ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Алеутських крячок
         

     

    Біологія і хімія

    Алеутських крячок

    Sterna aleutica

    Загін Сивкоподібні - Charadriiformes

    Родина Мартинові - Laridae

    СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

    Ареал проживання

    Рідкісний, узкоареальний вид. Довжина крила 260-277 мм. Узбережжя Північної Пацифік.

    Поширення. Ареал алеутської крачки до кінця не з'ясовано. У Росії доведено гніздування її на узбережжя Камчатки, материковому узбережжі Охотського моря і о. Сахалін (1 - 6).

    3а межами Росії ареал охоплює узбережжі Західної Аляски від затоки Нортон до гирла Кускоквіма, о. Кадьяк, узбережжя затоки Якутат і частково Алеутські острова (1). Поселення Алеутських крячків-приурочені до вузької (3 - 5 км) приморській смузі в пріустьевих частинах річок. Окремі осередки гніздування утворюють ланцюжок вздовж морського узбережжя, займаючи або гирлі однієї річки, або заболочений, перерізаний струмками і річечки, ділянка узбережжя, протяжністю до 100 км (3, 7, 8). На Сахаліні колонії також розташовані в основному в гирлах річок, що впадають в Охотське море (2, 6).

    Як правило, гніздів'я розміщуються в приморських болотистих тундра, позбавлених чагарників, не далі 8 км від моря, і, як виняток, - в 18 км від узбережжя (7, 8). Утворюють спільні поселення з річковими крачки, але всередині колонії Алеутські крачки віддають перевагу більш піднесені, сухі місця (7, 8). Для Алеутських крячків властива зміна місць гніздування.

    Місця осінніх і зимових кочівель розташовані в північній частині Тихого океану, доходячи на південь до широт північних районів Японії.

    Чисельність. На східному узбережжі Камчатки відомо 15 колоній Алеутських крячків, на західному - 2, можливо, 3. Найбільші з них є на р. Чажме (60 пар) і в Семячікском лимані (150 пар) (3, 8). Щільність гніздування у великих колоніях досягає 4 пар на 100 кв.м. Всього на Камчатці гніздиться понад 500 пар Алеутських крячків (3). На Сахаліні цей вид постійно гніздиться на озерах Лебяж'е, Невському (37 пар), в північній частині затоки цебто. Загальна чисельність птахів тут у гніздовий період 1977 р. сягала 2 тис. особин. Однак під час выклева пташенят кількість крячків скоротилося до 500 пар (3, 4, 6).

    Зміни чисельності не відзначено. Орієнтовна кількість Алеутських крячків, гніздяться в Росії, становить не менше 5 тис. пар.

    лімітуючі фактори. Основний вплив на успішність розмноження виду надають погодні умови і хижаки. Їх негативний вплив найчастіше опосередковано іншими чинниками. Так, затяжні холодні дощі, характерні для Камчатки, при частому вспугіваніі птахів викликають загибель кладок або поява ослаблених пташенят (7). Рідкість Алеутських крячків зумовлена також низькими репродуктивними можливостями виду: в кладках всього 2, а іноді 1 яйце.

    Пряме вплив на колонії Алеутських крячків надають пернаті (ворони, поморники) і чотириногі хижаки (лисиця, бурий ведмідь). Збиток, нанесений цими тваринами, досягає 80% (7).

    Колоніальне гніздування в умовах Камчатки, де досить велика чисельність великих чотириногих хижаків, може виявитися невигідним, тому що дозволяє останнім без зусиль знаходити і знищувати відразу велика кількість гнізд. Від пернатих хижаків в першу чергу страждають гнізда по периферії колонії (7).

    Заходи охорони. Видобуток алеутської крачки заборонена. У місцях масового гніздування організовано заказник "Острів лярва". Велика колонія в районі Семячікского лиману знаходиться під охороною Кроноцкого заповідника.

    Нині існуючі і знову виникаючі великі колонії Алеутських крячків повинні бути інвентаризовані та взято під охорону.

    Заповідники: Криницький.

    Список літератури

    1. Дементьєв, 1951б

    2. Гізенко, 1955

    3. Лобков, 1977

    4. Каверкіна, 1979

    5. Леонович, 1976

    6. Нечаєв, 1977б

    7. Головіна, 1978

    8. Лобков, Головіна, 1978.

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://nature.ok.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !