ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Балабан
         

     

    Біологія і хімія

    Балабан

    Falco cherrug

    Загін Соколоподібні - Falconiformes

    Родина Соколині - Falconidae

    СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

    Ареал проживання

    Рідкісний, недостатньо вивчений вид. Довжина крила 336-380 мм. Лісостепова та степова зони.

    Поширення. Населяє південні околиці лісової зони, лісостеп, а також острівні ліси степової зони, де ареал має плямистий характер (відсутній в ряді районів Поволжя, Чорноземного Центру, на Північному Кавказі). Зустрічається також в Молдові, на Україні, в Казахстані та республіках Середньої Азії. За межами колишнього СРСР гніздиться на півдні Центральної Європи, на Балканах, у Туреччині, на Середньому Сході, в Монголії і Китаї.

    В Наприкінці ХIХ - початку ХХ ст. відзначалося помітне просування межі ареалу балобан на північ у зв'язку з розрідження суцільних лісових масивів. У Європейської частини країни цей процес до цього часу, ймовірно, припинився (1). Не виключено вторинне відступ межі розповсюдження цього сокола на південь, викликане інтенсивним господарським і рекреаційним освоєнням улюблених місць його проживання. На сході (Алтай, Прибайкаллі) деяке розширення ареалу на північ, можливо, триває (2, 3).

    Гніздиться балобан в лісах поблизу відкритого простору, в окремих насадженнях, старих лісосмугах, а також невисоко в горах. Займає чужі гнізда або влаштовує власні на скелях.

    На зимівлі мігрує в Східну Африку, на Близький Схід і в Південну Азію; частина птахів зимує у пд-них кордонів колишнього СРСР.

    Чисельність. У європейській частині ареалу балобан тенденції зміни чисельності вивчені слабко. Є відомості про зникнення раніше відомих гніздування, наприклад, в Тульских засіка (4), про тривале їх збереження, наприклад, у Воронезькому заповіднику (5), по долині середньої течії р.. Урал (6), про відносно нові знахідки у 50 - 60-і рр.., Наприклад, неподалік від Окського заповідника під Рязанню (7, 8), в Мордовському (9) і Волзько-Камський (10) заповідниках. У цілому за європейською частини Росії чисельність балобан, ймовірно, знижується.

    Стабільність або навіть деяке збільшення чисельності балобан наголошується в східній частині ареалу, в передгір'ях Алтаю (2, 11), на крайньому півдні Красноярського краю (12), в південній Туве (13), поблизу Братського водосховища на Ангарі (3), в Південно-Східному Забайкаллі (14).

    Загальна чисельність балобан в Росії невідома, але, ймовірно, не менше кількох тис. пар. У Минусинская улоговині 1 пара балобанов припадає на 40 кв.км лісостепу (12), по р.. Томь в Кемеровській обл. на 350 км врахували не більше 2 - 3 пар (15), в басейні р.. Онона (Південно-Східне Забайкалля) гніздів'я виявлені на відстані 15 км один від одного (14).

    Значно краще стан популяцій балобан вивчено за межами Росії. У Молдові налічується приблизно 20 пар (16), в Криму - не більше 5 - 6 пар (17). Самая висока в колишньому СРСР щільність населення балобан збереглася на півночі Казахстану в Наурзумском заповіднику: в бору Терсек площею менше 5 кв.км щорічно гніздиться 8 - 12 пар (18), в Наурзумском бору в 1980 р. на площі 180 кв.км знайдено 14 житлових гнізд (19). Однак поза заповідника в лісостеповому Казахстані балобан рідкий і чисельність його скорочується (20). У Іссик-Кульської улоговині на території приблизно 1000 кв.км мешкає до 12 - 15 пар балобанов, але останнім десятиліття відзначається скорочення популяції (21).

    В зарубіжній Європі налічується близько 100 пар балобанов (22), зосереджених на гніздовим, головним чином у Болгарії (близько 30 пар), Угорщини (20 - 40 пар), Чехії та Словаччини (15 - 20 пар). Нерідкий балобан в Монголії (23).

    лімітуючі фактори. Поєднання старих лісів чи придатних для гніздування скель із зручними для полювання просторами визначають вимоги балобан до місць проживання. Важливим чинником є також наявність готових гнізд інших хижаків, необхідних балобану для розмноження. Встановлено тісний зв'язок його розселення з місцями концентрації основної здобичі: з червонощокий ховрахом на Алтаї (2), полівки Брандта в Монголії (24), крапчастий ховрахом у Східній Європі (25).

    Вирубка старолесій погіршує умови гніздування балобан, а винищення ховрахів -- кормову базу. Крім того, ці соколи виявилися дуже чутливими до пестицидів, які використовуються для знищення гризунів (26). Постійне занепокоєння витісняє балобанов з характерних місць проживання. Згубну роль зіграла кампанія боротьби з так званими "шкідливими" пернатими хижаками. Сукупна дія цих чинників позначається надзвичайно згубно: наприклад, стабільна Гніздова угруповання з 2 - 4 пар балобанов в Тульских засіка (27) всього через десять років після скасування тут заповідного режиму вже не існувала. У деяких районах успіх розмноження балобанов знижується вилученням пташенят для соколиного полювання (21). Велику небезпеку представляє місцями видобуток соколів ради виготовлення опудал.

    Заходи охорони. Вид внесений до Додатка II до Конвенції СІТЕС. Відстріл балобан повністю і повсюдно заборонено. Особливе значення для збереження популяції балобан в умовах освоєної людиною лісостепу має заповідний режим: включення відомих гніздування в заповідники або їхні філії, створення спеціальних заказників, установа зон спокою навколо житлових гнізд. Щоб захистити гніздів'я балобанов від самодіяльних соколятніков, колекціонерів кладок, збирачів здійснювати на практиці систему покарань не тільки за браконьєрство, а й за занепокоєння соколів в період розмноження. Недоцільно пропагувати засобами масової інформації використання соколів для полювання (принаймні до створення відповідної організації та затвердження положення), слід орієнтувати мисливців, особливо початківців, на роботу з яструбами. Подальше розвиток вольєрного розведення дозволить поповнювати розріджені популяції Балабан.

    Список літератури

    1. Птушенко, Іноземцев, 1968

    2. Кучин, 1968

    3. Сонін, 1968

    4. Галушина, 1980б

    5. Лихацький (у пресі, а)

    6. Іванов, Хахін (у друці)

    7. Сапетін, Галушина, 1958

    8. Пріклонскій, 1977

    9. Бородін, 1967

    10. Ушаков, Ушакова, 1980

    11. Кучин, 1981

    12. Кустов, 1980

    13. Баранов, Савченко, 1977

    14. Щокін, 1965

    15. Бєлянкін (у пресі, а)

    16. Зубков, 1980

    17. Костін та ін, 1981

    18. Перерва, 1979

    19. Брагін (у друці)

    20. Гайденко, 1981

    21. Шална, Сорокін, 1981

    22. Baumgart, 1978

    23. Mauersberger, 1979

    24. Шагдарсурен, 1964

    25. Baumgart, 1977

    26. Шилова, переладити, 1974

    27. Лихачов, 1957

    28. Шална, Шалнене, 1981.

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://nature.ok.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !