ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Вимерлі тварини
         

     

    Біологія

    Вимерлі тварини

    Контрольна робота з дисципліни "Біологія"

    Виконала

    Група 3-25

    УДГУ

    Кафедра біології

    Іжевськ, 2001

    У даній контрольній роботі розглянемо вимерлих тварин - стеллерова баклана і квагг.

    Стеллеров Баклан

    До листопаді 1741 командор Нітус Беріш повертався до берегів Камчатки після важкого плавання у туманах невідомого моря, відкритті та описи північно-західного узбережжя Америки і Алеутських островів, але, на жаль, сталася аварія - флагманський корабель пакетбот "Святий Петро" викинуло на рифи в невідомого острова. Попереду була зимівля, споруда з уламків нового корабля, повернення в Петропавловську гавань.

    Десятки моряків загинули на острові від хвороб і позбавлення. Помер від цинги і сам командор. У його пам'ять острів був названий ім'ям Берінга. а архіпелаг, до якого належав острів, - Командорським. Море, розташоване на північ від командора й Алеутській гряди, теж було названо згодом Беринговою.

    Натураліст експедиції Берінга - Георгу Стеллеру -- Командорські острови принесли успіх. Саме тут він зробив два самих значних у своєму житті відкриття - описав нових для науки звіра та птицю, пізніше названих на його честь. Однак обидва види виявилися нещасливими. Про сумну долю стеллеровой корови знають усі. Величезне морський ссавець було повністю винищено китобої за чверть століття. Стеллерову баклани "Пощастило" більше. Відкритий одночасно з морською коровою в 1741 році, він вимер приблизно через 100 років, у 30-40-ті роки XIX століття.

    Баклан був значно більші за гусака і мав темне очерет з білим "дзеркалом" близько стегна. Пір'я на крилах відливали бронзою, спина, шия і груди були з металевим синім і зеленим блиском. У шлюбний період голову дорослої птиці прикрашали два хохла, а на шиї з'являлися ниткоподібні біле пір'я. Під темно-сірим дзьобом виділявся жовтий горловий мішок. Блакитно-зелені очі були оточені кільцями голою жовтої шкіри, за що баклан одержав наукову назву "очковийх. Ця назва, грунтуючись на чудовому описі Стеллера, дав птиці в 1811 році знаменитий натураліст Петро Симон Паллас. Однак нині він більше відомий під ім'ям стеллерова баклана.

    Фатальний особливістю очкового баклана з'явилася нездатність його до польоту. Як і більшість нелітаючих птахів, він став більший літаючих побратимів. Та він і не мав потребу в польоті. Навколишній Командорські острова море взимку не замерзає і буяло рибою цілий рік, а селився баклан на скелях, недоступних для песців, вважаючи за краще відокремлені дрібні острівці.

    Як це водиться, існування виду було поставлено під загрозу тільки з приходом людини.

    Подальший сценарій добре відомий. Очковий баклан на півночі Тихого океану в деталях повторив долю безкрилої Гагарка на півночі Атлантики, тим більше, що обидва види виявилися дивно схожими в біології. У Протягом століття на Командорах було так же безжалісне побиття, якому піддавалися всі острівні літають птиці, починаючи з дронта. Не можна сказати, що пахне рибою жорстке м'ясо баклана або його яйця були делікатесом, але люди, відвідували острови, були, як правило, нерозбірливі.

    Квагга

    Одного разу сім'я голландського поселенця опинилася в абсолютно дикої місцевості. Їх коні, укушені мухою цеце, захворіли і загинули. Але молодим мисливцям вдалося зловити і привчити до сідла квагг - самих звичайних південноафриканських копитних

    Майн Рід

    При першому погляді на кваггу важко звільнитися від враження, що перед тобою якийсь гібрид коня, осла і зебри. Смуги на голові і шиї роблять її схожою на зебру, світлі ноги додають схожість з ослом, а однотонний буланий круп нагадує кінський. Однак будова тіла, форма голови, коротка стояча грива і хвіст з пензликом на кінці видають у тваринному справжню зебру, щоправда, незвичайно забарвлену.

    У літературі неодноразово наводилися відомості про ручних об'езженних кваггах, але взагалі зебри погано піддаються прирученню. Вони дики, злісно, від ворогів захищаються потужними передніми зубами і частіше, ніж задніми копитами. Бували випадки, коли людина отримувала серйозні травми від укусів зебри.

    Колись багатотисячні табуни квагг громом копит стрясали простору південноафриканської степу - вельд. Всі мандрівники минулого знали, що квагга - самий звичайний вид зебр, що мешкають на південь від річки Лімпопо. Як і інші родичі, вона вела кочовий спосіб життя, постійно пересуваючись в пошуках корму - трав'янистої рослинності. В період сезонних міграцій на нові пасовища невеликі косяк тварин зливалися у великі стада часто утворювалися навіть змішані скупчення з різних видів травоїдних.

    Наприкінці XVIII - початку XIX століття становище початок поступово змінюватися. Висадилися на південному краю материка голландські колоністи - бури - почали відтісняти мешканців дикої природи все далі на північ, займаючи землю під пасовища, посіви та ферми. У Вельде зазвучали перші рушничні постріли.

    Саме до цього періоду відноситься оповідання Майн Ріда. Здавалося б, квагге нічого не загрожувало - трофей вона була нікудишній, так як не мала ні смачним м'ясом, ні красивими рогами, як антилопи, ні цінного шкурою, як хижаки. Зрідка м'ясом квагг білі поселенці годували тубільних невільників, ножа тварин йшла на ремені, а з шлунку іноді виготовляли бурдюки для веди. Правда, скотарі вважали кваггу, <ак та інших копитних, конкурентом свого домашнього худоби і часом грандіозні влаштовували облави, знищуючи сотні тварин.

    А в середині XIX століття ситуація ще більше погіршилася. Калікою колонією заволоділа Англія, бури були змушені переселитися у внутрішні області Південної Африки. Те розгоряючись, то затухаючи, між бурами і англійцями йшли бої, постійна війна велася європейцями і проти корінного населення. З Європи прибували фермери, торговці, військові, шукачі пригод. Нарешті, у Південній Африці були відкриті алмазні розсипи, найбагатші родовища золотих, свинцевих, уранових руд. Почалося стрімке освоєння території, на колись пустовагшіх місцях виникали копальні, рудники селища, міста. Незайманий край за короткий час перетворився на-густонаселену промислову місцевість.

    Найбільш відомим з вимерлих з вини людини африканських тварин стала квагга. Останні особи були вбиті близько 1880 року, а остання в світі квагга померла в 1883 році в Амстердамському зоопарку.

    Ламантин

    Навіть знаменитий натураліст Альфред Брем написав, що назва сирен "настільки ж підходить до описуваним жителям моря, наскільки назва грецьких деревних німф Гамадріади пристало однією з найдивовижніших мавп, яка може здаватися гарною воістину тільки на погляд натуралістів ".

    Був верховний бог фінікійський Дагон - бородань з короною на голові і з риб'ячим хвостом замість ніг. Були в Древній Греції морські діви сирени, які своєю красою і співом заманювали і усипляли мандрівників, а потім з'їдали їх.

    У ще більш давні часи предки морських корів залишили сушу і пішли в міру. Але з двадцяти пологів сіренових тільки три дожили до людини: один - стеллерову корову - він вже знищив. Залишилися в Тихому і Індійському океані дюгонь, а в Атлантичному - ламантини - американський, Амазонський та африканський.

    Американському ламантин найкраще вивчений і типовий для всіх бузкових - єдиних нині рослиноїдних морських ссавців.

    Його латинська назва "манатус" означає "рукатий" і нагадує про індейсмж "манати", що має корінь "вим'я" або "груди". Пара молочних залоз у годуючих самок бузкових набухає і сильно видається. Ось звідки пішли морські діви. Руками-ластами ламантини не лише "ходять" по дну, але і пропихається собі в рот їжу і чухається.

    Цей звір водиться на прибережних мілинах в морі, в озерах та річках від Флориди до півночі Бразилії. Їжа займає чверть його життя. Майже хапальний верхня губа обмацує підводні рослини і захоплює їх частинки в рот. У день ламантин з'їдає їжі, по вазі рівний п'яти-десяти відсоткам власної ваги, який досягає іноді 900 кілограмів при довжині тіла 4 метра.

    Ситий ламантин тихо дрейфує за течією, виставивши на поверхню бік або черево, або ж зовсім осідає на дно, а на що ростуть на його, теле водорості припливають косяки риб. Він не піднімається дихати кожні три-п'ять хвилин, як звичайно; в нерухомості може протриматися під водою хвилин двадцять. У триметрового тваринного легені мають метрову довжину.

    Взимку ламантини збираються у теплих джерел -- природних і промислових. Влітку ж розсіюються: деякі мігрують на багато соте-) кілометрів. Цьому можна здивуватися, тому що зазвичай ламантини плавають її швидкістю пішохода. Тільки при небезпеці - а небезпечні їм людина і, може бути, тигрова акула - штовхаються хвостом і йдуть ривками. Це єдиний захист ламантин: його корінні зуби розташовані так далеко, що він не може нікого вкусити.

    А в повсякденному житті ламантинів велика радість -- спілкування. Грають, покусуючи і погладжуючи один одного, обнімаються ластами, виставляють для дихання ніс до носа, плавають один за одним або поруч; Перемовляються скрипом, висками і свистами, навіть коли цілий кортеж самців доглядає два тижні за однією самкою, вони не б'ються, а тільки грайливо штовхаються.

    Самка народжує трідцатікплограммового малюка, плаває разом з ним півтора чи два роки: показує теплі джерела, кормові зарості та шляхи міграцій.

    І до людини ламантин прив'язується. Відомо, що ще для Колумба зловили одну з таких "морських дев" і посадили в озеро: вона прожила 26 років і припливала на заклик людей. Але тоді ж з'ясувалося, що м'ясо ламантин смачно. Церква оголосила його рибою, щоб м'ясо можна було їсти не тільки в звичайні дні, а й у пісні п'ятниці. Так почалося винищення ламантинів. А в наші дні тварини з рідкісних і нечисленних популяцій часто гинуть при зіткненні з судами.

    Зарянка

    Зарянка - типова європейська птах. Подібно більшості Дроздовим, зарянка багато часу проводить на землі, спритно стрибаючи по стежками, вибирає ділянки грунту, вільні від густої трави, вважаючи за краще багату гумусом, достатньо зволожений, вкриту листям прілою підстилку, де вона виглядає павуків і личинок пильщики, гусениць метеликів і мух, дрібних жуків і личинок комарів. Цей птах віддає перевагу змішані ялицево-широколистяні і смерекові ліси з широкими вікнами в деревному запоні і завжди гніздиться в густих куртінках ялинового підросту.

    У середній смузі зарянкі з'являються на початку квітня. Летять птахи за однночке, вночі, заклично перегукуючись. Самці відразу після прильоту починають співати - в цей час йде пошук території.

    Пісня зарянкі дуже мелодійна, складна і різноманітна. У період струму в ній зазвичай збільшується число скрипучих і скрежещущіх звуків, але і в цьому випадку явну перевагу птах віддає мелодійним дзюркотливим і Свистова мотивів. Старі орнітологи порівнюють пісню зарянкі зі звуками, що виникають при обертанні пробки в кришталевому графині. Під час агресивних з'ясувань самців пісня може бути наче згорнутої зразок тугий пружини, її елементи стають дрібними, мелодія як би спресованості і квапливому. Це так звані скрипучі пісні-загрози.

    Зазвичай у них відбуваються вокальні турніри іншого роду. Самці за допомогою пісні з'ясовують свій досвід, вік і ієрархічний ранг. Як правило, ці турніри розгортаються за такою програмою. Самець - господар ділянки - почувши пісню або сигнал знову з'явився самця, відразу ж змінює візерунок своєї пісні і ускладнює його. Конкурент відповідає теж більш складною і більше витіюватою мелодією. Господар виконує ще більш складну. Таким чином, птиці послідовно і поперемінно як би підіймаються все вище і вище по незримою драбинці своїх ієрархічних рангів, віку, досвіду і таланту. Якщо прибулець виявляється менш досвідченим і менш здібним, а його вокальний репертуар біднішими, він летить, припиняючи боротьбу з господарем. А якщо все ж таки залишається на сусідній території і включається в ієрархічну структуру поселення, то займає підпорядковане по відношенню до більш досвідченому самцеві положення.

    У більшості випадків гнізда зарянок розташовуються на землі. Зазвичай в якому-небудь укритті або під ним: в порожнині пня, між коренів пенька або дерева, що впало під сгво-лом або в перехресті що лежать на землі колод, в розвилці стовбурів зростаючих і повалених дерев, в порожнинах або вибоях пнів, під навісом густих кущів і маленьких ялинок, що опускають гілля до самої землі.

    Гніздо у зарянок будує зазвичай самець протягом 5-7 днів. Він у цей час співає, а іноді супроводжує і охороняє самку.

    Повна кладка зарянкі - це 5-6 рожевих з червоно-бурими цяточками яєць. Насиджує її тільки самка. Спочатку, особливо вдень, вона часто злітає з гнізда. Але до кінця насиджування зарянка сидить так щільно, що дозволяє розглядати себе майже впритул, а іноді й чіпати рукою. Але така поведінка людини дуже небезпечно - птах може кинути гніздо.

    У перші 2-3 дні після появи на світ пташенят самка багато обігріває їх. Проте потім, приєднуючись до самця, вона швидше і спритніше свого чоловіка знаходить і приносить корм. У середньому за добу обидві птиці підлітають до підрослим пташенятам з кормом більше 200 разів.

    І ось пташенята підростають. Молоді і дорослі зарянкі кочують у пошуках їжі разом. З кінця серпня розпочинається відліт окремих птахів, і відбувається це вночі.

    Список літератури

    Юний натураліст, 1991, № 11

    Юний натураліст, 1991, № 10

    Юний натураліст, 1991, № 6

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !