ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Буйволи
         

     

    Біологія і хімія

    Буйволи

    Буйволи, група близьких між собою пологів жуйних ссавців сімейства парнокопитних (Bovidae) загону парнокопитних (Artiodactyla), іноді об'єднуються в один рід Bubalus. Проте зараз до нього частіше прийнято відносити лише один вид - азіатського, або індійського, буйвола (B. bubalus), а інших виділяти в пологи Anoa і Syncerus.

    Індійський буйвіл, що зустрічається на північному сході Індії та в окремих районах Малайї, Індокитаю і Шрі-Ланки, - найбільший з диких биків, можливо, за винятком Гаура. Досвідчений самець досягає в холці 2 м при масі понад 900 кг. Це щільно складене тварина синьо-чорного кольору з кремезними, білими знизу ногами. Широка голова з квадратною мордою зазвичай опущена. Рогу дуже великі, трикутні в поперечному перерізі. Вони можуть півколом загинатися вгору або широко розходитися в сторони від голови, утворюючи одну пологу дугу. Рекордна довжина рогу - 195 см. Хвіст довгий, з довгастої жорстким пензликом на кінці. З почуттів особливо добре розвинений нюх, хоча слух у індійського буйвола теж дуже гостре, а зір досить посередня.

    Годується тварина головним чином на світанку і ввечері, іноді вночі. Віддає перевагу великі злаки, які легко затягнути в рот довгим шорстким мовою, щоб відірвати, притиснувши нижніми різцями. Верхніх різців, як у всіх биків, у нього немає. Як у всіх жуйних, їжа спочатку накопичується в першому відділі шлунка -- рубці, потім у вигляді напівперевареною жуйки відригує і знову пережовується перед остаточним ковтання.

    Дикий індійський буйвіл - одне з найнебезпечніших тварин, оскільки не боїться ні людини, ні інших звірів. Він швидко чує сторонніх і може напасти першим. Готуючись до атаки, самець риє землю передніми ногами і голосно фиркає. Особливо небезпечні захищають телят буйволиці. Як не дивно, одомашнений буйвіл, практично не відрізняється зовні від дикого, настільки слухняний, що управляти їм може навіть дитина.

    Дикий індійський буйвіл віддає перевагу високотрав'ям і очеретяні зарості по краях водойм і боліт, але може і підніматися в гори до 1850 м над рівнем моря У період гону тварини зазвичай збираються невеликими групами, а потім кілька таких груп можуть об'єднатися в стадо. У спекотні сонячні дні буйволи перечікують спеку серед густої рослинності або занурившись до очей і ніздрів в рідку бруд.

    Самка після 10 місяців вагітності приносить влітку одного-двох телят. Вони світлі, майже жовті, народжуються з відкритими очима і густою вовною. Протягом години стають на ноги і починають смоктати мати, а на пашу повністю переходять приблизно через півроку. Розмножуватися індійський буйвіл здатний вже на другий рік життя, але повністю виросли (запеклим) вважається тільки з третього-четвертого року.

    Індійський буйвіл був одомашнені не пізніше 3000 до н.е., а можливо, і набагато раніше. Покора і величезна сила зробили його основним робочим твариною в Південній Азії, де буйволів впрягають і в вози, і в плуг. Молоко буйволиць жирне, однак надої низькі. В Індії буйвіл не відноситься до категорії священних тварин і служить основним джерелом м'яса.

    Філіппінська буйвіл, або тамароу (Anoa mindorensis), набагато дрібніше індійського. Висота у холці приблизно 105 см. Вид зберігся тільки в заповіднику на острові Міндоро і занесений у міжнародну Червону книгу. Карликова буйвіл, або Аноа (A. depressicornis), з острова Сулавесі - найменший з диких биків і рідко буває вище 90 см.

    Африканський, або чорний, буйвіл (Syncerus caffer) був колись звичайний на більшій частині Африки на південь від Сахари і до сих пір зустрічається там в слабо населених районах і заповідниках. Його роги високо цінуються як мисливського трофею, оскільки звір цей вкрай підступний і небезпечний.

    Висота середньої дорослої тварини в холці 1,5 м, а маса ок. 680 кг. Рогу у самок тонший, ніж у самців. У обох статей вони масивні і сильно сплощені у підстави. Вони відходять практично впритул один до одного на маківці, ростуть спочатку вниз і назад, щільно облягаючи голову і утворюючи як би захисний шолом, а потім вгору і в сторони, завершуючись гострою вершиною. Поперечник роги досягає 31 см біля основи, а довжина - майже метра. Тіло тварини покрито рідкісної, грубою, чорною шерстю. Голова коротка і широка з великими бахромчатий вухами; шия товста і потужна, а хвіст довгий, волосиста.

    Африканський буйвіл тримається поблизу води на великих луках з високими злаками і чагарниками очерету, віддаючи перевагу тим не менше сусідство лісового полога. Він любить валятися у рідкому болоті або плескатися на мілководді. На світанку, ввечері, а часто і до глибокої ночі тварина пасеться, набиваючи рубець зеленою масою, а в денний спека і частину, що залишилася ночі відпочиває в кущах або в лісі, пережовуючи жуйку.

    Зазвичай африканський буйвіл мовчазний, але, якщо його потривожити, реве, як домашня корова. Тварина завжди насторожі і боїться людини. Якщо наблизитися до буйволові, він спочатку спробує врятуватися втечею, а в разі переслідування затаюються в частіше і підстерігає мисливця. Коли той опиниться поруч, звір несподівано нападає, і зупинити його може тільки куля, випущена в голову.

    В стадах африканських буйволів буває по 50-100 тварин, іноді - до 1000. Гон припадає на січень - лютий. У цей час стада розпадаються на дрібні групи, і між биками відбуваються запеклі бійки за самок. Вагітність триває 11 місяців. Середня тривалість життя 16 років.

    Лісовий, або африканський карликовий, буйвіл (S. nanus) - близькоспоріднених вид з лісових областей Центральної та Західної Африки, часто вважається підвидом чорного. Його висота в холці менше 120 см, а середня маса ок. 270 кг. Масть рудувато-бура, хоча у самців з віком стає темно-шоколадною. Рогу приблизно такі ж, як у чорного буйвола, тільки дрібніше.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://bio.freehostia.com

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !