ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Руда чапля
         

     

    Біологія і хімія

    Руда чапля

    Чапля руда за загальним виглядом дуже нагадує сіру, але добре відрізняється від неї темно-рудою або навіть каштановою забарвленням оперення і меншими розмірами. Довжина крила цього птаха в середньому 36-37 см, а вага близько 1,25 кг. Самці кілька більші за самок.

    Руда чапля гніздиться в південній частині Піренейського півострова, де-не-де у Франції, в Нідерландах, потім від Північної Італії її Гніздова область іде на схід через Балканський півострів і Угорщину до Іраку та Східного Пакистану. Далі ця птах гніздиться на півострові Індостан, на Цейлоні, в Індокитаї і за східним провінціях Китаю. Східний межа її поширення - Філіппінські острови, Рюкю і Тайвань, південний межа - Сулавесі та Малі Зондська острови. В Африці руду чаплю можна знайти на гнездовье в північних частинах Марокко та Тунісу, потім від озера Вікторія і верхньої течії річки Конго на південь до Кейптауна. Гніздиться вона і на Мадагаскарі. Зимує руда чапля як правило в Африці.

    Як і все чаплі, це моногамні птиці, що вибирають для гніздування більш-менш великі відкриті простори з водоймами, порослими очеретяними і очеретяними чагарниками і низькорослими кущами верби. Лісових заростей ці птахи уникають. Весняний приліт рудих чапель відбувається в південних частинах гніздовий області колишнього СРСР (Молдова, Херсон) в середині і другій половині березня, а в більш північних - в першій половині квітня, а іноді й пізніше. Летять вони зазвичай вночі.

    Руді чаплі гніздяться колоніями, іноді великими, проте нерідко і окремими парами. Гніздо вони вважають за краще будувати на старому очеретяному або очеретяним залом, значно рідше гніздо влаштовується на зростаючих серед очерету низькорослих колючих чагарниках або на напівзатоплених кущах верби та вільхи. Гніздо характерною для чапель форми - конус, спрямований вершиною вниз. Щойно побудований гніздовий конус має досить глибокий лоток, але з появою пташенят гніздо просто приємний відпочинок і, втрачаючи свою первісну форму, стає плоским. Поперечний діаметр гнізда зазвичай 60 см, рідше він буває до 80 см. Повна кладка містить 3-5 яєць, у Західній Європі відомі кладки, що містять 6, 7 і навіть 8 яєць. Мабуть, у більш сприятливі роки руда чапля відкладає більше яєць, в менш сприятливі - менше. Зеленувато-блакитні яйця цієї чаплі мають досить різноманітну форму і величину. Середня довжина їх 55 мм, ширина 38-39 мм.

    Відкладання яєць відбувається не дружно. Буває, запізнілі пари тільки починають відкладання яєць, а у більш ранніх пар вже є пташенята, вкриті пір'ям. Насиджування триває 24-28 днів, насиджують обидва члени гніздовий пари, але самка більше самця. З гнізда пташенята вилітають у віці близько 6 тижнів. Відліт відбувається з першим помітним похолоданням у вересні - жовтні.

    Їдять руді чаплі різноманітну продукти рослинного походження - дрібну рибу, жаб, ящірок, вужів, різних водних і наземних комах, зрідка мишей, нориць і навіть щурів. У місцях, де з'являється сарана, руді чаплі переходять на харчування нею. Під час збору корму птиця заходить досить глибоко у воду, майже по саме черево, і годинами стоїть на місці в очікуванні здобичі, не змінюючи пози. Руда чапля, як правило, уникає людини, але в пошуках корму вона наближається до рибальським навкруг та зустрічається також в сільськогосподарських угіддях.

    Опис

    За загальним виглядом дуже нагадує сіру, але добре відрізняється від неї темно-рудою або навіть каштановою забарвленням оперення і меншими розмірами. Довжина крила цієї птиці в середньому 36-37 см, а вага близько 1,25 кг. Самці дещо більші за самок.

    Поширення

    Населяє водойми південної половини Казахстану на північ до Камиш-Самарський озер, низин Тургая, можливо, Кургальджінскіх озер, де їх відзначали навесні і восени, і дельти Або. Поодинці бачили біля села Таволжан в Павлодарському Заіртишье. Зрідка восени зустрічається в передгір'ях Західного Тянь-Шаню.

    Характер поведінки

    Як і все чаплі, це моногамні птиці, що вибирають для гніздування більш-менш великі відкриті простори з водоймами, порослими очеретяними і очеретяними чагарниками і низькорослими кущами верби. Лісових заростей ці птахи уникають. Весняний приліт рудих чапель відбувається в південних частинах гніздовий області колишнього СРСР (Молдова, Херсон) в середині і другій половині березня, а в більш північних - в першій половині квітня, а іноді й пізніше. Летять вони зазвичай вночі. Руді чаплі гніздяться колоніями, іноді великими, проте нерідко і окремими парами. Гніздо вони вважають за краще будувати на старому очеретяному або очеретяним залом, значно рідше гніздо влаштовується на зростаючих серед тростини низькорослих колючих чагарниках або на напівзатоплених кущах верби і вільхи. Гніздо характерною для чапель форми - конус, спрямований вершиною вниз. Щойно побудований гніздовий конус має досить глибокий лоток, але з появою пташенят гніздо просто приємний відпочинок і, втрачаючи свою первісну форму, стає плоским. Відліт відбувається з першим помітним похолоданням у вересні - Жовтні. Їдять руді чаплі різноманітну продукти рослинного походження - дрібну рибу, жаб, ящірок, вужів, різних водних і наземних комах, зрідка мишей, нориць і навіть щурів. У місцях, де з'являється сарана, руді чаплі переходять на харчування нею. Під час збору корму птиця заходить досить глибоко у воду, майже по самісіньке черево, і годинами стоїть на місці в очікуванні здобичі, не змінюючи пози. Руда чапля, як правило, уникає людини, але в пошуках корму вона наближається до рибальським навкруг та зустрічається також в сільськогосподарських угіддях. Зимує руда чапля як правило в Африці.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://zoo-eco.zooclub.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !