ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Бобри
         

     

    Біологія і хімія

    Бобри

    Бобри (Castor), рід ссавців сімейства бобрових (Castoridae) загону гризунів. Великі водні звірі, що живуть у Північній Америці, на півночі Європи і Азії, відомі своїм умінням будувати греблі, створюючи ставки, в яких вони влаштовують житло. Бобри важать від 15 до 30 кг при довжині 90-120 см, включаючи плоский хвіст (41 см). Великими перетинчастим задніми лапами вони гребуть при плаванні, використовуючи як керма широкий лускатий хвіст. Маленькі передні лапки використовуються як для ходьби по землі, так і для перенесення грунту і каменів при будівництві унікальних гребель і частково занурених у воду «Хаток». Другі пальці задніх ніг несуть розщеплені кігті, якими бобри користуються для розчісування і чищення вовни (грумінг). Очі маленькі, як і у багатьох інших тварин, які більшу частину часу проводять у воді. Вуха і ніс забезпечені клапанами і закриваються, коли тварина пірнає. Величезні долотоподобние різці дозволяють перегризати стовбури дерев. Коли бобри тягнуть по воді колода для греблі або хатини, їх губи замикаються позаду різців, не пропускаючи воду в порожнину рота. Тваринки можуть плисти зі швидкістю бл. 3 км/год і залишатися під водою до 15 хв.

    Зазвичай бобри утворюють міцні сім'ї. Шлюбний сезон наступає на початку року, а дитинчата народжуються приблизно через 4 місяці після спаровування, масою менше 0,4 кг, але покриті м'яким хутром і зрячі. Більше року вони залишаються під батьківською опікою. У віці двох років, перед новим збільшенням в сімействі, вони йдуть на пошуки статевого партнера і починають жити незалежно. Тривалість життя бобрів зазвичай 10-12 років, хоча в сприятливих умовах зоопарків вони доживають і до 20 років.

    Американський бобер (C. canadensis) живе в Північній Америці, від Аляски до Ріо-Гранде. Річковий бобер (C. fiber) був колись звичайний в Європі та Азії, але в даний час майже зник. Сьогодні він зустрічається в деяких районах Східної Європи, Фенноскандії, Сибіру і Монголії. Американський і євроазіатський види мають безліч варіететов.

    В кінці льодовикового періоду в Північній Америці водилися гігантські боброподобние тварини довжиною до 2,2 м. Вважають, що ці примітивні родичі сучасних бобрів рили підземні нори з виходять на поверхню спіральним тунелем. З часом ці тунелі заповнилися щільно злежалася землею, яка перетворилася на дивної форми освіти, названі «диявольськими штопора ».

    Бобри зводять греблю, щоб заповнити ставок, посеред якого будують острівну «Хатку», недосяжну для нишпорять поблизу хижаків. Вона служить і житлом, і комори для зимових запасів корму. Розпочату греблю бобри завжди доводять до кінця, а готової не дають руйнуватися. Висота середньої греблі 120-150 см, хоча довжина її може досягати багатьох десятків метрів. Бобри сплавляють стовбури і гілки, укладають на дні і прівалівают мулом і камінням. На нижній шар кладеться Наступне до тих пір, поки не буде досягнута необхідна висота. Спорудження виходить акуратним і стійким.

    Бобер хатки, як і греблі, будуються з гілок та мулу. Підлога з зручними м'якими підстилкою з дрібних шматочків кори знаходиться трохи вище за рівень води. У даху залишається невеликий отвір для вентиляції. Вхід знаходиться під водою, взимку він залишається відкритим.

    Бобер греблі зазвичай розташовані поблизу тополиної або осикової гаї. М'які кора молодих гілок цих дерев - улюблена їжа бобрів. Оскільки тварина не вміє лазити, воно перегризає стовбур і валить дерево. При діаметрі стовбура 10 см це займає 15 хв; найбільше відоме дерево, повалене бобром, було висотою 33 м і діаметром 168 см. Звичайно над товстим стовбуром «працюють» двоє або більше тварин по черзі. Після того, як дерево повалено, його гілки гризуться на частини, які закопується у дно водойми. Це запас корму на зиму.

    В літні місяці бобри найбільш активні вночі, але працюють і в світлий час діб. Взимку здається, що бобровий ставок занурений у сплячку до весняної відлиги. Однак підводний вхід у хатку залишається відкритим, і під льодом бобер здійснює часті подорожі до запасів колод та гілок, які він заготовив восени.

    Коли всі дерева по берегах ставу використані, бобри риють канали для транспортування важких колод по воді. Ширина цих каналів приблизно 60 см, а глибина бл. 46 см. Не всі бобри живуть в загачених ними водоймах. Деякі оселяються на природних озерах, де будують хатки на мілинах або риють нори в крутих берегах.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://bio.freehostia.com

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !