ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Білий лелека
         

     

    Біологія і хімія

    Білий лелека

    Вид: Ciconia ciconia

    Зовнішній вид. Це велика птиця: загальна довжина її досягає 120 сантиметрів, довжина крила -- 63,5 сантиметра, Плесно 24 сантиметрів, а дзьоб 22,5 сантиметра. Вага дорослого лелеки близько 4 кілограмів. Все оперення біле, тільки махові пір'я, частина криюче крила і довгі плечові - чорні. Ноги і дзьоб червоні, як і радужіна очі. Що стоїть лелека має у висоту; більше метра. У польоті шия і ноги витягнуті.

    Замість пісні - гучне клацання дзьобом (при цьому голова закинута).

    місцепроживання. Мешканець відкритих просторів лісової і степової зон.

    Харчування. Лелека харчується головним чином жабами і дрібною рибкою, їсть також ящірок, змій, слимаків, різних комах. Так само охоче поїдає він мишей, ховрахів і пташенят самих різноманітних птахів.

    Місця гніздування. Гніздиться переважно в населених пунктах на заході Росії. Невідомо чому саме цей вид навчився жити поряд з людиною, в той час як інші лелеки зовсім не виносять занепокоєння.

    Місцерозташування гнізда. Гніздо влаштовує на даху дерев'яної будівлі, на руїнах будівлі, на дереві. В останньому випадку гніздо має в своєму розпорядженні або на сухих гілках щодо низько (3-5 м від землі) або високо на вершині зламаного дерева, але завжди на сонячній стороні.

    Будівельний матеріал гнізда. Гніздо споруджує із сухих, різної товщини сучків, гілок іноді додає сіно і прілого солому. Лоток вистилає товстим шаром м'якого матеріалу - сіном, соломою, ганчірками повстю, шматками паперу, пір'ям і шерстю.

    Форма і розміри гнізда. Діаметр гнізда зазвичай досягає 1500 мм. Висота свіжопобудований гнізда 400-500 мм, багаторічного - до 1500 мм. Лоток досить дрібний, а до моменту вильоту пташенят стає плоским. Гніздо займає в протягом декількох років і щорічно його ремонтує і надбудовує.

    Особливості кладки. Кладка з 2-6, частіше 4 білих яєць, без малюнка, сильно забруднюється до кінця насиджування. На відміну від яєць чорного лелеки шкаралупа яєць білого лелеки на просвіт завжди жовта або жовтувата, а не зелена. Розміри яєць: (71-78) х (50-57) мм.

    Терміни гніздування. Прилітає в другій половині березня - першій половині квітня. Відкладання яєць відбувається в травні. У насиживании беруть участь самець і самка, вона триває 33-34 діб. У гнізді пташенята знаходяться 54-63 діб і залишають його у другій половині липня. У віці 70 діб молоді лелеки стають самостійними. Відліт спостерігається в другій половині серпня - першій половині вересня.

    Поширення. В межах Росії лелека не широко розповсюджений і на більшій частині його не живе. Він зустрічається від нашого західного державного кордону на схід до районів Пскова, Смоленська, Калуги, Орла і Харкова. Гніздиться по всій південно-західній Україні. Окрема область існування лелеки знаходиться в східній частині Закавказзя, звідки цей птах іноді проникає в Дагестан. У західній половині Закавказзя та на Північному Кавказі, а також у степах всього південного сходу лелеки немає. Третя область розповсюдження лелеки у нас лежить в Середній Азії, де птах гніздиться в частині Узбекистану. в Європі.

    Зимівля. Зимує в Африці.

    Господарське значення. При масовій появі сарани він іноді вилітає на полювання за нею в степ і на хліба і винищує цих шкідливих комах у величезній кількості. У той же час, знищення пташиних яєць і пташенят змушує вважати лелеки далеко не настільки корисної птахом, як звичайно думають, особливо селяни, які, бачачи убиту лелекою змію (найчастіше нешкідливого вужа), схильні перебільшувати його заслуги. Бувають випадки, що лелека, спокусившись виглядом гуляють по двору курчат і каченят, вбиває і їх.

    Про білому лелека існує безліч легенд і повір'їв, з давніх-давен його вважають символом довголіття і подружньої вірності. Насправді, хоча зазвичай пари у лелек утворюються на все життя, самець часто запрошує до гнізда нову самку, якщо стара запізнюється із зимівлі. Якщо колишня господиня гнізда все-таки прилітає, між самками нерідко спалахує жорстока бійка.

    Опис Бутурліна. Лелека належить до тих небагатьох птахам, які, хоча б з чуток або тільки за назвою, відомі кожному. Зовнішність лелеки дуже своєрідна. Лелека не тільки не уникає людини, але шукає його сусідства і навіть став у відомому сенсі його співмешканцем. В "дикому" вигляді, тобто далеко від людини, лелеки живуть рідко і частіше влаштовують гнізда на даху будинку, хати, великого сараю, на деревах в саду або в парку. Відомі навіть випадки гніздування на трубах занедбаних фабрик. Гнізда влаштовуються не тільки в селах, але іноді і в містах, і до того ж досить великих, як, наприклад, в Бухарі.

    Людина ніде не переслідує цієї птиці; вона всюди користується заступництвом і дуже довірлива. Лелека займається своїми справами - Висиджуванням і годуванням пташенят, -- не звертаючи ніякої уваги на людей, що перебувають від нього в декількох метрах, і стає трохи обережніше, лише коли знаходиться далеко від людського житла. Однак і тут можна бачити лелеки в декількох десятках кроків від що працюють в полі людей.

    Головне, що охороняє лелеки, це, з одного боку, дещо перебільшена уявлення про принесеної їм користь, з іншого - низка повір'їв, які в багатьох місцях були пов'язані з цією птицею. Вважалося, що лелека "приносить щастя", а якщо знищити його гніздо або вбити пташенят, то він починає мстити. У цих випадках він нібито приносить і кидає у двір отруйних змій або навіть спалює будинок, приносячи палаючу головешку і кидаючи її на солом'яний дах. Де-не-де лелеки вважали "священною птицею", і, на загальну думку, вбивці лелеки загрожувала швидка смерть.

    Лелеки прилітають невеликими групами, а частіше парочками. Нерідко трапляється, що спочатку прилітає один самець, який, трохи огледівшись і оглянувши старе гніздо, зникає і через день-два з'являється, вже з самочка.

    Обов'язковою умовою для життя лелеки, крім наявності великих дерев або будівель, придатних для влаштування гнізда, є наявність в околицях вологих місць -- мокрих лук, боліт або річкової заплави з озерами.

    Лелека дуже ненажерливий і їсть цілий день, вилітаючи на полювання невдовзі після світанку і проводячи на луках і болотах більшу частину часу. Лише в період вигодовування пташенят він раз у раз з'являється у гнізда, несучи своїм вічно готовим є дітям то жабу, то мишеня, то змію. Мисливство, лелека повільно, без будь-якої метушливості, важливо походжає по болоту, обстежуючи його в усіх напрямках і проходячи по одному і тому ж місцю кілька разів. Схопивши щось велике, наприклад жабу, він ковтає її, піднявши дзьоб вгору. Змій він попередньо вбиває декількома ударами свого важкого дзьоба. Друга птах зазвичай походжає десь неподалік. Наївшись, лелека вирушає на відпочинок і подовгу коштує майже нерухомо, зібравшись куди-небудь на дерево або на дах, частіше ж за все розташовується на краю гнізда.

    Літає лелека дуже добре і хоча змахує крилами плавно і рідко, але летить досить швидко. Шию, на противагу чаплям, він витягує вперед, ноги тримає витягнутими тому. Іноді лелеки, як би відпочиваючи, подовгу парять, майже не. ворушачи крилами, і можуть на широких спіралях піднятися на дуже велику висоту.

    Лелека - Птах безголоса, і єдиний звук, вироблений ним, це гучний сухий тріск, який він видає дзьобом.

    З прильоту птахи відразу приймаються за лагодження старого гнізда, кілька потерпілого за зиму: тягають гілки, сучки і різний м'який матеріал -- траву, папір, ганчірки і шматки повсті, останній служить для вистилки лотка. Лелеки гніздяться, в одному й тому ж гнізді багато років поспіль, і відомі випадки, коли така споруда служило протягом багатьох десятиліть. Від щорічних починок і добудовування воно бере величезні розміри, досягаючи в поперечнику майже 2 метрів, маючи на висоту до метра. Нові гнізда мають менші розміри -- зазвичай діаметр їх, не перевищує метра.

    Тижня через два або три після прильоту самка кладе в остаточно оброблене гніздо 3-4, іноді 5 яєць. Вони білого кольору, покриті зернистою, злегка блискучою шкаралупою і мають довжину 67-75 мм і в поперечнику від 52 до 56 міліметрів. Насиджування триває близько місяця, причому, мабуть, висиджує тільки самка, але є відомості, що в цьому беруть участь обидва батьки. Під Принаймні, гніздо у цей час не залишається без охорони, і один з птахів все час тримається близько.

    Після вилуплення пташенят всі зусилля людей похилого віку зводяться до того, щоб нагодувати своїх дітей, які дуже ненажерливі і весь час вимагають їжі. Батьки від зорі до зорі безперервно літають від гнізда до болота і назад, тягаючи дітям жаб, ящірок, пташенят і змій.

    Батьки виявляють по відношенню до свого потомству дуже велику дбайливість і, поки діти малі, абсолютно не залишають їх самих. Якщо один з людей похилого віку відправився на полювання, то інший в цей час завжди знаходиться в гнізді, готовий захистити своїх дітей і стежити, щоб вони не випали. Лелеки дуже ворогують з кішками, і горе тієї, яка необережно з'явилася вдень на даху поблизу гнізда. Ударами дзьоба птах завдає важкі рани, і якщо кішка не встигла втекти після першого нападу, то зазвичай буває скинута з даху. Коли пташенята кілька підростуть, старики потроху починають залишати їх одних і відправляються на полювання одночасно. Це стає навіть необхідним, тому що діти з кожним днем вимагають все більше їжі.

    При такої дбайливості і любові до дітей видається надзвичайно дивним, що лелеки іноді викидають з гнізда одного з пташенят, засуджуючи його на загибель. Що справа йде не про випадково випав пташенята, підтверджується тим, що будь-які спроби повернути його в гніздо бувають невдалі: старики знову викидають чомусь не сподобався їм пташеня. Чим це пояснюється - сказати важко. Можливо, що батьки роблять так при нестачі їжі, коли з'ясовується, що вигодувати весь виводок їм не до снаги. Думають також, що викидається пташеня кволий і слабкий, що відстають у рості від своїх братів, чи хворий. Обидва ці пояснення дуже правдоподібні. Іноді трапляється, що лелеки не викидають пташеня, але вбивають і з'їдають його. Також відомі випадки поїдання яєць.

    В віці двох-двох з половиною місяців пташенята за величиною вже мало відрізняються від батьків і починають вчитися літати. За багато разів на день, стоячи на гнізді, вони приймаються махати крилами. Незабаром виводок докидали гніздо і починає вести кочове життя. Молоді під проводом людей похилого віку навчаються самостійно добувати їжу і розпізнавати своїх ворогів і взагалі озброюються життєвим досвідом.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://zoo-eco.zooclub.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !