон" в "епоху електрики і перебудови земної кулі" перетворила любов, яка стала думкою. "Сила любові і енергія серця" - тільки вони змушують людину робити неможливе можливим. Така ідею виділяє сам автор в оповіданні, і ніби-то до цієї ж думки підводить він і читача.

Чималу роль в оповіданні грає поняття "любов", яке автор намагається осмислити.   Герой - "ріс, і всі нестримні, страшніше клекотіли в ньому спертим, стиснуті, згорблені   сили ", але він" ріс у сні ", а вранці" спокійний світло сонця зустрічав його ", і" все   усередині затихало, забувалося і падало ". У другій частині "сон" зникне: вогулів   працює "Бессона". Мабуть, "сон" не зникає, а трансформується в реальність.   Це простежується на рівні звукової та почасти смислової організації словосполучень,   характеризують стан дитини уві сні в першій частині і дорослого Вогулова   в другій: у "ніжному хлопчика" вночі пробудяться " с перти,    с жатие, с горбленние с мули ",   а "головного керівника робіт з перебудови земної кулі" Платонов описує   як " с едого с огнутого людини". Таким   чином, ледь помітні, "нічні" прояви "стислих сил" в дитині стають   видимими і яскравими в дорослому героя. А знаючи "пропущене ланка" між першими   та другої частин, зазначене вище - любов Вогулова, читач розуміє: "енергія   серця "для Платонова - це сила, здатна визволити в людині всі його таємні   можливості. Що ще підкреслює автор у свого героя? "Сказ і божевілля",   яких так багато було в Вогулове, що вистачило на весь світ: "незручна і безумна   Земля "," безумна "робота по її переробці," шалено і несамовито "людство в   боротьбі з природою, в боротьбі, якою керує геніальний інженер-піротехнік.   У цьому шаленому темпі ніщо не залишається незмінним, а "ранній спокійний світло   сонця ", той, що змушував" сумного дитини "забувати про нічних снах, стає   "Ультрасветом", основою всіх робіт. Зірка, протягом століть надихала закоханих   і поетів, перетворюється на що руйнує силу, виражену набором формул на папері.   І тут читач замислюється: чи дійсно зміни, що відбулися в героєві,   що змусили його переробляти планету в "будинок людству", є позитивними?

"Любов стала думкою" і створила "зовсім новий тип людини - лютою   енергії та осяяної геніальності ", але для чого? Щоб творити: із сонця отримувати   удосконалений "ультрасвет", за допомогою якого пізнавати непізнане,   робити можливим неможливе - після першого прочитання саме таке враження   залишається у емоційного, але неуважного читача. А між тим Платонов   побіжно згадує, що "великі сині очі" дитини стали "блискучими ненавидить"   очима генія. Чому "ненавидить"? Відповідь, захований за "юродивими" пропозиціями   і сполученнями слів, ми знайдемо в тексті: вогулів ненавидить світ і себе за те,   що він не може знищити серце, воно живе в ньому. Ми зрозуміємо це раніше, ніж   дочитаємо розповідь до кінця: від відкриє нам, що "в рідкісні моменти забуття   або екстазу в набряклої голові Вогулова блищало щось інше, думка не цього   дня "- спогади дитинства, юності, любові ... Ця тема - людського, а не шалено   геніального - у творі характеризується мотивом дороги. Дорога відкривається   погляду хлопчика; ставши дорослим, він намагається закритися від неї стіною науки, піти   від людського - але "стіна дала тріщину і Вогулову стали видні - дорога".   Еліпс - але якийсь дивний: слово не пропущено, просто його поява відтягнути   на мить, ніби письменник вирішив відкрити нам таємницю і насолоджується миттю   тиші перед оголошенням її. Так і є: дорога в оповіданні символізує вічне,   життя, на відміну від робіт людства. Чи не зникне вона після перетворення любові   в думку, не загубиться при перебудові Землі. Не пропаде і серце Вогулова,   частина цього вічного. Душа в героєві стиснеться до "неспокійної невичерпною геніальності",   а в прагненні до "нормального стану" вона буде кидатися, руйнувати, творити,   поки не знищить світ "без страху і без жалю", тільки з "болем про ... втраченому".   Ми наблизилися до основного: серце для Платонова в цій розповіді - "спокійний   світло сонця ", а переродження" сили кохання "в тих, хто ненавидить геніальність подібно   "Перенапруження світла": він вже не тотожний сонячного, але залежний від нього,   і рано чи пізно повертається в звичайний стан з "ненормального", руйнуючи   все на своєму шляху. Ось чому письменник говорить, що "вогулів розмече всесвіт":   для його "ультралюбві" вже неможливо повернення до любові звичайної, а значить,   не залишилося нічого, що могло б зупинити його "думка".

"Ультралюбві" другої, третьої та четвертої частин протиставляється любов перший - творча, що перетворює "темні, нестримні, пристрасні сили" в "людини", любов матері, "яка рятує світ". Тобто розповідь побудована на контрасті першої частини і подальших - автор показує, що сила, що рухає світом, але водночас здатна зруйнувати його - любов. Вона вічна у Платонова, як вічна майже у всіх авторів, який би століття ми не вибрали, що дає право стверджувати: Платонов не співець свого часу, що ховає за "безумством" мови порожнечу прози, не форма твору, а душа людини - питання, його мучить. Саме тому неправильні звороти мови сприймаються читачем не як дратує неграмотність, але як здавна шанованого святими молитвами пісні "божих людей". "А що є мистецтво? Молитва, музика, пісня людської душі "(І. Бунін). У Платонова читач знайде всі три Бунінська компоненту мистецтва, і тепер вже без сумнівів зможе сказати: Платонов не "ненавмисний" майстер, він - Художник.