ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Далекосхідний (Чорнодзьобий) лелека
         

     

    Біологія і хімія

    Далекосхідний (Чорнодзьобий) лелека

    СТАТУС. Зникаючі види (I категорія)

    Ареал проживання

    знаходиться під загрозою зникнення вид. Внесено до Червоної книги МСОП. Довжина крила 550-690 мм. Ліси Далекого Сходу.

    Поширення. У Росії гніздовий ареал охоплює Нижнє і Середнє Приамур'ї, басейн р.. Уссурі, Пріханкайскую низовина, Примор'я (1 - 3).

    В початку ХХ ст. вид відзначався на гнездовье у Східній Манчжурії, КНДР, на о. Хонсю в Японії. В даний час далекосхідні лелеки перестали гніздитися в Японії та Південній Кореї (2, 3). Гніздиться далекосхідний лелека на низовинах, де серед великих осоково-вейнікових і осоково-пушіціевих боліт зустрічаються острівці лісів або окремі дерева, на яких будуються гнізда. Всередині ареалу поширення носить вогнищевий характер. У межах вогнищ поодинокі гнізда розташовуються на відстані від 200 до 400 м. Нерідко далекосхідні лелеки поселяються груп, які налічували до 7 гнізд. Щодо щільно заселені ділянки (до 1,5 - 2 пар на 10 км) перемежовуються великими територіями, де лелек немає зовсім (1 - 6).

    На прольоті далекосхідного лелеки можна зустріти в Південному Примор'ї. В якості зальотною виду відзначений на о. Сахалін. Зимівлі розташовані в Східному Китаї, Південній Кореї і Японії (3, 5, 7).

    Чисельність. У Росії чисельність птахів, що гніздяться в 70-х рр.. визначена щодо повно. В Амурській обл. зареєстровано 68 гнізд, в Хабаровському краї - 56, в Єврейської авт. обл .- 8 і в Примор'ї - 61 гніздо (8, 9). У долинах річок Буреі і Архар на площі 162 км враховано 31 гніздо, на правобережжі р.. Уссурі - 38 гнізд, у пріустьевой частини. Буреі на площі 200 км - більше 30 пар (5,6). Далекосхідний лелека не був численної птахом навіть за часів Н. М. Пржевальського, який в околицях оз. Ханка (1867 - 1869 рр..) Знайшов близько двох десятків гнізд. У 30-і рр.. поточного сторіччя вигляд був досить рідкісним за середньому Амуру, Уссурі і околицях оз. Ханка (1, 3). За орієнтовними даними, чисельність далекосхідного лелеки в Росії досягає 660 пар (5, 9).

    лімітуючі фактори. Сильні вітри, здуваються гнізда й ламають гніздові дерева, замори на болотах і озерах, які підривають кормову базу, розорення гнізд ведмедем - все це при відносно невисоких репродуктивних показниках (2 - 3, рідко - 4 яйця в кладці) перешкоджало збільшенню чисельності виду.

    В середньому успішність розмноження становить 1,6 пташеня на одну гніздяться пару (5, 6). Важливою рисою поведінкової далекосхідного лелеки є його "непримиренність" до присутності людини, яка особливо різко проявляється в гніздовий період. Серед негативних антропогенних факторів осушення боліт, вирубування гнездопрігодних гаїв і окремих дерев, що веде до погіршення середовища існування, а також браконьєрство (1, 6).

    В Останніми роками спостерігається деяка синантропізації далекосхідних лелек. Птахи часто годуються на полях, влаштовують гнізда на опорах електропередач, зустрічаються поблизу господарських будівель (10). Стабілізації виду сприяє обмеження весняного полювання на водоплавних птахів (4).

    Заходи охорони. Полювання на далекосхідного лелеки повсюдно заборонено. Вид внесений до Додаток I до Конвенції СІТЕС. Необхідна інвентаризація всіх вогнищ гніздування далекосхідного лелеки і їх ретельна охорона (9).

    Джерела інформації: 1. Спангенберг, 1951а; 2. Шульпин, 1936; 3. Воробйов, 1954; 4. Росляков, 1977; 5. Вінтер, 1978; 6. Димін, Панькина, 1975; 7. Нечаєв, 1974а; 8. Шибаєв, Семенченко, Лимина, 1976; 9. Лебедєва, 1977; 10. Глущенко (лічн. повідомл.) . Укладач: Е. С. Гусаков.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://zoo-eco.zooclub.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !