•

Рецензія на п'єсу А. В. Вампілова «Прощання у червні »

Рецензія на п'єсу А. В. Вампілова «Прощання в червні»

Дар драматичного письменника - з найрідкісніших в літературному ремеслі. Форма драми ставить чимало сором'язливих умов. Треба особливий драматичний слух, подібний до музичного, і чуття, щоб не просто переводити літературну мову в діалоги, але щоб вона лилася блискучим, напористим потоком. Та ще необхідно вміти привести на сцену героя, зіштовхнути його з іншими і вчасно забрати, щоб актор не переступав без праці на підмостках, - інакше занудьгує зал для глядачів. І хіба мало що ще треба! Але головне, щоб п'єса дихала життям - справжньої, впізнанною.

Всіма цими дарами "милістю Божою" був нагороджений чудовий драматург О. Вампілов.

Вже в перший великий п'єсі "Прощання у червні" власна тема Вампілова чути як передвістя. Вона ще не набрала сили, тільки прорізується крізь сюжет "студентської комедії", то занадто хитромудрої, то занадто простенькій, в стилі факультетського капусника. Тут ще багато ефектних положень, вони накидав щедро і нерозбірливо. Розчарувавшись весілля, зірвана дуель, герой, який відбуває п'ятнадцять доби на примусових роботах ...

Автор ще не цілком вірить, що може утримати наше увага нарисом характеру. А характер уже представлений, своя тема заявлена долею молодого Колесова.

Талановитий студент - улюбленець курсу, зухвалий і винахідливий з дівчатами, відчайдушний бешкетник, д'Артаньян, шибайголова ... Чи не лізе в кишеню за словом, зачаровує на ходу випадкову незнайомку на автобусній зупинці, є на весілля друзів через вікно і не втрачається, коли його женуть з інституту: пристроюється садівником на дачі у громадянина Золотуева.

Цей Золотуев ніби-то зовсім ввідне комічне особа, але в задумі п'єси найважливіше. Порушуючи всі закони жанру, він вимовляє монолог на три сторінки, не перебиває хоча б заради сценічного правдоподібності співрозмовника репліками на кшталт: "Ну адальше?", "Ось так історія!", "Ну і ну!" Монолог цей - про біду старого хабарника, наразившись на чесної людини. Він все ніяк повірити не може, щоб той хабарів не брав, - все беруть, важливо не промахнутися в запропонованою ціною. Золотуев ображається, обурюється на його показну чесність і, навіть відсидівши визначений термін, впевнений, що сидів даремно: значить, мало давав.

Але при чому тут пенсіонер Золотуев, коли нас цікавить хвацько сміливий, чесний і привабливий хлопець Колосов? У Колесова кипіння сил молодих, безпечні пустощі, але взагалі-то він чудовий малий і, коли його вибивають з інституту, більшість хлопців на його боці.

Біда приходить до молодого герою з іншого боку: коли треба робити перші неабиякий життєвий вибір. Тут вже не кровушки по жилах переливається, справа серйозна: інститут або любов?

Так сталося, що герой Вампілова підкорив серце Тані, дочки ректора інституту, а це зовсім не до душі її батькові. От коли мораль Золотуева, з презирством і насмішкою відкинута, виявляється все-таки проблемою. А що, адже і справді, з життям не посперечаєшся. Це в книжках добре читати і в кіно бачити. А тут сам виріши, і для кожного цей одного разу виник перед ним вибір у сто разів важче, ніж здається в теорії і видали. Посміявшись над Золотуевим, Колесов сам не зауважує, як переходить в його віру: все продається і купується, важлива ціна і мета. Кинути кохану дівчину, як вимагає її батько, і важко і подловато. Але якщо диплом горить? Якщо доля на кону? Колесова було притаманне все, що властиво хорошому, чесному юнакові: поряд з захопленістю і впоперек їй - скептична поза, поруч з романтикою душі недовіра до фрази, виховному натиску, моральним прописами, якими вічно набридають старші. Звідси, напевно, пустощі, молодецтво. Звідси й демонстративна практичність, показною раціоналізм, трохи смішний і ще безневинний в юному віці, але не помітно, як у Колесова, що виправдує першим поступки перед совістю.

Для кожного з нас настає момент, коли з тихої гавані сім'ї, будинки, школи ти випливає у відкрите море життя і десь зустрічає тебе неминуче перше випробування совісті, перший рубіж, перейшовши який ти, трапляється, вже інша людина. Ця хвилина, цей критичний мить і цікавить найбільше Вампілова.

Проблеми ж, підняті драматургом у п'єсі, і зараз, більш ніж через двадцять років, на жаль, актуальні.

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.vampilov.net.ru