ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Біла чайка
         

     

    Біологія і хімія

    Біла чайка

    Pagophila eburnea

    Загін Сивкоподібні - Charadriiformes

    Родина Мартинові - Laridae

    СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

    Ареал проживання

    Рідкісний, узкоареальний вид. Довжина крила 320-350 мм. Острови Арктики.

    Поширення. Гніздова частина ареалу в Росії охоплює острови Північного Льодовитого океану по літній кордоні льодів Полярного басейну: о. Вікторія, архіпелаг Земля Франца Йосифа, о. Самоти в центральній частині Карського моря, архіпелаг Північна Земля - о-ви діабазовий, о. Сєдова, п-ів Паризька комуна, береги протоки Шокальського, мис Масивний (1 - 4). Передбачається гніздування білої чайки на півночі Нової Землі від мису Жан до Архангельської губи на заході і від мису Бажання до затоки Нєупокоєва на сході (5). Однак гнізд тут поки що не знайдено, а на крайньому північному сході острова від мису Карлсена до мису йогансена, за нашими спостереженнями, в середині 1950-х рр.. біла чайка в гніздовий час взагалі була відсутня. Передбачалося гніздування цього виду на о. Беннетта (о-ви Де-Лонга) і на о. Геральд. Останнім часом це ставиться під сумнів (1, 3, 6, 7).

    Поза сезону розмноження, а також у гніздовий період (холості особи) білі чайки широко кочують як в районах гніздування, так і в частинах Північного Льодовитого океану, прилеглих до Атлантичного і Тихого океанів. Вони неодноразово спостерігалися на о. Врангеля (особливо на його західному та південному узбережжях), в Східно-Сибірському морі - в о. Четирехстолбового і в гирлі р.. Колими, у Чукотського півострова: Колючінская губа, Берингову протоку, Анадирський затока, бухта Провидіння, заливши Хреста (1, 5, 8 - 10). Кочівні птиці відзначаються влітку також в льодах Центральної Арктики аж до 87 град. 55 'пн. ш. (5). Заліт цього виду зареєстровані на Мурманськом узбережжі, у Архангельська, на о. Діксон, в низинах Олени, на Камчатці, Командорських островах і навіть у глибині материка (1, 3).

    Поза Росії біла чайка відзначена на Шпіцбергені, ряді островів Канадського архіпелагу, на півночі і північному сході Гренландії (1 - 3).

    На гнездовье біла чайка пов'язана зі скельними берегами арктичних островів, у яких довго тримається припай, де є лежання тюленів або моржів і де розташовані мисливські території білого ведмедя. Поселяється вона також на острівних плато, а іноді на низьких берегах. Характерно гніздування птахів невеликими скупченнями (1, 11), однак на о. ГреемБелл (Земля Франца-Йосипа) колонії досягають 50 пар, на о. Домашньому (Північна Земля) в 1930 р. відзначена велика колонія цього виду (12, 13).

    Біла чайка зимує в незамерзаючих частинах Північного Льодовитого океану у кромки льодів, а також у північних частинах Атлантичного і Тихого океанів. Відзначалася чайка в Наприкінці зими на Землі Франца-Йосипа (о. Земля Олександри), у полярній станції Нагурський, у лютому - біля мису Бажання (Нова Земля) (14, 15). Шляхи сезонних міграцій практично невідомі. Інтенсивне осіннє переміщення спостерігалося уздовж південного берега о. Врангеля (8); на Північній Землі птахи летять на південь і південний захід архіпелагу (12).

    Чисельність. Загальна чисельність білої чайки невідома. На о. Вікторія, в східній частині мису Кніпповіча, виявлено 200 птахів, що гніздяться (4). На о. Греем-Белл в 1981 р. налічувалося 7 колоній загальною чисельністю 170 - 200 пар (13). У цілому на Землі Франца-Йосипа біла чайка - численна птиця (14). У Центральній Арктиці влітку чайка звичайна (5). У великій кількості вона зустрічалася в 1930-і рр.. на узбережжі Північної Землі (5, 12, 14). За нашими спостереженнями, вона рідкісна в Наприкінці літа і звичайна восени на сівбі-ровостоке Нової Землі. На о. Беннетта в 1956 налічувалося 200 - 250 пар. Однак в останні десятиліття чисельність виду скорочувалася як у межах Російської Арктики, так і в інших частинах ареалу (5, 6, 16).

    лімітуючі фактори. Обмеженість розповсюдження обумовлена вузької пристосованістю до існуванню виду в специфічних умовах Північного Льодовитого океану, зокрема особливостями харчування. Біла чайка годується покидьками звіробійного промислу, залишками жертв білого ведмедя, екскрементами тюленів, моржів, білого ведмедя, а також викинутими морем морськими тваринами, яких збирає на березі або льоду. Примітно, що біла чайка дуже рідко сідає на воду. При необхідності видобуток з води схоплює з льоту (1, 11, 14). Скорочення промислу морського звіра і чисельності білого ведмедя в середині цього століття зумовило, очевидно, і депресію чисельності білої чайки. Мала плідність виду (в кладці лише 2 яйця) також може лежати в основі обмеженості її запасів.

    Заходи охорони. Спеціальні заходи охорони не розроблено. Бажано створення в західному секторі Радянської Арктики комплексного заказника, в якому, поряд з іншими арктичними тваринами, охоронявся б і цей вид.

    Список літератури

    1. Дементьєв, 1951б

    2. Степанян, 1975

    3. Іванов, 1976

    4. Говоруха, 1970

    5. Успенський, 1969

    6. Успенський, 1963

    7. Рутілевскій, 1970

    8. Портенко, 1973

    9. Косигін, 1975

    10. Кондратьєв, 1977

    11. Білопільський, 1957

    12. Лактіонов, 1946

    13. Томковіч (лічн. повідомл.)

    14. Успенський, 1972

    15. Бутьев, 1959

    16. Винокуров, 1978

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://nature.ok.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !