ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Птахи Камчатки
         

     

    Біологія і хімія

    Птахи Камчатки

    В даний час на Камчатці налічується більше 240 видів птахів, що належать до 17 загонам і 40 родин.

    Найбільш повно представлені водно-болотні птахи: гагари, гусіобразни, чайки, кулики, морські колоніальні. Видовий же склад птахів лісових ландшафтів на Камчатці обідню в зв'язку з відособленістю півострова від материка.

    Короткі відомості по камчатські птахам, за винятком найбільш рідкісних видів, наводяться нижче (латинські назви і систематика дані за Л. С. Степаняну, 1975).

    Червоношиїй Гагара (Gavia stellata) і чернозобая Гагара (Gavia arctica) - звичайні кубляться види, зустріти їх можна на території всього півострова. У період розмноження тримаються на тундрових озерах, рідше влаштовують гнізда на річкових островах. Весняна міграція проходить у травні, сезон розмноження охоплює всі 3 літні місяці. Останніх гагар в море біля берегів Камчатки можна спостерігати в листопаді та навіть грудні.

    Белоклювая Гагара (Gavia adamsii) і берінгійская Гагара (Gavia pacifica) на півострові не гніздяться, зустрічаються в прибережних морських водах лише в період весняних (травень -- початок червня) і осінніх (вересень) міграцій. Белоклювая Гагара внесена до Червоної книгу Росії.

    Сірощокий поганка (Podiceps griseigena) - звичайний гніздяться вид, ареал якого охоплює більшу частину півострова. Навесні з'являється на території півострова в травні, в червні приступає до гніздування ". У цей час характерні неблагозвучні крики цих птахів чути за сотні метрів. За цей своєрідний голос мисливці називають Сірощокий поганку «жеребцем». Її гніздо - масивна плавуча споруда, яку птах зводить на невеликих незаростаючих озерах, або поволі поточних річках. Сезон розмноження розтягнутий з червня по серпень. Відліт Сірощокий поганок на південь відбувається у вересні-жовтні.

    червоношийна поганка (Podiceps auritus) - звичайна на морі в травні, спостерігаються зграї до двох десятків птахів. У період розмноження більш приховано, ніж попередній вигляд. У цілому на Камчатці нечисленна.

    Глупиш (Fulmarus glacialis) - звичайний на кочівлю біля берегів Камчатки з травня по вересень. Селиться на пташиних базарах, на гніздування на території півострова рідкісний.

    тонкодзьобий буревісник (Puffinus tenuirostris) на Камчатці НЕ гніздиться. З травня по вересень звичайний тільки в прибережних водах, іноді з берега можна бачити кочують зграї, що складаються з тисяч птахів.

    Сиза Качуркові (Oceanodroma furcata) - в незначному числі спостерігається біля берегів півострова в серпні-жовтні. Гніздиться на Командорських о-вах, але навіть там рідко потрапляє на очі.

    Берінгійскій баклан (Phalacracorax pelagicus) - типовий гніздяться вид скелястих узбереж Камчатки. Деяка кількість птахів цього виду проводять зиму у південних берегів півострова. Весняна міграція спостерігається в кінці квітня - травні. Період розмноження розтягнутий з кінця травня по серпень.

    червонолиций баклан (Phalacracorax urile) гніздиться на пташиних базарах у південній половині Камчатки, більш рідкісний, ніж попередній вигляд. Звичайний на Командорських о-вах, біологія схожа з берінгійскім бакланом.

    Лебідь-кликун (Cygnus cygnus). Камчатка є місцем масових зимівлі лебедів-кликунів, на незамерзаючих ділянках річок холодну пору року проводять кілька тисяч цих птахів. У період розмноження чисельність лебедів на території півострова значно нижче, і, очевидно, не перевищує 200-300 пар. Влітку найбільш ймовірна зустріч з ними в долині р.. Камчатки. Гніздяться на середнього розміру озерах, період розмноження - друга половина квітня - серпень.

    Тихоокеанська чорна казарка (Branta nigricans) зустрічається на Камчатці у період сезонних міграцій, частіше цих птахів можна спостерігати в жовтні-листопаді. Тихоокеанська чорна казарка внесена до Червоної книги Росії.

    Білолобий гусак (Anser albifrons) - звичайний мігруючий вид. Навесні (друга половина квітень - перша половина травня) через територію півострова пролітає кілька тисяч цих птахів. Спостерігати в цей час білолоба гусей важко, тому що летять вони дуже високо. Осіння міграція спостерігається у вересні-жовтні.

    Гуменник (Anser fabalis) - гніздяться вид прибережних тундр Камчатки. Прилітає під другій половині квітня, В травні з'являються кладки, у другій декаді червня -- пташенята. У серпні молоді Гуменники піднімаються на крило. На ряді тундрових озер Західно-Камчатської низовини неразмножающіеся Гуменники в липні концентруються на линьку, утворюючи скупчення до кількох тисяч особин. Осінній проліт триває з кінця серпня до першої половини вересня.

    Белошей (Anser canagicus). Зустрічі з цим гусаком на Камчатці рідкісні, невелика кількість птахів тримається вздовж південно-східного узбережжя у холодну пору року з жовтня по травень. Більш звичайні белошеі взимку біля берегів Командорських островів.

    Крижень (Anas platyrhynchos). За даними орнітологів на Камчатці по незамерзаючим ключів і річках зимує близько 15 тис. крякви. Гніздові біотопи дуже різноманітні, не уникає цей вид селитися і в антропогенному ландшафті. До розмноження крякви приступають рано - в першій декаді травня, перший пуховичках з'являються на початку червня. Період розмноження окремих птахів затягується до вересня. Міграції проходять непомітно, оскільки ці качки воліють летіти ночами.

    Чирок-свистунок (Anas crecca) - один із самих звичайних річкових качок Камчатки. Гніздиться по берегах річок і озер. Весняна міграція проходить в кінці квітня - травні. Кладки з'являються в кінці травня - червні, пташенята - протягом липня. Осіння міграція проходить у вересні-жовтні.

    Ластівка (Anas falcata) - нечисленний мігруючий вид. Навесні з'являється у травні, осіння міграція проходить у вересні-жовтні. Гніздова біологія на Камчатці майже не вивчена.

    свищів (Anas penelope) - звичайний вид качок. Часто спостерігається в мисливські трофеї. Населяє сильно зарослі луки та болота поблизу річок та озер. Весняна міграція проходить в другій половині квітня - травні. До розмноження свищів приступають в Наприкінці травня - червні, в липні з'являються пташенята. Осіння міграція проходить в вересні-жовтні.

    Шилохвіст (Anas acuta) - один із самих звичайних качок на території всього півострова. Навесні прилітає на Камчатку в другій половині квітня. Основна частина міграції закінчується до середини травня, і вже в кінці цього місяця качки сідають на гнізда. Перші виводки з'являються в другій половині червня, в серпні молоді піднімаються на крило. Осіння міграція проходить у вересні-жовтні, останніх особин можна спостерігати до середини листопада.

    Велика чирянка (Anas querquedula) - рідкісний вид гніздяться. Весняна міграція відбувається в травні, осіння - у вересні - першій половині жовтня.

    Широконіска (Anas clypeata) - нечисленний мігруючий вид. Весняна міграція проходить в кінці квітня - травні. кладка - в червні, в липні з'являються пташенята, які в серпні стають льотними.

    червоноголовий нирок (Aythya ferina) - нечисленний гніздяться вид Найбільш звичайний в центральній частині півострова - в районі м. Ключі, в інших районах значно більш рідкісний. Весняна міграція - в травні, осіння - у вересні-жовтні.

    Морська чорніти (Aythya marila) - звичайний, що розмножується на території всього півострова вид. Населяє берега озер і річок, гніздиться в безпосередній близькості від води, часто на островах. Весняна міграція спостерігається в кінці квітні - травні. У червні чорніти приступають до гніздування, виводки з'являються в липні - першій половині серпня. Осіння міграція проходить у вересні - першим половині жовтня.

    Хохлатая чорніти (Aythya fuligula) на Камчатці звичайна, але значно поступається за чисельності морської чорніти. Терміни сезонних міграцій та розмноження у цих видів подібні.

    Горбоносий турпан (Melanitta deglandi). Південно-східне і південне узбережжя Камчатки -- основний район зимівлі горбоносий турпанов. У період розмноження вони звичайні на більшої частини Камчатки, основне місцепроживання - заболочена, покрита озерами тундра. Весняна міграція починається в кінці березня - початку квітня і закінчується в травні. Летять горбоносий Турпан на значній відстані від берега, але на західному узбережжі іноді вдається спостерігати за ранок багато тисяч птахів. До розмноження цей вид приступає пізно - у другій половині червня -- липні. Період осінньої міграції припадає на жовтень-листопад.

    Американська сіньга (Melanitta americana) біля берегів Камчатки в невеликому числі зустрічається в зимовий час. У період розмноження поширена по території всього півострова, але нерівномірно. Як і попередній вид, гніздиться на заболоченій, покритої озерами тундрі. Весняна міграція проходить з кінця квітня до початку Червень, птахи летять над морем. До розмноження американська сіньга приступає пізно - у липні, нельотну виводки можна зустріти до другої половини вересня. Осіння міграція відбувається в жовтні.

    Каменушка (Histrionicus histrionicus) - звичайний, поширений по всій території півострова вид. У невеликій кількості зимує біля берегів Камчатки. У період розмноження каменушка населяє гірські ділянки річок, але спостерігати її найлегше на березі моря, де птахи постійно тримаються у берегових скель і рифів. Весняна міграція починається в третій декаді квітня і закінчується на початку червня. Біологія розмноження на території області майже не вивчена. Осіння міграція проходить у вересні-жовтні.

    Морянка (Clangula hyemalis) - одна з найбільш численних морських ниркових качок Камчатки, велика кількість птахів зимує у південних і південно-східних берегів півострова. Влітку морянкі гніздяться, головним чином, лише на самій півночі півострова, де селяться на невеликих тундрових озерах. Весняна міграція проходить у квітні - травні. Птахи летять над морем, іноді біля західного узбережжя можна спостерігати великі скупчення, що складаються з тисяч особин. До розмноження приступають в червні. Осіння міграція відбувається в жовтні-листопаді.

    Сибірська гага (Somateria stelleri = Polysticta stelleri) - звичайний, зімующій біля берегів Камчатки вид. На території півострова, очевидно, не гніздиться. У березні-квітні сибірські гаги в масі з'являються в акваторії Авачинській бухти. Весняна міграція цього виду закінчується в травні. Основна частина птахів летить далеко в море.

    Звичайна гага (Somateria mollissima) - також зустрічається взимку уздовж вільних від льоду камчатських берегів. Гніздиться в північній частині півострова Камчатка. Весняна міграція проходить у травні-квітні. Летять звичайні гаги над морем далеко над берегом, спостерігати їх в цей час з берега дуже важко.

    Гага-гребенушка (Sommaterria spectabilis) зустрічається біля берегів Камчатки в зимовий час. На території півострова, за винятком окремих випадків, не гніздиться. Сезонні міграції проходять над морем, навесні птахи летять у квітні-травні, восени -- з жовтня по листопад.

    Гоголь (Bucephala clangula) - звичайний вид що гніздяться на території всього півострова. Кілька тисяч Гоголів проводять зиму на внутрішніх водоймах Камчатки. У період розмноження селиться по берегах річок і озер, що поросли лісом, гніздиться в дуплах, і серед коріння дерев. Цікава ця качка тим, що дуже охоче займає штучні гнізда - дуплянки. Весняний проліт наголошується в квітні-травні. До відкладання яєць гоголь приступає у другій половині травня, у червні зустрічаються виводки. Деякі птахи мають більш пізній цикл розмноження, тому нельотну пташенят можна спостерігати до серпня. Осіння міграція відбувається в жовтні-листопаді.

    луток (Mergus albellus) поширений по всьому півострову, але в більшості районів рідкісний. У невеликій кількості зимує на річках півострова. У період розмноження лутка населяють порослі лісом долини великих річок, гніздяться в дуплах дерев. Весняна міграція проходить в кінці квітня - травні, осіння - в жовтні.

    Середній крохаль (Mergus senator) - звичайний гніздяться вигляд, частина птахів зимує на незамерзаючих ділянках камчатських річок. У період розмноження селиться в долинах річок і струмків, гніздиться на землі. Весняна міграція середніх крохалів проходить в травні, перший кладки з'являються в кінці червня. Сезон розмноження сильно розтягнутий -- пізні виводки піднімаються на крило на початку жовтня. Осіння міграція закінчується на початку листопада.

    Великий крохаль (Mergus merganser) поширений по всьому півострову, але скрізь нечисленний. Звичайний на Камчатці взимку - на внутрішніх водоймах проводять холодне пору року кілька тисяч цих птахів. Влітку населяє вкриті лісом долини річок, гніздиться в дуплах дерев. Весняна міграція спостерігається в квітні-травні. Період розмноження розтягнутий з червня по вересень. Осінній проліт відзначається у жовтні -- початку листопада.

    Скопа (Pandion haliaetus) населяє переважно центральну частину півострова. Гнізда будує на обламаних верхівках дерев. Навесні прилітає в травні, до розмноженню приступає наприкінці цього місяця. В кінці липня - першій половині Серпень пташенята вилітають із гнізда. У жовтні останні скопи залишають півострів. Цей вид внесений до Червоної книги Росії.

    Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla) на гніздування поширений нерівномірно, віддає перевагу долину р.. Камчатки. Гніздиться на деревах. Сезонні кочівлю відбуваються навесні квітні і восени у жовтні-листопаді. Орлан-білохвіст внесено до Червоної книги Росії.

    белоплечие орлан (Haliaeetus pelagicus) поширений по всьому півострову, гніздиться на деревах і скелях. Шлюбний період у белоплечие орланів починається в березні, перші кладки з'являються у квітні. У пізно розмножуються птахів пташенята залишають гнізда в кінці серпня. Сезонні кочівлю спостерігаються навесні з кінця березня по першу декаду травня, восени - з кінця жовтня по листопад.

    Кілька тисяч белоплечие орланів залишається на території півострова на зиму. Цей вид внесений до Червоної книги Росії.

    Яструб-тетерев'ятник (Accipiter gentilis) і яструб-перепелятник (Accipiter nisus) - малочисельні види, що населяють різні типи камчатських лісів. Гніздяться на деревах. Яйця відкладають у травні, в червні з'являються пташенята, які в липні стають льотними. Сезонні перекочевкі цих птахів відзначаються навесні з другої половини квітня по травні, восени - з вересня по листопад. Взимку їх нерідко можна спостерігати в антропогенному ландшафті.

    мохноногий Канюк (Buteo lagopus) звичайний по території всього півострова, населяє високостовбурні лісу різних типів. Гніздиться на деревах і скелях. Навесні прилітає на Камчатку в кінці квітня, у травні в гніздах з'являються яйця. Пташенята стають льотними наприкінці липня - початку серпня. Осіння міграція спостерігається у вересні.

    Беркут (Aquila chrysaetus) зустрічається на всій території півострова, але на гніздування знайдений лише в деяких центральних районах. У негнездовое час беркути воліють триматися на морських узбережжях. Сезонні перекочевкі відбуваються навесні з кінця березня по першу декаду травня і восени - з другої декади вересня по листопад. Беркут внесено до Червоної книги Росії.

    Польовий лунь (Circus cyaneus) і боривітер (Falco tinnunculus) на Камчатці рідкісні, частіше спостерігаються на західному узбережжі, даних про гніздування немає.

    Кречет (Falco gyrfalco) - рідкісний вид гніздяться Камчатки, зустрічається на території півострова цілий рік. Найчастіше цю птицю можна спостерігати під час весняних (квітень - перша декада травня) і осінніх (вересень-листопад) кочувань. Кречет внесений до Червоної книги Росії.

    Сапсан (Falco peregrinus) поширений по всій Камчатці, в невеликому числі зимує. У період розмноження населяє високі скелі на березі моря і в долинах річок. Сезонні міграції відбуваються навесні в травні, восени - у вересні-жовтні. Внесено до Червоної книги Росії.

    Дербнік (Falco columbarius) на території півострова не гніздиться, зустрічається тут в періоди сезонних міграцій навесні (травень) і восени (вересень-листопад).

    Чеглок (Falco subbuteo) населяє різні типи лісів, гнізда влаштовує на деревах. Прилітає на Камчатку в другій половині травня. Гнізда з яйцями можна знайти з другої половини червня, молоді піднімаються на крило в серпні. Откочевка чеглоков на південь відбувається у вересні.

    Біла куріпка (Lagopus lagopus) і тундряная куріпка (Lagopus mutus) на Камчатці звичайні, зустрічаються на території півострова цілий рік. Самці токують з кінця квітня до середини червня. Птахи приступають до насиджування в червні, в липні з'являються пташенята. Сезон розмноження закінчується в серпні, у частини пар - у вересні.

    Кам'яний глухар (Tetrao parvirostris) населяє всю лісову зону півострова, але найбільш звичайний в долині р.. Камчатки. Самці токують з першої декади квітня до середини червня. З другої половини травня з'являються гнізда з кладками, з кінця червня можна зустріти пуховичках.

    Тулес (Pluvialis squatarola) на Камчатці НЕ гніздиться. Під час сезонних міграцій нечисленний, зустрічається на території півострова навесні в другій половині травня та восени - з жовтня по листопад.

    Бурокрилая сивки (Pluvialis dominica) гніздиться в північній половині західного п?? береже Камчатки. Населяє сухі кочкарніковие тундри. Весняна міграція у бурокрилих ржанок спостерігається в травні, осіння - у вересні-жовтні.

    Монгольська зуйок (Charadrius mongolus) - звичайний гніздяться вигляд гірських тундр Камчатки. На узбережжі зустрічається під час весняної міграції в травні і восени з другої половини серпня по вересень.

    Кулик-сорока (Haematopus ostralegus) нечисленний гніздяться вид західного узбережжя Камчатки, на східному узбережжі рідкісний. Селиться по піщаних і гальковим морським берегах і в пріустьевой частини річок. Весняна міграція проходить у травні, перший кладки з'являються в кінці цього місяця. Сезон розмноження закінчується в липні. Основна частина осінньої міграції проходить у вересні.

    Фіфі (Tringa glareola) на Камчатці звичайний, населяє болота і вологі луки. Навесні прилітає на півострів в середині травня, відразу після цього можна спостерігати його струмові польоти. У червні з'являються гнізда з кладками, у липні пташенята стають льотними. У вересні фіфі покидають межі півострова.

    Великий Улита (Tringa nebularia) на Камчатці звичайний, в сезон розмноження його найчастіше можна спостерігати на берегах річок. Прилітає на півострів в середині травня, в червні можна зустріти гнізда з кладками, у липні пташенята стають льотними. Останні великі Улити покидають межі Камчатки на початку жовтня.

    Щеголь (Tringa erythropus) - рідкісний вид гніздяться, в невеликому числі відзначається на міграції в травні та вересні.

    Охотський Улита (Tringa guttifer) - одна з рідкісних представників світової фауни куликів, внесений до Червоної книги МСОП (Міжнародний союз охорони природи). У дуже обмеженій кількості гніздиться на західному узбережжі Камчатки.

    Американський попелястий Улита (Tringa incana = Heteroscelus incanus) - нечисленний пролітний вид.

    Сибірський попелястий Улита (Tringa brevipes = Heteroscelus brevipes) гніздиться на Камчатці в субальпійському поясі. Навесні прилітає в середині травня, залишає межі півострова в жовтні. Найчастіше цих птахів можна побачити під час осінньої міграції.

    Перевізник (Tringa hypoleucos = Actitis hypoleucos) - нечисленний гніздяться вигляд, населяє, головним чином, річкові долини, де вважає за краще триматися піщано-гравійних обмілинах. Зустрічається на Камчатці про середини травня по вересень.

    Мородунка (Tringa cinereus = Xenus cinereus) - звичайна на весняної міграції на західному узбережжя Камчатки у другій половині травня. Гніздиться лише на крайній півночі півострова. Восени відзначається в серпні-вересні.

    Круглоносий плавунчік (Phalaropus lobatus) - звичайний гніздяться вигляд, населяє заболочені, покриті численними дрібними озерами рівнини. Навесні на Камчатку прилітає в травні, у червні з'являються гнізда з кладками, у липні пташенята стають льотними. Осіння міграція відбувається у серпні-вересні.

    Плосконос плавунчік (Phalaropus fulvicarius) зрідка відзначається на прольоті, частіше на півночі Камчатки. У південній половині півострова зустріч з цим видом малоймовірна.

    крем'яшника (Arenaria interpres) - нечисленний пролітний вид. Зустрічається на Камчатці навесні в травні і восени з другої половини серпня до вересня, можна спостерігати зграї до двох-трьох десятків птахів.

    Турухтан (Philomachus pungax) гніздиться в материковій частині Камчатської області. На території півострова зустрічається рідко, головним чином, під внегнездовое час.

    Кулик-лопатень (Calidris pygmea = Eurynorhynchus pygmeus) - нечисленний мігруючий вигляд Камчатки, внесений до Червоної книги Росії. Гніздиться на самій півночі півострова, на решті території зустрічається лише в період сезонних міграцій.

    Песочник-красношейка (Calidris ruficollis) на території півострова не гніздиться, на міграції під другій половині травня і в серпні-вересні численний. У червні-липні зустрічаються невеликі зграйки неразмножающіхся особин.

    Дліннопалий пісочник (Calidris subminuta) - нечисленний гніздяться вид сирих тундри і боліт Камчатки. Прилітає на початку травня, восени останніх птахів можна зустріти в жовтні.

    побережник (Calidris alpina) - найчисленніший гніздяться кулик Камчатки, навесні по західному узбережжю мігрують кілька сотень тисяч особин. Населяє вкриті дрібними озерами вологі луки, болота, тундри. Прилітають побережник в середині травня і відразу після прильоту починають токувати. Гнізда з яйцями з'являються в червні, в липні пташенята стають льотними. Останні птахи покидають межі півострова у вересні-жовтні.

    Великий пісочник (Calidris tenuirostris) на Камчатці НЕ гніздиться, але звичайний в періоди міграцій у травні та серпні. У північній частині західного узбережжя навесні відзначаються зграї у кілька тисяч особин.

    Берінгійскій пісочник (Calidris ptilocnemis) - рідкісний вид, знайдений на гніздування на крайньому півдні півострова.

    Грязовік (Limicola falcinellus), білохвостий пісочник (Calidris temminckii), ісландська пісочник (Calidris canutus) і острохвостий пісочник (Calidris acuminata) -- нечисленні мігруючі види, що зустрічаються на території півострова під другій половині травня і в серпні.

    Бекас (Gallinago gallinago) - звичайний, що гніздяться на території всієї Камчатки вид. У період розмноження населяє мохово-осокові болота і сировини луки. Навесні прилітає на початку травня, в кінці це місяця - першій половині червня відзначається активну токування. У червні з'являються гнізда з кладками, у липні пташенята стають льотними. Осіння міграція Бекасов проходить у вересні-перший половині жовтня.

    Гірський дупель (Gallinago solitaria) - звичайний, зімующій на Камчатці вид, зустрічається в холодну пору року по берегах незамерзаючих ключів і річок. Точних даних про гніздування на території півострова немає. Гірський дупель внесено до Червоної книги Росії.

    Далекосхідний Кроншнеп (Numenius madagascarensis) - звичайний гніздяться вид. Населяє болота і вологі тундри. Навесні прилітає в першій половині травня, у червні приступає до гніздування. Осіння міграція відбувається у другій половині серпня - вересні.

    Середній Кроншнеп (Numenius phaeopus) - численний мігруючий вид Навесні летить у другій половині травня, восени - в серпні - першій половині вересня. На території півострова не гніздиться.

    Великий грицик (Limosa limosa) - звичайний вид що гніздяться на території всього півострова. Населяє вологі луки та болота на приморських рівнинах і в долинах річок. Навесні прилітає в травні, восени мігруючі зграї спостерігаються в серпні -- першій половині вересня.

    Малий грицик (Limosa lapponica) на території півострова не гніздиться, але звичайний в період весняних (травень) і осінніх (друга половина липня - перша половина вересня) міграцій.

    Середній поморник (Stercorarius pomarinus) на Камчатці НЕ гніздиться. Спостерігати його можна над морем в період весняної міграції в травні. У цей час він порівняно звичайний на заході Камчатки, на східному узбережжі ж рідкісний.

    куцохвоста поморник (Stercorarius parasiticus) і довгохвостий поморник (Stercorarius longicaudus) - звичайні кубляться птиці тундроподобних просторів Камчатки. Навесні прилітають в другій половині травня, в червні. з'являються гнізда, пташенята піднімаються на крило у липні - першій половині серпня. Останні поморники відзначаються на Камчатці в кінці вересня.

    Сиза чайка (Larus canus) - звичайний вид, гніздиться на території всього півострова, головним чином, в приморській смузі. Населяє заболочені, покриті озерами рівнини. Навесні прилітає на початку травня, у червні приступає до гніздування. Сезон розмноження закінчується в серпні. Останніх сизих чайок можна зустріти в листопаді.

    Бургомістр (Larus hyperboreus) і срібляста чайка (Larus argentatus) на території півострова не гніздяться, але звичайні у періоди сезонних міграцій навесні квітні-травні, і восени з серпня по листопад. Окремих особин можна зустріти у берегів Камчатки і в зимовий період.

    Тихоокеанська чайка (Larus schistisagus) - звичайний, місцями численний вид. Більша частина цих птахів гніздиться на скелястих узбережжях, деякі колонії розташовуються по берегах невеликих озер. Весняний проліт спостерігається в квітні-травні, сезон розмноження розтягнутий з кінця травня по серпень. Осіння міграція проходить в серпні-вересні.

    Серокрилая чайка (Larus glaucescens). На території півострова, за винятком поодиноких випадків, не гніздиться. В обмеженій кількості зустрічається на Камчатці в період міграцій, неразмножающіхся птахів можна спостерігати і в літні місяці. Серокрилая чайка звичайна на гніздування на Командорських о-вах, внесена до Червоної книги Росії.

    Озерна чайка (Larus ridibundus) - один з найбільш масових видів чайок Камчатки, на території півострова мешкає 70-80 тис. пар. Гніздиться колоніями по берегах озер, найбільше поселення, яке налічує понад 20 тис. пар, знаходиться в дельті р.. Авача. Навесні озерні чайки прилітають на Камчатку на початку травня, в ? іграція відзначається в другій половині серпня - перших числах вересня.

    Червоношиїй коник (Anthus cervinus) мешканець кочкарнікових тундри і морських кіс, частіше за нього можна зустріти в західній та північній частинах півострова. Прилітає на Камчатку в середині травня. З червня по серпень птиці зайняті вирощуванням потомства. Осіння міграція наголошується в кінці серпня - вересні.

    Гірський коник (Anthus spinoletta). Чисельність цього виду на Камчатці невисока. Населяє гірські тундри. Навесні на узбережжі з'являється в травні. Сезон розмноження проходить з другої половини червня до початку серпня. Осіння міграція відзначається у вересні.

    Сибірський жулан (Lanius cristatus) населяє лісову зону Камчатки, більш звичайний під внутрішніх районах півострова. Прилітає наприкінці травня - початку червня. Сезон розмноження з кінця червня до початку серпня. Наприкінці серпня жулан залишають межі півострова.

    Сірий сорокопуд (Lanius excubitor). Зустрічі про цим видом на Камчатці рідкісні і, як правило, відбуваються в негнездовой сезон.

    омелюх (Bombicylla garrulus) населяє хвойні та змішані ліси центральних районів Камчатки, в негнездовой сезон кочують зграї зустрічаються по всьому півострову.

    Сибірська завірушка (Prunella montanella) в невеликому числі гніздиться на півночі Камчатки, на решті частини півострова зустрічі з цими птахами дуже рідкісні.

    Соловей-Свистун (Luscinia sibilans) гніздиться в високостовбурних листяних лісах по всій території Камчатки. Прилітає в першій декаді червня, з цього часу можна чути його нехитру пісню, яку часто порівнюють з іржанням молодого лоша. Сезон розмноження закінчується наприкінці липня. Осіння міграція відзначається в третій декаді серпня.

    Соловей-красношейка (Luscinia calliope) - один з типових представників камчатських птахів, володар красивою звучною пісні. Населяє різні типи лісів і чагарникові зарості. Перші птахи з'являються на Камчатці в кінці травня, в червні солов'ї приступають до гніздування. Сезон розмноження закінчується в другій половині липня. Осіння міграція проходить у вересні.

    Варакушка (Luscinia svecica) гніздиться в північній половині півострова. Прилітає на Камчатку в кінці травня, гнізда з яйцями з'являються в червні. Сезон розмноження закінчується в липні. Восени останні варакушкі покидають межі півострова на початку вересня.

    Сінехвостка (Luscinia cyanurus = Tarsiger cyanurus) поширена на більшій частині Камчатки, але найчастіше, зустрічається в центральних районах півострова. Гніздиться в високостовбурних лісах, вважаючи за краще хвойні та змішані. Весняна міграція сінехвосток проходить в другій половині травня. Сезон розмноження починається в червні і закінчується в липні - на початку серпня. Осіння міграція відзначається у другій половині вересня.

    Оливковий дрізд (Turdus pallidus) - звичайний камчатський вид. Гніздиться в високостовбурних лісах, вважаючи за краще заплавні. Навесні прилітає в другій половині травня, до гніздування приступає в червні, в першій декаді липня можна зустріти слетков, супроводжуваних дорослими птахами. Осіння міграція проходить у вересні.

    Т

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !