ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Юрист по наследству
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Песнопения православних богослужінь і свят
         

     

    Музика

    Песнопения православних богослужінь і свят

    Час і вічність

    Яко тисяща років перед очима Твоїм

    Господи яко день вчорашній ...

    (Пс. 89, 5)

    Людині середньовіччя навколишній світ був в двох планах, з яких один - земний, тимчасовий і примарний, - був лише наближеним образом і подобою другого -- небесного, вічного, божественного світу. У силу цього, конкретні історичні події не сприймалися буквально, як щось самоцінне; їх співвідносили з Промислом Божим і наділяли провіденціальне-есхатологічним значенням. Земна життя, будучи творінням Бога, містила в собі священну таємницю Божественної Премудрості. До цієї недоступною і невимовної таємниці можна було наблизитися, розкривши таємний зміст сущого на землі, незмінно повторюється у своєму зверненні. Тому час у розумінні середньовічної людини йшло зовсім по-іншому, ніж сприймаємо зараз його хід ми.

    Ми відчуваємо час, що рухається вперед, - від минулого до майбутнього, - і кожен момент в цьому потоці зникає, проходить безслідно і ніколи не повторюється знову. Чи не таким був час середньовіччя. Воно мислилося, як би складається з сегментів, циклів, які повторювалися знову і знову. Таким чином, час утворювало як би завжди повторюються кола.

    Може бути це розуміння народжувалося з самого життя і з природи, де вічно повторюються день і ніч, зима і літо, місячні і сонячні цикли, а також цикли робіт людини, пов'язані зі зміною пір року. Цей час утворює кругообіг, в якому те, що було і пройшло, незабаром настане знову - в наступний день, в наступний рік.

    Також будувався і церковний рік, який складався з свят, вічно повторюваних і утворюють замкнуте коло.

    Цей кругообіг часу відбилася в церковному календарі. З 15 років складався так званий індикт - період обчислення часу, запроваджений в 312 р. римським імператором Костянтином Великим замість застосовувалися раніше язичницьких олімпіад; рахунок за індикт вживали у Візантії, і разом з християнством він прийшов на Русь.

    В XII столітті Кирик Новгородець у своєму "Учення ним же ведаті людині числа всіх років "присвятив поняттю про індикт цілий розділ.

    Наступний тимчасової коло, що складається з величезної періоду часу (532 року) сполучати в собі 19-літні місячні цикли з 28 - літніми сонячними (28х19 = 532) і називався ВЕЛИКИМ ІНДІКТІОНОМ. Великий Індіктіон був складений візантійськими книжниками для визначення свята Великодня. Старовинні пасхалісти вважали, що після закінчення 15 Великих Індіктіонов (по 532 роки кожний) - тобто 7890 років - всі вихідні календарно-астрономічні дані пасхального циклу повинні знайти первинне значення.

    Цей гігантський період часу називався Великим Міротворним Кругом. Вважалося, що після Великого Міротворного Круга, час зупиниться і станеться друге пришестя Христа, настане кінець світу, і запанує Вічність.

    В кінці XV ст. (1492г.) закінчувався розрахований у Візантії Великий Міротворний Коло (7980 років від передбачуваної дати створення світу). У цей час на Русі були дуже сильні есхатологічні і апокаліптичні настрої. Падіння Візантії, яке сталося в 1453 р., здавалося, було підтвердженням близького кінця світла. Але коли страшний рік минув, і нічого не сталося, священик новгородського Софійського собору Агафон, однодумець знаменитого архієпископа Геннадія, склав в 1538 р. нову Пасхалій "Круга Міротворного" і справив розрахунки в рамках 15 Великих Індіктіонов, довівши, таким чином, лічити до 7980 від "створення світу", або до 2472 від Різдва Христового. З цієї Пасхалією Російська Православна Церква живе і сьогодні.

    Великий Міротворний Круг не існувало в природі, а був лише ідеєю християнського календаря, але тим не менше він абсолютно реально існував в бутті Церкви, втіленим в церковних святах. У центрі цього всесвітнього колеса часу стояв свято Великодня - Світлого Христового Воскресіння. Великдень - це той центр, до якого прагнуть всі тимчасові кола Православ'я - від Великого Індіктіона до річного, седмічного (тижневого) та добового кіл церковного часу.

    Cуточний коло богослужінь

    1. Всеношну

    Основою християнського богослужіння з самого початку була Євхаристія (грец. "подяка"). Вперше її зробив сам Ісус Христос на Таємній вечері.

    Євхаристія стала основним змістом головного богослужіння Церкви Христової - Божественної Літургії. Літургія відбувається і в будні дні, і в свята, - але святкова Літургія відрізняється особливою урочистістю. Літургія відбувається вранці після сходу сонця, але рахунок церковних доби ведеться з вечора, тому Літургії передують вечірні богослужіння. Звичай вести відлік добового часу від вечора прийшов з раннебіблейскіх часів, коли пастух починав свій трудовий день з заходом сонця.

    Вечерние служби напередодні великих свят Великодня і Різдва Христового тривали всю ніч до ранку. З таких служб народилося Всеношну (пильнування). У сучасній практиці Руської Православної Церкви Всеношну передує Літургії. Воно перенесено на вечір, обсяг його скорочений, здійснюють його під свята та недільні дні.

    Всеношну складається з трьох частин - вечірні, утрені та служби першої години.

    Вечірня відкривається великим урочистим співом "Предначінательним псалмом". Текст його взятий із Старого Заповіту з Книги Псалмів царя Давида - це 103-й псалом.

    Це спів прославляє Бога-творця і красу створеного світу. У ньому йдеться про все творіння - про людину, про тварину світі, про природу. Як величезне полотно розгортається велична краса створеного світу - тут все: і зорі, і сонце, і місяць, і краса землі, гір, глибини морів. Але не тільки великі та безмірні творіння представлені в псалмі - псалмопівець Давид зупиняє свій погляд і на малому: на птахів, на маленьких звірів, що ховаються серед каміння. Адже навіть щонайменше в світі таїть у собі велике чудо: "Вся премудрістю сотворив єси!" -- вигукує хор у заключній строфі співи.

    Після "Предначінательного псалма" закликом священика "Миром Господу помолимося" відкривається велика єктенія (грец. "прохання"). У великій єктенії 11 прохань. Це молитви про "світі всього світу", "з'єднання всіх", про Церкву, про рідну країні, про мирні часи і т.д. На кожне прохання хор від імені народу відповідає: "Господи, помилуй". Єктенії, як стрижень, пронизують всі богослужіння - вони постійно повторюються між співом і читанням. Крім великої єктенії, є єктенія сугуба (особлива, посилена), коли хор тричі відповідає: "Господи, помилуй", є єктенія заупокійна - про померлих, а також єктенія благально. Єктенії присутні не тільки у Всенощної, а й у всіх інших церковних службах.

    Наступний спів вечірні "Блажен муж" також співається на текст з "Псалтиря". У ньому йдеться про людину праведному, який живе у "Законі Господньому" і не бере участь у справах безбожних грішних людей. Таку людину чекає успіх у всіх земних справах.

    Далі, після співу стихир - особливих співів, присвячених даного свята або святого, - слід найдавніший християнський гімн - "вечірня пісня" - "Світі тихий". Він зберігся з епохи гонінь на християн. Присвячений цей гімн Ісусу Христу. Христос порівнюється тут з тихим світлом сонця. Образ цей каже, що Христос світлом Свого Божества замінить земне створене сонце, і Сам з'явиться світлом невечірнього для віруючих людей. Цей гімн по своїй музиці часто буває й ліричним, і урочистим.

    І останнє спів вечірні - "Нині отпущаеші ". В основі його лежить євангельська молитва старця Симеона, який першим зустрів немовляти Христа в Єрусалимському храмі і сказав про Нього публічне пророцтво як про Бога, де розкрив Його майбутнє, а також майбутнє народу Ізраїлю і всіх народів землі .. Це спів говорить про настання нової ери - ери Христа.

    Друга частина Всенощного пильнування - утреня. В давнину вона служилась перед світанком. Як і вечірня, утреня починається великої єктеній, після якої звучить спів віршів: "Бог Господь і явилося нам, Благословенний, Хто йде в ім'я Господнє ". Цей вірш співається на один з восьми говорить і означає, що Бог явився людині в особі Ісуса Христа. Потім настає кульмінація всієї Всенощної - "Поліелей", що означає в перекладі з грецької "многомасліе" або "многомилостивий". Ця назва походить від повторення в цій частині богослужіння слів: "яко в століття Його милосердя "і возжженія в цей час оливи (олії) у лампадах в церкви.

    Весь храм наповнюється світлом - і тому "багато олії "означає також і" багато світла ". Під звуки урочистого піснеспіви "Хваліть ім'я Господнє" процесія священиків у святкових вбраннях з запаленими свічками виходить на середину храму - в народ. Спів, що звучить в цей момент, - хвалебна пісня Богові, яка лунає з глибини ночі - зі світлого острівця негайних світильників і гарячих вірою і радістю людських сердець. Саме в цей момент служби - на Поліелее - читається Євангеліє, яке урочисто виноситься в центр храму і слухається віруючими як слова самого Христа. Читання Євангеліє передує співом "Від юності моєї ". Це плач душі, яка страждає у світі, обтяжена гріхами, і просить допомоги у Господа.

    Далі утреня триває читанням і співом особливих Канонів, в яких розкривається зміст даного свята. У цей момент починається помазуванням маслом віруючих - Єлеопомазання. Спеціальним ароматичним маслом священик за допомогою маленької пензлики ставить на чолі (лобі) підходять до нього людей знак хреста.

    Цей звичай сягає глибокої давнини, коли помазуванням маслом при читанні молитов дарувало людині здоров'я духовне і тілесне. Це сенс Єлеопомазання зберігся і зараз.

    Наступна важлива спів утрені - "Пісня Пресвятої Богородиці ". Слова цього співи, за переказами, належать Самою Божої Матері, яка в радості, відчувши в собі биття Божественного Дитятко, вигукнула: "Величає душа моя Господа !...". Приспів цього піснеспіви "чесну херувим ..." від імені віруючих людей прославляє Богородицю.

    І завершується утреня "Великим гімни ". Це урочисте монументальне спів в давнину співалося на світанку при перших променях сонця, що сходить. Як тільки небо світили золотим сяйвом ранкової зорі, головний священик, повернувшись обличчям на схід, урочисто вигукував: "Слава Тобі, що показав нам світло! ", і хор відразу ж починав Велике славослів'я Богові, завдяки Його за світло, життя і настання нового дня.

    І остання третя маленька частина Всенощного пильнування - Першу годину. В давнину відлік часу йшов інакше, і перший час доби відповідав нашим годинам раннього ранку. Служба перші години, в основному, складається з читання псалмів. Перший час завершується співом "Взбранной Воєводі ". Це спів присвячується Божої Матері, яка є заступницею людей на землі і закликається, як Воєвода, очолювати боротьбу віруючих проти сил зла.

    2. Божественна літургія

    Божественна Літургія - це сама головна і сама древня служба Християнської Церкви. Всеношну та інші служби - молебні, читання і співу - виникли значно пізніше і покликані підготувати людей до головного богослужіння -- Божественної Літургії. Літургія завжди відбувається вранці або в першу половину дня - до обіду, тому вона ще називається в народі обідню.

    Слово "літургія" означає "спільна справа", "громадське служіння ". Центральний момент її складає таїнство Євхаристії, або Подяки.

    Зібравшись Востаннє з учнями, Ісус Христос узяв хліб, розламав його і дав їм, кажучи: "Ось тіло Моє, що за вас віддається. Коли ви збираєтеся, робіть це на спомин про Мене ". Потім він поклав перед ними чашу вина і сказав: "Ця чаша Новий Заповіт у Моїй крові, що проллється за вас".

    Так було встановлено найважливіше богослужіння - Божественна Літургія.

    Літургія складається з трьох частин. Перша частина - Проскомідія, що означає "жертва".

    Під час проскомидії в храмі збирається вся Церква - тобто зібрання віруючих. Також невидимо присутні святі. До початку Літургії древні християни приносили Богу свої дари - хліб і вино. Зараз віруючі дають гроші на храм, і таким чином беруть участь в загальній жертві. Хліб і вино - це символ нашого земного життя. Ми не можемо жити без їжі і пиття, і тому наші дари означають, що ми приносимо Богу в дар наше життя. Під час проскомидії священик у вівтарі підготовляє хліб і вино для причастя. У цей час в храмі читаються "Годинник" - це спеціальні молитви і псалми із Старого Завіту, які готують віруючих до самої службі. У цей час співу поки що немає.

    Друга частина Літургії - Літургія оголошених. Оприлюднені це ті, хто готується стати християнами і проходить підготовку до вступу до Церкви ( "оголошення" або катехізацію).

    В початку Літургії оголошених священик урочисто виносить з вівтаря через бічні північні двері Євангеліє і, входячи знову у вівтар через Царські Врата, кладе його на Престол. Це - Малий вхід.

    Хор співає "У Царстві Твоїм" - це заповідь блаженства, тобто щастя, - Правила життя, які дав Ісус Христос.

    Після Малого входу на середину церкви виходить читець і читає "Апостола" -- уривок з послань апостолів до перших християн. Хор співає триразово "Алілуя" - що означає "Слава тобі, Боже". Це урочистий спів передує та готує читання Євангелія.

    Третя частина Літургії називається Літургією вірних. Вона починається з Великого входу. Хор співає "Херувимська пісня".

    Якщо розглядати Літургію з музичного боку (з боку співочої), то "Херувимська пісня" є свого роду музичним центром усієї служби. Це найкрасивіше песнопение що складається з двох частин, які розділяються Великим входом. Під час Великого входу Святі Дари (хліб і вино) виносяться з бічних дверей вівтаря. Священик зупиняється у Царських вратах і молиться за всіх, поминаючи Предстоятеля Церкви, єпископа і всіх християн. "Херувимська пісня" складається з двох частин. Перша частина - до Великого входу і друга частина - після Великого входу. Перша частина, як правило, буває повільною, протяжної, а другий - урочистою, радісної. Розділяються ці дві частини вигуком "Амінь", що означає "істинно" - це відповідь хору (або народу) на прохання священика.

    Після "Херувимської пісні" на знак того, що присутні тільки люди, що прийняли хрещення, всі співають "Символ віри" - молитву, в якій ми свідчимо про нашу віру в Бога, в Церкву і майбутнє життя.

    Потім починається найголовніше - Анафора (приношення) - це серце, ядро і вершина Літургії.

    Ми як би присутні на Таємній вечері - на останній трапезу Христа з учнями, після якої пішли Його страждання і смерть. Священик згадує, як Ісус Христос дав Своїм учням хліб і вино, і повторює Його слова: "Прийміть, споживайте, це тіло Моє ..." і "Пийте від цієї чаші все, це є кров Моя ...". Потім священик каже: "Твоя від Твоїх Тобі приносимо за всіх і за вся ", і молиться, щоб Дух Святий зійшов на хліб і вино. Хліб і вино, які ми принесли в дар Богові, тепер Святе Причастя -- Тіло і Кров Христові. У них є Сам Ісус Христос, і Він дає нам Свою життя.

    Під час цього таїнства освячення Святих Дарів, яке називається Євхаристійний Каноном, хор співає спів "Милость мира". Це спів теж складається як би з двох частин. Перша частина ділиться на короткі репліки, які є відповіддю на слова священика. Цей напружений діалог завершується полум'яним молитовним вигуком хору: "Свят, свят, свят Господь Саваот! ". Це пісня ангельських сил перед престолом Бога, що вихваляють і славлять Його.

    Також і люди славлять і дякують Богові за створення світу і людини, за жертву Сина Божого - Ісуса Христа. Друга частина - "Тебе поем" - звучить у найважливіший момент - момент сходження Святого Духа на Святі Дари. Музика цій частині повна побожного трепету.

    Потім відразу ж хор співає спів "Достойно є", яке прославляє Божу Матір.

    Завершується Літургія вірних співом всіма віруючими Господньої молитви "Отче наш". Це головна молитва християн, якої навчив їх Сам Ісус Христос.

    Потім відбувається причащання Святими Дарами, які смакують спочатку священики в вівтарі, під час чого хор співає "Запрічастний концерт". Це різні піснеспіви на текст псалмів і головних християнських молитов. Потім чашу зі Святими Д?? рами виносять з вівтаря, і слід причащання віруючих. Причастя всіх членів Церкви з однієї спільної чаші з'єднує християн в єдине містичне Тіло Христове і утворює єдину Церкву. У цей час хор чи народ співає причетний вірш св.Пасхі: "Тіло Христове Прийміть, джерела безсмертного їсти ".

    Закінчується Літургія молитвами подяки, які співає хор і читає священик. Наприкінці священик благословляє і відпускає народ.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.mediaterra.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати ! DMCA.com Protection Status