•

Рецензія на розповідь І. Буніна «Сни Чанга »

Рецензія на розповідь І. Буніна "Сни Чанга"

І. Бунін є типовим представником письменників рубежу століть. Бунін-фаталіст, його творам властиві пафос трагічності і скептицизму. Його творчість перегукується з концепцією модерністів про трагічність людської пристрасті, і на перший план у Буніна виходить звернення до вічних тем кохання, смерті і природи.

Про Буніна давно і міцно утвердилася думка як про одного з найбільших стилістів в російській літературі. У його творчості яскраво проявилися і невловима художня точність і свобода, і образна пам'ять, і знання народної мови, і дивовижна зображувальність, і словесна чуттєвість. Всі ці риси притаманні не лише поезії, а й прозі.

У передреволюційне десятиліття на перший план у творчості Івана Буніна вийшла саме проза, що увібрала в себе органічно властивий таланту письменника ліризм. Цей час створення таких шедеврів, як оповідання "Брати", "Пан із Сан-Франциско", "Сни Чанга". Історики літератури вважають, що ці твори стилістично і світоглядно тісно пов'язані між собою, складаючи разом своєрідну художньо-філософську трилогію.

Оповідання "Сни Чанга" був написаний в 1916 році. Уже сам початок твору ( "Чи не все одно, про кого говорити? Заслуговує того кожен з мешканців землі") навіяно буддійськими мотивами, адже що в цих словах, як не відсилання до ланцюжку народжень та смертей, в яку втягнуто будь-яка жива істота -- від мурашки до людини? І ось вже читач з перших рядків внутрішньо готовий до перемеженія сьогодення і спогадів в оповіданні.

А сюжет твору такий.

Під час плавання капітан одного з російських судів купив у старого кіслоглазого китайця рудого цуценя з розумними чорними очима. Чанг (так звали собаку) під час довгої подорожі стає єдиним слухачем господаря. Капітан розповідає про те, який він щаслива людина, що є у нього в Одесі квартира, кохана дружина і дочка.

Потім все в його життя руйнується, тому що капітан розуміє, що дружина, до якої він прагне всією душею, його не любить. Без мрії, без надії на майбутнє, без любові ця людина перетворюється на гіркого п'яницю і, зрештою, вмирає.

Головними героями твору є капітан і його вірний пес Чанг.

Цікаво спостерігати за змінами, що відбуваються з капітаном протягом життя, спостерігати за тим, як змінюється його уявлення про щастя. Під час плавання на кораблі він каже: "А як же чудова життя, боже мій, як прекрасна!" Тоді капітан любив, він був весь в цій любові і тому був щасливий. "Було колись дві правди на світі, постійно змінювали один одного: перша - та, що життя неймовірно прекрасне, а інша - що життя мислима лише для божевільних". Тепер після втрати любові, після розчарування у капітана залишається тільки одна правда, остання. Життя здається йому нудним зимовим днем у брудному шинку. А люди ... "Немає в них ні Бога, ні совісті, ні розумної мети існування, ні любові, ні дружби, ні чесності,-ні навіть простий жалості". Ось такі внутрішні змін зазнає наш герой.

Внутрішні зміни впливають і на зовнішній образ. На початку розповіді ми бачимо щасливого капітана, "розмитого і виголене, запашного свіжістю одеколону, з піднятими по-німецьки вусами, з сяючим поглядом зірках світлих очей, у всьому тугому і білосніжному". Потім він постає перед нами брудним п'яницею, що живуть на паршивому горищі. В якості порівняння автором наводиться горище його друга-художника, який щойно здобув правду життя. У капітана бруд, холод, убога негарна меблі, у художника - чистота, тепло, затишно, старовинні меблі. Все це було зроблено з однією метою: протиставити ці дві правди і показати як усвідомлення тієї чи іншої впливає на зовнішній образ людини. Велика кількість використовуваних у творі деталей створює необхідну для читача емоційне забарвлення і обстановку.

З цією ж метою було створено і композиція розповіді. Вона двоїста. Чітко проглядаються дві паралелі. Одна - сьогоднішній світ, у якому немає щастя, інша - щасливі спогади. Але як же відбувається сполучення між ними? Відповідь проста, саме для цього і знадобився образ собаки. Чанг є тією ниткою, яка поєднує реальну дійсність з минулим через його сни. Чанг - єдиний в оповіданні, хто володіє ім'ям. Художник не просто безіменність, але і мовчазний. Жінка і зовсім явлена з якихось книжкових туманів: дивна "у своїй мармурової красі". Чанга Бунін наділяє почуттям "безначального і нескінченного світу, що не доступний Смерті", тобто відчуттям справжності - невимовною третій правди. Капітана поглинає смерть, Чанг ж не втрачає свого китайського імені і залишається в хиткому тепер, бо він, за Буніну, слід покірливо "найпотаємніші велінням Тао, як їм слід яка-небудь морська тварину ...".

Спробуємо розібратися у філософській проблематиці твору.

У чому сенс життя? Чи можливе людське щастя?

У зв'язку з цим в оповіданні з'являється образ "далеких працьовитих людей" (німців). На прикладі їх способу життя письменник говорить про можливі шляхи людського щастя.

Праця, щоб жити і розмножуватися, не зазнавши при цьому повноти життя. Втіленням є ці самі "працьовиті люди";

Нескінченна любов, якої навряд чи варто присвячувати себе, тому що завжди існує можливість зради. Втілення - образ капітана.

Шлях вічної спраги пошуку, в якому, втім, за Буніну, теж щастя немає.

У чому ж воно? Може бути, у вдячності і вірності? Цю ідею несе в собі образ собаки. Через реальні непривабливі факти життя пробивається по-собачому вірна пам'ять, коли в душі був мир, коли капітан і собака були щасливі.

Таким чином, оповідання "Сни Чанга" є, перш за все, філософським твором на зламі століть. У ньому розглядаються такі вічні теми як любов і щастя, йдеться про хиткість щастя, побудованого тільки на любові, і вічності щастя, заснованого на відданості та вдячності. На мою думку, розповідь Буніна дуже актуальний і сьогодні. Проблеми, порушені в творі, знайшли живий відгук у моїй душі, змусили замислитися над сенсом життя. Адже покоління, до якого я належу, живе під час перехідного періоду історії, коли людям властиво підбивати підсумки і думати про майбутнє. І, можливо, читання цього твору розвіє наш внутрішній підсвідомий страх перед ним. Адже є на світі вічні істини, непідвладні ніякому впливу і ніяким змінам.