ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Амурський Горал
         

     

    Біологія і хімія

    Амурський гора

    Nemorhaedus caudatus

    Загін Парнокопитні - Artiodactyla

    Родина Бикові - Bovidae

    СТАТУС. Зникаючі види (I категорія)

    Ареал проживання

    Узкоареальний вид, що знаходиться під загрозою зникнення. Внесено до Червоної книги МСОП.

    Довжина тіла 100 - 120см.

    Поширення. Населяє Росію, Бірми, Китай (Сичуань, Юньнань, Шаньсі) і Корейський півострів (1). Минулого Горал зустрічався в гірських районах Приморського і півдня Хабаровського країв. Обіймав два ізольованих ділянки: південно-західну частину Буреінского хребта, що виходить до долини Амура, і Сіхоте-Алінь з прилеглими територіями від гирла Амура і до південного краю хребта. Північна межа проходила по північно-західних відрогів хребта, а на сході йшла по морському узбережжю. Гораль зустрічалися на підвищених місцях на захід і південь від оз. Ханка, включаючи Чорні гори. До середини ХХ ст. ареал гора значно скоротився. На Буреінском хребті тварини були винищені ще в ХIХ ст. (2). В даний час на півдні Далекого Сходу Гораль мешкають на трьох щодо ізольованих ділянках: Малий Хінган, Чорні гори (південний захід Приморського краю) і Сіхоте-Алінь у витоках річок Амби, Ананьевкі, Нежінкі і Борисівки. Сучасна північний кордон розповсюдження гора на Сіхоте-Аліні значно змістилася на південь і проходить по території Сіхоте-Алінський заповідника приблизно по 45 град.15 'с. ш. Тварини зустрічаються в деяких місцях на скелястих берегах Японського моря від гирла р. Рудно до гирла Мілоградовкі, а також далеко від моря на стрімких скелях ряду річок. У Лозівському заповіднику Гораль живуть на скелястих хребтах заповідної, Партизанському і у витоках річок Уссурі і Арсеньевкі (3).

    Гораль тримаються невеликими групами серед скель і крутих обривів, переміжних кам'янистими розсипами, порослими деревної рослинністю. Найбільш типові місця проживання - обривистий скалісти.е ділянки з прилеглими схилами сопок на морському узбережжі і скелясті виходи гірських порід за залісених схилах під внутрішніх частинах Сіхоте-Аліна (1, 4). Виділяють два типи кормових стацій: 1) пологі схили хребта, зверненого до моря, і русла струмків, що прорізають схили і вкриті дубняком з плямами модрин, кедрів, кленів; трав'яниста рослинність представлена високостеблових різнотрав'ям; 2) кормові угіддя на відкритих скельних ділянках з плямами трав'янистої і чагарникової рослинності (5).

    Чисельність. У 1936 р. після організації Лазовського і СіхотеАлінского заповідників чисельність Гораль стабілізувався приблизно на рівні 150 особин в першому і 30 - 40 - у другому з них. За наступні 35 років у заповідниках поголів'я Гора не зросла і природного розселення за їх межі не відбулося. Поза заповідників Гораль зникають. Вони виразно зникли по узбережжю Японського моря на північ від Ольгинського району (5). Всього на Далекому Сході мешкає орієнтовно 600 - 750 Гораль, у тому числі на Малому Хінгану - 10 - 15, на ділянці Чорних гір - 15, в Сіхоте-Алінський заповіднику - 50 - 60, в Лозівському -- 120 - 130 і в інших місцях Сихоте-Аліни - 400 - 500 тварин (3).

    лімітуючі фактори. Плодючість Гораль досить висока: сеголеткі в Сіхоте-Алінський популяції становлять 25 - 26%. Однак відхід тварин у віці 0,5 - 1,5 року досягає в середньому 36%, з яких 25% гине до року (6). Винищення Гораль людиною, їх переслідування і зміна місць проживання послужили найбільш важливою причиною скорочення їх чисельності. До 1932 р. в місцях проживання Гораль вовків не відзначали. У подальші роки у зв'язку із загальним збільшенням чисельності цього хижака в Примор'ї щорічно почали реєструвати загибель від нього Гораль. Залежно від характеру зими вовки знищували від 3 до 18% поголів'я популяції. Іноді Гораль ставали жертвою рисі або леопарда (4, 7). У місцях перебування Гораль зрідка зустрічаються сліди тигрів, але випадки нападу невідомі.

    Хвороби Гораль майже не вивчені. Є відомості, що в зоопарку тварини хворіли паратиф і після 4 - 8-місячного змісту виявилися зараженими 26 видами ендопаразитів (8), хоча в природі їх зараженість гельмінтами незначна (9).

    Висота сніжного покриву періодично може негативно позначатися на популяції Гораль. При висоті снігу 30 - 40 см тварини залишають свої звичні місця і зосереджуються на невеликих ділянках безсніжні (6). Багатосніжні зими в Примор'я повторюються через 6 - 15 років. Поєднання природних і антропогенних лімітують факторів стримує зростання чисельності і розселення гора.

    Заходи охорони. З 1924 р. полювання на Гораль та їх вилов заборонені. Вид внесений до Додаток I до Конвенції СІТЕС. Стійко зберігаються невеликі популяції гора, взяті під охорону в Лозівському і Сіхоте-Алінський заповідниках. Однак цього недостатньо. Спроби утримувати тварин у Московському зоопарку виявилися невдалими. В даний час проводяться досліди з вольєрне утримання Гораль в Лозівському заповіднику (10). Для надійного збереження існуючих популяцій Горан і збільшення його чисельності необхідно посилити його охорону в заповідниках і за їх межами, організувати республіканські заказники, провести інвентаризацію та картування усіх місць знаходження гора на півдні Далекого Сходу, розширити роботи по вольєрне утримання Гораль, почати роботи з реакліматизації тварин у місцях, де вони раніше мешкали.

    Список літератури

    Каталог ссавців СРСР, 1981

    Гептнер та ін, 1961

    Бромлей, 1977

    Бромлей, 1963

    Волошина та ін, 1976

    Волошина, 1978

    Бромлей, 1959

    Шульц, Каденаціі, 1950

    Бромлей, 1968

    Соломкіна, 1977

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://nature.ok.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !