ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Алтайський гірський баран
         

     

    Біологія і хімія

    Алтайський гірський баран

    Ovis ammon ammon

    Загін Парнокопитні - Artiodactyla

    Родина Бикові - Bovidae

    СТАТУС. Зникаючі види (I категорія)

    Ареал проживання

    Підвид архара, що знаходиться під загрозою зникнення.

    Поширення. До кінця ХVIII - початку XIX ст. алтайський гірський баран мешкав в Алтайському-Саянське гірській системі на невеликому просторі, розбитому на ізольовані ділянки (1). Наприкінці ХІХ ст. зустрів почався тільки в Південно-Східному Алтаї. В даний час, за спостереженнями Г. Собанська, мешкає на крайньому південному сході Алтаю, за хр. Сайлюгем, у південній частині хр. Чихачева, по північних схилах хр. Південний Алтай, а також на півдні Шапшальского хребта. Можливо, дуже небагато алтайських гірських баранів збереглося в гірському масиві Талдуаір. У Туве архар зустрічаються по хребтах Танну-Ола і Сайлюгем (1). Стації гірського барана в хр. Чихачева і по Талдуаіру є мелкотравние злакові степи; кобрезіевие альпійські луки, трав'янисті лучно-кобрезіевие тундри, чагарникові тундри і кам'янисто-щебнисті тундри. Ці стації являють собою три групи угідь: гірські степи, альпійський луки і високогірні тундри (2).

    Чисельність. Винищення гірських баранів на Алтаї почалося в середині ХІХ ст. У першу чверті ХХ ст. вони були тут вже досить рідкісними, згодом їх знищили ще в багатьох місцях Алтаю. Загальне число цих баранів на початку 70-х рр.. в горах Південного Сибіру оцінювали в 1000 голів, з них на Алтаї - 600 (дані серпня 1974 р.), південно-заході Туви - 250 особин (3). У характерних місцях перебування гірські барани тепер зустрічаються лише невеликими групами. За хр. Чихачева, де був проведений облік на пробної майданчику по снігу, враховано 340 особин на площі 400 кв.км, або 8,5 особи на 1000 га. Максимальна стадність відзначена взимку, в середньому 10,6 особи. У більшості табунів було від 2 до 10 особин (2). Під час авіаучета на Алтаї наприкінці 1980 р. відмічено близько 100 голів баранів (урахуванням охоплені ті ж місця, що і в 1974 р.), отже, чисельність їх швидко скорочується.

    лімітуючі фактори. Найбільший збиток популяціям гірського барана завдає розвиток тваринництва, супроводжується освоєнням нових пасовищ і витісненням їх до непридатним для них гольця і скелях. Відчутний шкоди стада цих баранів несуть від браконьєрства, до жаль, що має ще більших масштабів, особливо в горах Туви. Страждають алтайські гірські барани від суворих зим з джуту і від вовків.

    Заходи охорони. Ще в 1934 р. було встановлено заборону на відстріл алтайських гірських баранів. Охороняється цей підвид в КошАгачском обласному заказнику; в Алтайському заповіднику їх практично не залишилося. Підвид внесений до Додатка II до Конвенції СІТЕС. Необхідно посилити режим охорони у всіх місцях перебування гірського барана, в першу чергу в заказниках, де вона організована незадовільно. КошАгачскій обласної заказник необхідно перевести в ранг республіканського. Додатково організувати три республіканських заказника: Бугузунскій і Сайлюгемскій в ГорноАлтайской авт. обл. (3, 4) (або Катунський національний парк) і Монгун-Тайгінський в Туве У заказниках необхідно створити "зони спокою", в яких заборонити випас худоби (урочища текел Корум-ту, Уландрик і Чаган-Бургази в Кош-Агачському районі). Почати дослідне розведення алтайського барана в неволі.

    Список літератури

    1. Гептнер, Насімовіч, Банников, 1961

    2. Сопін, 1975

    3. Сопін, 1976

    4. Сопін, 1977.

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://nature.ok.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !