ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    бугая
         

     

    Біологія і хімія

    бугая

    Рід: Botaurus

    бугая деколи живуть поблизу від наших заміських будинків, але чи багато їх бачили? Уміння критися у цих птахів чудове: впритул, що називається, за два кроки, побачити бугай майже неможливо. Замре, витягнувши стрілою вгору тіло, шию, дзьоб. Оперення у бугая - в тон очеретів та інших болотних трав. А якщо стебла, укрившіе її, колишеться на вітрі, то і бугай погойдується з ними в одному ритмі!

    Загнана, що називається, в кут бугай лякає як пугач-пугач. Распушенная; припадає до землі: напівзігнуті крила розкинуті, шия і пір'я на ній роздуті «дзвоном».

    Несподіване перетворення стрункої птиці в дурне лякало мимоволі змусить отдернуть простягнуту руку або вишкірені пащу. Короткого замішання нападаючого достатньо, щоб полетіти.

    В бугай народі називають бугаїв, болотної коровою і тому подібне. Реве, «мукає» вона биком! Гучно, басовито: «У-трумбу-бу ...» І вдень і вночі, частіше вечорами, з ранньої весни і по липень. Це самець запрошує самок на побачення. Вони літають навколо. Побачивши і почувши їх, самець мукає азартніше. Пізніше два-чотири з них влаштують гнізда неподалік від місця реву. Тому, вважають деякі дослідники, великі бугая, можливо, полігамія, тобто не з одного, а з кількома самками живе самець, що для голінасті нетипово.

    Перш думали, що, видаючи свої дивні звуки, бугай опускає дзьоб в воду і «дудить». Пізніше помітили: все не так. Роздуває стравохід, виходить резонатор. Потім то піднімає голову вгору, то швидко худне на груди і, видихаючи повітря, бубонить басом: «У-тру мб-бу-бу ...»

    струмового голос малої бугая глухий і тихий: «нумб ... нумб ». Або, як чується іншим, «Врру».

    бугай завжди завмирає в такій позі, якщо небезпека реальна. Незважаючи на вертикальну позицію голови, очі дивляться вперед і спостерігають за діями ворога.

    Бугай Botaurus stellaris L., 1758

    Польові ознаки. Досить велика коротконогі чапля (маса близько 900 г, довжина крила 260-360 мм). Голова велика, товста шия. Крила довгі і широкі, хвіст короткий. Спина з жовтувато-охристими облямівками пір'я, низ охристий з бурим поперечним малюнком. Тім'я і «вуса» чорні. Дзьоб зеленувато-жовтий, ноги блідо-зелені, очей жовтий. Нічна, дуже обережна птиця. Вдень ховається в густих очеретяних та інших приводних заростях. У спокійному стані стоїть на одній нозі, згорбившись і витягнувши шию. При небезпеки витягує вертикально шию і голову, приймаючи маскуючі позу. Подовгу залишаючись нерухомою, бугай дуже схожа на пучок сухих стебел очерету, і помітити її важко. Вночі бугай годується по краях відкритих плес і лазить по очерету, охоплюючи своїми довгими пальцями стебла. Якщо людина підходить близько, вона злітає майже вертикально, але ніяково ( «ганчіркою»), часто махаючи крилами. Пролетівши трохи, знову сідає в зарості. Політ легкий і швидкий. На дерева сідає рідко. Влітку бугай можна зустріти парами, потім недовго - виводками, звичайно ж поодинці. У Наприкінці осені в темряві бугая часто літають над очеретами і кричать. Крик цей можна передати як грубе, гучне «кау». Весняний крик - характерне глухе «Буханов» або «ревіння», на зразок: «прумб», а потім менш гучне «бу-бу». Вважають, що голос бугая нагадує далекий рев бика. Звідси її народна назва -- «Бугай» (Сироечковскій, Рогачова, 1980; 1995).

    Поширення. Птах водойм степів, лісостепу і подтайгі, по долині річки. Єнісею проникаюча до 64 ° пн.ш. (Андрєєв, 1974). Окремо стоїть повідомлення Г. Сібома (1901), якому передали шкірку бугая, вбитої на р. Єнісеї під 64 ° пн.ш. Мабуть, це був далекий заліт. Аналогічний випадок відзначений 30 травня 1981, коли в пріустьевой частини. Сухий Елогуй (63 ° 25 'пн.ш.) мисливствознавець В.І. Марунін також здобув бугай (Рогачова, 1988). Південна межа поширення бугая йде далеко за межі краю і простягається через Північно-Західну Монголію (Степанян, 1990).

    Місця проживання. Бугай населяє великі водойми степу і лісостепу з великими заростями тростини, сильно заболочені луки з верболозу, заплавні водойми та болота з заростями приводний рослинності в тайзі. Віддає перевагу стоячі водойми, іноді гніздиться на островах повільно поточних річок (Сироечковскій та ін, 2000).

    фенології. Поява перших особин реєструється частіше за голосом і доводиться в степу на першу половину квітня: 12 квітня - Убсу-Нурская і 13-20 квітня - Минусинская улоговини. Під м. Красноярському перша «Буханов» бугая відзначено 7 травня, на р. Чадобце - 28 травня, на р. Єнісеї у с. Погодаева - 24 травня, на р. Вілю - з середини травня до початку червня. У Хакасії прилітає в кінці квітня, відкладання яєць починається в кінці травня, повні кладки - в першій половині червня. Терміни відльоту позначити ще більш проблематично через скритного способу життя бугая та її нечисленності, проте з другої декади вересня явно спостерігається деякий відтік птахів. Проліт, як правило, відбувається в нічний час доби (Сироечковскій та ін, 2000).

    Розмноження. Гніздиться завжди поодинці. Гнізда влаштовує в заростях очерету, на дрібних водоймах на осокових або очеретяних купинах, рідше серед чагарників; нерідко гніздо, як на палях, лежить на зігнутих і зламаних стеблах осоки та очерету. Гніздо - недбала, у вигляді настилу, споруда з стебел і листя приводних рослин - має круглу форму. У міру того, як підростають пташенята, воно занурюється у воду і надбудовується дорослими птахами. Кладка в Хакасії з 5-6 глинисто-сірих яєць. Насиджує, в основному, самка. На Вілю повні кладки - в середині червня, вилуплення пташенят з початку липня, підйом їх на крило - з першого половини серпня (Сироечковскій та ін, 2000).

    Харчування. Основу харчування становить риба (карась, ян, окунь, особливо щука, довжиною до 27 см, іноді і до 35 см), жаби, пуголовки, черв'яки, водні комахи, при випадку мишоподібні гризуни, інколи навіть водяні полівки (Сироечковскій та ін, 2000).

    Чисельність. У краю повсюдно рідкісна, і чисельність її продовжує скорочуватися, оскільки на півдні краю йде господарське освоєння заплав річок і берегів озер, ліквідуються очеретяні зарості. Чисельність бугая в заплаві р.. Чулимі у с. Балахта становила в 1983-1984 рр.. 0,25-0,38 особин на км2 заболоченій івняковой заплави. У межах тайговій зони у західних (р. Середня Кеть) і східних кордонів краю (р. Середній Вілюй) бугай дуже рідкісна (Москвітін та ін, 1977; Сироечковскій, Рогачова, 1995). Більш часті зустрічі виду відносяться до весняного періоду, коли «Бій» цієї чаплі чути досить далеко. Щодо звичайна вона по водоймах Ачинський лісостепу. У 1987-1998 рр.., За нашими даними, щільність її біля оз. Білого становила не менше 0,2-0,3 особин на км2, у оз. Великий Косоголь - 0,5-1,0 особина на км2, на окремих ділянках заболоченій заплави р.. Сергій вона досягала 10 особин на 10 км русла річки. У Канській улоговині на річках Малий Топол, Усолка на Агашульскіх болотах бугай також звичайна - 0,6 особи на км2. Вища щільність (до 1,0-1,5 особин на км2) відзначена на болоті трохи тонші. Слід відзначити, що на відміну від інших місць ареалу бугай Пріенісейской Сибіру не утворює помітних предотлетних скупчень або підвищених концентрацій під час прольоту (Сироечковскій та ін, 2000).

    лімітуючі фактори. Скорочення чисельності виду обумовлено господарським освоєнням заплавних водойм і зростаючим фактором занепокоєння. Частина птахів гине від випадкових пострілів під час проведення весняної та особливо осіннього полювання на водоплавну дичину. Гнізда розоряють ворони і болотні луни. Основний лімітуючий фактор - зменшення площ очеретяних займище по берегах річок і озер (Сироечковскій та ін, 2000).

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://zoo-eco.zooclub.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !