ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Юрист по наследству
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Богослужіння седмічного кола і річний коло свят
         

     

    Музика

    Богослужіння седмічного кола і річний коло свят

    Також як Божественна Літургія, творимо в спогад Спасителя, а особливо Його хресної смерті і воскресіння, є центром денного богослужбового кола, так і недільний день - перший день седмиці, - званий Господнім вдень і присвячений великому події воскресіння Христа, є центр седмічного богослужбового кола. Неділя - урочисто і свято з усіх днів седмиці. Він вважається "малої Великоднем" і є тим же для кола седмічного, ніж сама Великдень - для кола річного. Недільний день називається тиждень (тепер ця назва перейшла на всю седмицю) і відповідає старозавітній суботи, позначаючи собою неделаніе мирських справ, спокій від них і присвята цього дня на служіння Богу.

    В містичному богослов'ї неділю також є і восьмим днем, поєднуючи в собі початок і кінець (перший і восьмий день одночасно). Число є числом Вічності. Православні містики вважають, що після Другого пришестя Христа і кінця світу настане вічне Воскресіння, вічна Великдень у Царстві Божому, початок якій поклав Христос Своїм воскресінням на землі в історичному часі.

    Таким чином, всі недільні дні є як би маленькими, залитими золотим нетутешнім світлом віконцями у Вічність і в Царство Боже, крізь які Церква закликає нас у ці світлі дні, відмовившись від суєти земного життя, заглянути туди - В життя майбутню.

    Православна Церква спогаду воскресіння Христового надає таке високе та урочисте значення, що не скасовує цього спогади і в тому випадку, якщо в день воскресіння трапиться свято (крім свят Різдва Христового, Богоявлення, Преображення та Воздвиження Хреста, в які недільна служба опускається).

    Всі наступні дні седмиці Церква теж присвячує спогадам і прославлянню певних священних подій (але якщо на будь-який день седмиці доведеться свято, то седмічное зміст дня опускається).

    понеділок [по-недельнік, тобто день після тижня (неділі)] присвячений безтілесним силам - Ангелів, архангелів, херувими й серафими. У вівторок згадуються старозавітні пророки, між якими Церква особливо шанує чесного і славного пророка - Предтечу і Хрестителя Господня Іоанна. У ряді днів всієї седмиці понеділок і вівторок представляють як би часи старозавітні. Вступаючи потім за часів новозавітні, Церква з середовищем і п'ятницею пов'язує історичне спогад про віддання Ісуса Христа на страждання і смерть, про самі страждання і смерті і віддає в ці дні особливе поклоніння Хресту, що послужив знаряддям спокутної страждань і смерті Христа. У четвер згадуються апостоли і один з найбільш шанованих святих - Микола Мірлікійський (Миколай-чудотворець, як називають його в Русі). У суботу, за вченням Церкви, закінчилася справа світобудови, у суботу ж спочив Ісус Христос. Тому суботу є днем спокою в єднанні з Богом. Цей день Церква присвячує спогаду і прославлянню святих, як вже насолоджуються блаженством у небесних оселях Отця, і поминання всіх померлих у вірі та чающіх спокою зі святими.

    Матір Божа згадується і прославляється в усі дні седмиці, але особливо на тиждень (неділя), середу та п'ятницю.

    Служби седмічного кола також складаються з Літургії та вечірніх служб (Всеношну, якщо немає свята, служиться тільки на неділю), які мають ту ж таки незмінних послідовність. Але ці служби містять також свої особливі піснеспіви (стихири, тропарі, кондаки, ірмоси), в яких згадуються події і святі, з'єднані з конкретним днем седмиці. Служби седмічного кола здійснюються за Октоіху, де вони розташовані по днях седмиці і по порядку Глас.

    В музичному плані седмічное (буденне) і недільне богослужіння різко відрізняються один від одного. Споконвіку в будь-якому монастирі, а також на криласі будь-якого храму вживалися різні розспіви - буденні та святкові, - дозволяли співати основні незмінні піснеспіви служб по-різному, залежно від урочистості служб.

    Пізніше, коли традиція антифон співу двома хорами стала занепадати, "обов'язки" двох хорів як би розділилися: одна з них (більше вправний) став співати у недільні дні і свята - це так званий "правий" хор, а другий - "лівий" хор - перетворився на буденний. Спочатку ж обидва хору співали за кожним богослужінням поперемінно (антифон спів), були рівноправні, а "правим" і "лівим" називалися за місцем розташування щодо вівтаря.

    В сучасній практиці в храмах, де зазвичай є тільки один хор, по буднях співають малим складом і переважно просте повсякденне спів, а в недільні дні та свята збирається повний склад хору, і тоді співаються особливо урочисті святкові піснеспіви.

    ***

    Православ'я звернена до таємниці Воскресіння, як до вершини і останньої мети християнства. Тому центральним святом у житті Православної Церкви є свято Великодня, Світле Христове Воскресіння. Сяйво Воскресіння буквально пронизує православний світ. У православній літургіки свято Великодня має безмірно більше значення, ніж в католицтво, де вершина - свято Різдва Христового. Але таємниця Воскресіння не тільки людська, але і космічна. Схід космічність Заходу. Захід же людяним.

    На духовному грунті Православ'я виникає прагнення до загального порятунку. Порятунок тут розуміється не тільки індивідуально, але й соборно, разом з усім світом. У цьому весь сенс Пасхи, - коли радість б'є через край, коли Життя убозтво збагатилось, коли всі - і святі, і грішні, і піст, і не постить - Радісно і щедро звуться на пасхальний бенкет Агнця, на свято воскреслій і вічного Життя. Тут все для всіх, а не тільки для своїх, як на свято Різдва, під покровом якого у сімейного вогнища збираються лише рідні.

    Різдво Христове - це свято будинків, затишку і тепла колиски, коли під завивання нічний хуртовини, що доносяться крізь іскристі засніжені вікна, у трепетною теплоти різдвяного вогню збирається родина.

    Великдень - Це площа під відкритим небом, заповнена народом, де під гул дзвонів всі цілують і обіймають одне одного, де все - рідні, всі - сім'я, і вже немає тут чужих, тому що Христос воскрес, і перед лицем цієї великої перемоги над смертю - всі брати!

    Велика частина східних вчителів Церкви від Климента Олександрійського до Максима Сповідника були прихильниками апокатастасіса - загального порятунку і воскресіння. Тут божественна справедливість поступається божественної любові. І Великдень - це вищий прояв Любові.

    В центрі православного церковного року стоїть "свят свято і торжество торжеств "- Пасха Христова, яка припадає (згідно Олександрійської традиції) на першу неділю після весняного повного місяця, що збігається з весняним рівнодіюча або наступного за ним.

    Вся служба і всі спів Великодня різко відрізняється від богослужінь інших великих свят, які складаються з Всенощного пильнування напередодні ввечері і Божественної Літургії в сам день свята. Богослужіння цих свят будуються з тих же співів та читань, які за статутом складають ці служби, хоча в кожному святі є і свої особливі читання і співи. У Великоднього службі все по-іншому. Це єдина подібна служба у році. Тут все співається і нічого не читається. Тут все особливе; наспіви, які не звучать більше ніколи в році, сліпучий блиск вогнів, що робить цю Велику Ніч яскравіше сонячного дня, велика кількість червоного кольору, радісний дзвін дзвонів. Пасхальна служба проходить вся немов на одному диханні - вона ритмічно, повна вогню, тріумфу, всеперемагаючої сили Життя.

    Річний цикл християнських свят будується з двох святкових кіл "рухомого" або "переходить" кола свят, в центрі якого стоїть Пасха, і "нерухомого" або "неперехідні" кола з центральним святом Різдва Христового. Ці два кола сформувалися на основі двох календарів - місячного і сонячного.

    Місячний календар дав основу великоднього циклу свят, а сонячний -- різдвяному.

    Великдень Христова - це найперший свято християн, але він пов'язаний з Великоднем іудейської (старозавітній), тому що Христос був розп'ятий напередодні цього свята. Єврейська Великдень розраховувалася за місячним календарем і не мала твердої дати. Рада богословів Ізраїлю щорічно встановлював свято єврейської Пасхи по першій весняного повного місяця.

    Оскільки час смерті і воскресіння Христа збігся з днями старозавітній Великодня, християни залишили за святом Воскресіння Христового це ж давньоєврейське назву, додавши йому інший сенс. І у визначенні терміну Пасхи Нового Завіту їм доводилося орієнтуватися на Великдень юдейську. В результаті було потрібно складні обчислення, які й створили принципи церковної Пасхалією. У залежно від свята Великодня обчислювалися і свята Входу Господнього в Єрусалим, Вознесіння, П'ятидесятниці. Ці свята становлять "рухливий" коло, тому що кожен рік вони припадають на різні числа.

    Свято Різдва Христового пізніший в порівнянні з Великоднем. Він став святкуватиметься з кінця II століття. День і місяць народження Ісуса Христа в Євангеліях не вказаний. Церква обрала датою цього свята 25 грудня, коли народи Римської імперії (особливо її західної частини) святкували "народження Сонця".

    Денне світило піднімалося над точкою зимового сонцестояння, і люди славили божественний Світло, прийти на цей світ. Для Церкви ж 25 грудня перетворилося на прославляння що народився на землі Христа, якого батьки Церкви називали Сонцем Правди.

    День Різдва Христового кожен рік припадав на один і той же день зимового сонцевороту (25 грудня) і числа інших свят, вирахувати, виходячи з цієї дати, теж не змінювалися. Так склався "нерухомий" коло свят.

    Для фіксації святкового кола Церква обрала єгипетський сонячний календар, реформований Юлієм Цезарем (46 р. до н.е.). Свого часу цей календар був найбільш досконалим, але пізніше на Заході були помічені його недоліки, і в XVI столітті, з ініціативи папи Григорія XIII, там запровадили так званий "новий" або григоріанський стиль. Так виник календарний розрив між Східної і Римською Церквами.

    Церковний рік починається з вересня. Святкування початку року восени йде з старозавітного часу, коли це свято було приурочено до кінця сільськогосподарських робіт.

    На всіх широтах і в усі часи основні свята були приурочені до циклів природи. У Старому Завіті зв'язок свят з порами року теж існувала. Свята стародавнього Сходу та греко-римського світу породили звичаї, висвячував трудове життя народу. Християнство визнало за необхідне воцерковити ці традиції, збагативши їх новим змістом. Так склався річний коло церковних свят, вічно повторюваних, як і цикли природи. Це великі свята, які називаються "двунадесятим", тому що їх кількість - 12 (Пасха не входить до їх числа).

    Свята ці наступні:

    1. Різдво Богородиці

    (8/12 вересня).

    2. Воздвиження Хреста Господнього

    (14/27 вересня).

    3. Введення в храм Пресвятої Богородиці

    (21 Листопад/4 грудня).

    4. Різдво Христове

    (25 грудня/7 січня).

    5. Хрещення Господнє (Богоявлення)

    (6/19 січня).

    6. Стрітення Господнє

    (2/15 лютого).

    7. Благовіщення

    (25 березня/7 квітня).

    8. Вхід Господній до Єрусалиму

    (за тиждень до Пасхи).

    Великдень Христова - Світле Христове Воскресіння.

    9. Вознесіння Господнє

    (в 40-й день після Великодня).

    10. Трійця (П'ятидесятниця)

    (в 50-й день після Великодня).

    11. Преображення Господнє

    (6/19 серпень).

    12. Успіння Пресвятої Богородиці

    (15/28 серпень).

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.mediaterra.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати ! DMCA.com Protection Status