ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Малі бугая (вовчки )
         

     

    Біологія і хімія

    Малі бугая (вовчки)

    Рід: Ixobrychus Billberg, 1828

    бугая деколи живуть поблизу від наших заміських будинків, але чи багато їх бачили? Уміння критися у цих птахів чудове: впритул, що називається, за два кроки, побачити бугай майже неможливо. Замре, витягнувши стрілою вгору тіло, шию, дзьоб. Оперення у бугая - в тон очеретів та інших болотних трав. А якщо стебла, укрившіе її, колишеться на вітрі, то і бугай погойдується з ними в одному ритмі!

    Загнана, що називається, в кут бугай лякає як пугач-пугач. Распушенная; припадає до землі: напівзігнуті крила розкинуті, шия і пір'я на ній роздуті «дзвоном».

    Несподіване перетворення стрункої птиці в дурне лякало мимоволі змусить отдернуть простягнуту руку або вишкірені пащу. Короткого замішання нападаючого достатньо, щоб полетіти.

    В бугай народі називають бугаїв, болотної коровою і тому подібне. Реве, «мукає» вона биком! Гучно, басовито: «У-трумбу-бу ...» І вдень і вночі, частіше вечорами, з ранньої весни і по липень. Це самець запрошує самок на побачення. Вони літають навколо. Побачивши і почувши їх, самець мукає азартніше. Пізніше два-чотири з них влаштують гнізда неподалік від місця реву. Тому, вважають деякі дослідники, великі бугая, можливо, полігамія, тобто не з одного, а з кількома самками живе самець, що для голінасті нетипово.

    Перш думали, що, видаючи свої дивні звуки, бугай опускає дзьоб в воду і «дудить». Пізніше помітили: все не так. Роздуває стравохід, виходить резонатор. Потім то піднімає голову вгору, то швидко худне на груди і, видихаючи повітря, бубонить басом: «У-тру мб-бу-бу ...»

    струмового голос малої бугая глухий і тихий: «нумб ... нумб ». Або, як чується іншим, «Врру».

    бугай завжди завмирає в такій позі, якщо небезпека реальна. Незважаючи на вертикальну позицію голови, очі дивляться вперед і спостерігають за діями ворога.

    Малі бугая, або дзиги, вдвічі менше великих випий. Американська індіанська бугай - сама крихітна з чапель. Живуть бугая у всіх країнах, крім самих північних. Волчков - 8 видів, великих випий - 4. У СРСР один вид великих випий зустрічається від тайги, але не дуже північної, до пустель по всій країні. Звичайний дзига - там ж, але не на схід від Алтаю. На півдні Далекого Сходу гніздиться амурський дзига.

    Польові ознаки. Дуже дрібна чапля (маса 136-145 г) з довгою шиєю і товстої маленькою головою. Верх голови і спина чорні з зеленим відтінком, низ охристий з бурим подовжнім малюнком на грудях. Дзьоб жовто-зелений, ноги зелені. У самок верх темно-бурий. Смеркова і нічний птах, живе поодинці, крім гніздового періоду. Чудово ховається в приводних заростях. При наближенні людини птах витягує вгору голову і шию і застигає в нерухомості, і відрізнити її від оточуючих стебел рослин майже неможливо. Сполохнута, легко піднімається в повітря і, пролетівши небагато, з розльоту знову кидається в зарості. Політ швидкий, нагадує політ чирка. Добре ходить, швидко бігає, дуже спритно лазить в хащі очерету, тримаючись за стебла довгими пальцями. Плаває, але незручно, може і пірнати, особливо поранена. Навесні крик самця можна чути і вночі, і вдень: це двох-трьох-кратне «Думбо» або «прумб». В інший час птахи видають різке і дуже швидке «ке-ке-ке-ке» (Сироечковскій, Рогачова, 1995).

    Поширення. До недавнього часу на території регіону не відзначалася. В останні роки С.М. Прокоф'єв (1987) знайшов одиничні екземпляри цих птахів у Ширинському районі Хакасії. У червні 1979 пара вовчків, у яких можна було припустити гніздування, була зустрінута ним на одному з зарослих ставків в 17 км від Минусинская (Сироечковскій, Рогачова, 1995).

    Місця проживання. Великі й дрібні озера з заростями водної рослинності (Сироечковскій, Рогачова, 1995).

    Розмноження. Гнізда будують у густих заростях очерету або на затоплених водою деревах, зроблені вони з стебел і листя очерету, мають форму перевернутого конуса. Кладка - 4-9 білих, злегка зеленуватих яєць, до кінця насиджування забруднюється до темного кольору (Сироечковскій, Рогачова, 1995).

    Харчування. Живиться тваринами кормами: дрібною рибкою, жабами, пуголовками, усілякими комахами, равликами, хробаками. При нагоді поїдає яйця і навіть пташенят інших птахів, аж до качок та інших чапель (Сироечковскій, Рогачова, 1995).

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://zoo-eco.zooclub.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !