ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Білогрудий, або гімалайський, ведмідь
         

     

    Біологія і хімія

    Білогрудий, або гімалайський, ведмідь

    Ursus (Selenarctos) thibetanus

    Загін Хижі - Carnivora

    Родина Ведмежі - Ursidae

    СТАТУС. Нечисленні види (II категорія)

    Ареал проживання

    Вид з скорочуються чисельністю і ареалом, призахідним на територію Росії північною околицею.

    Довжина тіла самців 158-171, самок - 128-144 см. Мешканець лісової зони.

    Поширення. Населяє Приморський край і південні райони Хабаровського краю, включаючи Єврейську авт. обл. Межа ареалу білогрудої ведмедя майже повністю співпадає з межею поширення далекосхідних широколистяних, кедрово - широколистяних і дубово-широколистяних лісів. Північна межа ареалу білогрудої ведмедя починається на березі Японського моря дещо південніше Радянської гавані, приблизно на 48 град.30 'с. ш., йде на південний захід, перетинає хр. Сіхоте-Алінь у витоках р. Самаргі. Далі границя йде на північ через середнє протягом Хору, Анюя і Гура, перетинає Амур поблизу гирла Горюн. Район оз. Еворон, очевидно, служить північним межею розповсюдження виду в нашій країні. Потім межа проходить на південний захід між Амуром і Буреінскім хребтом, на північ від оз. Болонья і місця злиття річок Кура і Урмі, охоплює пониззі Урмі, верхів'ї Тирми і, перетинаючи південні відроги Буреінскіх гір, виходить за межі Росії в КНР (1 - 7). На цій території є великі не заселені ведмедями ділянки, площа яких неухильно розширюється (8). За межами нашої країни білогрудий ведмідь поширений в південно-східній Азії від Японських островів до півострова Малакка, а на захід - до Афганістану і Пакистану, включаючи північні райони Індії (9). У багатьох районах Китаю білогрудий ведмідь знищений. У Сіхоте-Аліні влітку ведмідь зустрічається у всіх рослинних асоціаціях, від дубняком, що ростуть на узбережжі Японського моря, до гірських тундри. Місця зимового знаходження ведмедів можна окреслити по Изогипс 200 - 800 м над ур. моря, вони розташовані в поясах кедрово-широколистяних і кедрово-ялинових лісів в основному західного схилу і верхніх частин басейнів річок східного Сіхоте-Аліна. Зимівлі сконцентровані на ділянках, центрами яких є масивні вододіли. Для білогрудої ведмедя цього регіону характерні сезонні міграції з району зимівлі в листяні ліси східного схилу Сіхоте-Аліна і назад, причому переходи здійснюються зазвичай одними і тими ж маршрутами (8). Кращими стації хижака є кедрово-широколистяні ліси, до перебування в яких він добре пристосований, але господарське освоєння території поступово витісняє ведмедя в гірші місцепроживання.

    Чисельність. Чисельність білогрудої ведмедя на початку 70-х рр.. визначалася в 6 - 8 тис. особин, у тому числі в Приморському краї - 4 - 5 тис. особин (7). Мабуть, чисельність його в наступні роки продовжувала знижуватися. Вважається, що щорічно цих звірів стає менше на 4 - 4,6% (10). Цей процес відбувається навіть на території Лазовського заповідника, хоча восени, перед заляганням в сплячку, чисельність ведмедів тут помітно зростає внаслідок імміграції з навколишніх угідь (6). Облік, що проводяться у заповідниках і промислово-мисливських господарствах, дозволили виявити наступну середню щільність населення білогрудої ведмедя в різних типах стацій (у розрахунку на 1000 га): кедрово-широколистяні ліси - 0,7, широколистяно-кедрово-смерекові - 0,5, ялицево-смерекові - 0,2, прибережні дубові ліси - 0,1 (8). Наприклад, близько 430 тис. га угідь, придатних для проживання ведмедя, заселяють близько 360 - 412 звірів, що становить 0,84 - 0,96 особи на 1000 га (10). Цей показник зменшується на північ під впливом природних факторів, на південь - під впливом людини. Ядро популяції, очевидно, розташоване в середньогір'я Хора, бікіні, Великий Уссуркі (11).

    лімітуючі фактори. Гімалайський ведмідь дуже чутливий до наслідків господарської діяльності та полювання, і це поставило його зараз в скрутне становище. Найбільший збиток популяціям виду завдає браконьєрство. З 147 зареєстрованих у середині 70-х рр.. випадків відстрілу ведмедів двох видів в межах ареалу білогрудої ведмедя останній склав у видобутку 53,1%. Особливо згубний переважний відстріл самок з ведмежатами, спільна частка яких у видобутку перевищує 80%. Всі сеголеткі відстрілювалися разом з матерями. 86% річної видобутку білогруді ведмедів припадає на вересень - грудень, причому майже половина їх видобувається після залягання в сплячку, в дуплах. Місцеве населення по традиції полює на ведмедів у будь-який час року і з працею звикає до всяких регламентація з видобутку цього хижака (11). При порівняно невисоких темпах відтворення популяцій білогруді ведмедів (самки приносять перший приплід тільки на 3 - 4-му році і в розмноженні щорічно бере участь не більше 35% самок) будь-яке перевищення допустимої промислової навантаження призводить до швидкого зниження чисельності ведмедів (2, 3). Вирубки корінних лісів, особливо кедрово-широколистяних, і лісові пожежі позбавляють білогруді ведмедів їх основних місць існування, відтісняючи їх в угіддя з гіршими кормовими і захисними умовами. Крім того, вирубка фаутних, дуплистих дерев позбавляє звірів найбільш зручних і безпечних зимових сховищ. Такі ж наслідки має і пошук мисливцями залягли в сплячку ведмедів, у процесі якого вони прорубують в дуплах отвори і роблять їх непридатними для ведмедів. У промхозах Примор'я з кожних 100 дуплистих дерев до 80 бувають прорубані. Виникає дефіцит місць сплячки, що змушує звірів зимувати без барлогів. Відомий випадок, коли самка, що мала двох ведмежат, залягла на зиму просто на землі (11). Белогрудов ведмедю загрожують інші, більші, хижаки - тигр і бурий ведмідь. У Дальнєреченськ промхозе серед жертв тигра білогрудий ведмідь становить 5,4% (10). Бурий ведмідь нападає на свого родича не лише на землі, а й у дуплах, причому його жертвами стають іноді вагітні самки. Ведмедики можуть страждати від вовків та рисі. Зменшення числа надійних сховищ збільшує загибель білогруді ведмедів від ворогів-хижаків (2, 3, 4).

    Заходи охорони. У Приморському краї з 1975 р. введена ліцензійна, а з 1983р. заборонена полювання на білогрудої ведмедя. У Хабаровському краї з 1977 р. введено повну заборону полювання на цього звіра. Необхідно посилити контроль за дотриманням заборон, боротися з браконьєрством. Особлива увага повинна бути звернена на збереження ключових місць існування білогрудої ведмедя і повне припинення знищення його сховищ. Слід запровадити спеціальні штрафні санкції за пошкодження дупел, в яких зимують ведмеді. Зменшенню збитку від ворогів-хижаків буде сприяти посилення боротьби з вовками і більш інтенсивне полювання на бурих ведмедів, запаси яких у багатьох місцях недовикористовуються. На пасіках, завжди залучають ведмедів, доцільно встановлювати пристосування, що відлякують цих звірів (7 - 11). Основою збереження і відновлення чисельності білогрудої ведмедя має стати добре продумана система резерватів -- заповідників та заказників, що забезпечує оптимальні умови існування виду.

    Список літератури

    1. Бромлей, 1956

    2. Бромлей, 1965

    3. Бромлей, 1968

    4. Гептнер та ін, 1967

    5. Сухоміров, 1976

    6. Храмцов, 1979

    7. Кучеренко, 1972

    8. Базильніков, 1977

    9. Каталог ссавців, 1981

    10. Баталов, 1977

    11. Дунішенко, 1977.

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://nature.ok.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !