ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    Морські ссавці Камчатки
         

     

    Біологія і хімія

    Морські ссавці Камчатки *

    На Камчатці зустрічаються представники 7 видів ластоногих: морж, сівуч, північний морський котик, АНТУР, ларга, морський заєць і кільчаста нерпа.

    Моржі - Єдині представники сімейства моржів, сівуч і північний морський котик відносяться до сімейства вухастих тюленів, а АНТУР, ларга, морський заєць та АКІБ - до сімейства справжніх, або безвухий тюленів. У моржів і справжніх тюленів вушні раковини відсутні, вушні отвори, щільно замкнені, помітні по невеликих цятками оголеної шкіри. Передні і задні кінцівки у представників всіх перерахованих видів перетворені в ласти, за що ці тварини та отримали назва ластоногих. Всі види ластоногих добре пристосовані до життя у воді, але поряд з цим вони утворюють берегові або льодові лежбища і залежкі, на яких народжують і вигодовують дитинчат молоком, спаровуються і линяють.

    Морж (Odobenus rosmarus). Моржі - одні з найбільших тварин загону ластоногих. Вага дорослих самців може досягати 1,5 т. Крім того, це єдині ластоногі, ікла у яких сильно збільшені і нагадують бивні. Їх довжина досягає 80 см. Ікла дорослих самців за розміром і формою відрізняються від іклів самок. У них вони менші і виглядають витонченішими за рахунок деякої спіральної зігнутими. Моржі виділяються серед інших ластоногих вкрай вираженою соціальність і здатністю надавати допомогу пораненим, тонучим побратимам і особливо дитинчат. Це - унікальне явище для ластоногих, у яких переважають агресивність і конкурентність. Структура розмножуються угруповань моржів підпорядкована певним закономірностям. Розподіл цих тварин у шлюбний період можна схематично представити у формі концентрично розташованих залежек різного половозрастной складу. У центрі знаходяться залежкі статевозрілих самок; деякі з них беруть участь в Гона. Разом із самками залягають їх різновікові дитинчата, причому діти-самці залишаються з матерями до семирічного віку, після чого дорослі самці виганяють їх з стада самок. Біля крижини у воді тримається один або кілька готових до парування самців старше 14 років. Далі від центру, на окремих залежках, розташовуються вагітні та годуючі самки, а на самих краях крижин розмішають залежкі НЕ беруть участь у Гона самців. На льодової залежке, або лежбище, моржі залягають гранично щільно. Вони тісно пов'язані один з одним, і нерідко велика частина корпусу лежить в групі моржа розташовується на тілах сусідніх тварин. Морж, знову виходить на лежбище, прагне неодмінно втиснутися між іншими або лягає на них. Крім відчуття тісного контакту з групою, така поведінка має значення для терморегуляції відпочиваючих звірів.

    Самки моржів відрізняються незвичайною самовідданістю та турботою про потомство, нехарактерної для інших ластоногих. Мати ставиться до новонародженого надзвичайно дбайливо. Вона не залишає його, навіть коли годується в море. Пірнаючи за їжею, вона бере дитинча із собою, прихоплюючи передніми ластами, або несе на спині. Самка постійно обмінюється з дитинчам різноманітними звуками і підтримує з ним тілесний контакт. Дитинчата моржів годуються материнським молоком 2 роки. Дорослі тварини харчуються в основному молюсками, яких добувають за допомогою потужних іклів з дна. Крім молюсків до складу кормів входять ракоподібні, морські черв'яки, голкошкірі, асцидії, риби. Крім того, є дані про хижацтві цих тварин. У шлунках деяких моржів були виявлені залишки ластоногих і навіть китоподібних.

    Живуть моржі переважно в зоні дрейфуючій льодів на мілководних ділянках про великою кількістю донних молюсків. У зимові місяці вони живуть тільки на льодах, а влітку утворюють берегові лежбища, які розташовуються, головним чином, на піщаних і галькових мілинах материкових або острівних берегів. Самки тихоокеанських моржів берегових лежбища не утворюють, дотримуючись південного кордону дрейфуючій льодів. Географічне поширення моржів - арктичні моря Атлантичного і Тихого океанів. На Камчатці постійні лежбища моржів зустрічаються уздовж західного узбережжя, включаючи острів Карагінскій, але окремі тварини зустрічаються і на південь, аж до Курильських о-вів, потрапляючи в ці райони, ймовірно, з дрейфуючій крижині.

    Моржі - Тварини, що перебувають під міжнародною охороною. В результаті багаторічного промислу, загального забруднення океану та інших причин чисельність моржів катастрофічно знизилася, крім того, ці ластоногі стали дуже полохливі. Паніка на лежбище - головна небезпека для цих неповоротких на суші тварин. При небезпеки, якою може бути просто близьке поява людини, і, тим більше, гул літака, моржі в поспіху залишають лежбище, задавлівают друг друга або гинуть від перегрівання. В останні роки чисельність моржів стала збільшуватися, і зараз в Тихому океані мешкає близько 230 тис. цих тварин.

    Сівуч (Eumetopias jubatus). Сівуч - найбільший представник родини вухатих тюленів; вага самців сівучей може досягати 1,5 т, а довжина тіла - близько 3,5 м. Сівучі - дуже граціозні тварини. Самки набагато менше самців, але великовагові і незграбні на суші, самці легко стрибають у воду з висоти 15 м. Сівучі населяють переважно прибережну зону північній частині Тихого океану. Найбільше число цих тварин живе на островах Алеутській пасма і. Затоки Аляска. У водах Росії сівучі утворюють постійні або тимчасові лежбища на східному узбережжі Сахаліну, на Курильських островах, Камчатці. На Камчатці сівучі мешкають на Командорських о-вах, острів Карагінском і Верхотурова, мисах Шіпунском, Козлова, Наварін. Чисельність сівучей в останні роки різко скоротилася, тому в даний час ведеться пильне вивчення чисельності і багатьох питань біології цього виду. У деяких місцях проживання, і, в Зокрема, на Алясці, найбільші лежбища взяті місцевою владою під особливу охорону.

    Берегові лежбища бувають двох типів - гаремні, на яких відбувається розмноження, і холостяковие, утворені неразмножающіміся тваринами. Лежбища розташовуються переважно на важкодоступних з берега островах або кам'янистих місцях, а холостяковие - часто на окремих скелях-острівцях. На гаремних територіях самці мають свою ділянку і охороняють його. Якщо територіальному самцеві вдалося утримати на своїй ділянці самок, то він називається гаремним. У «гаремі» самця може знаходитися до 20 самок.

    Самка сівуча народжує одного дитинча і дуже дбайливо до нього ставиться, Улюблене заняття сівучат - залазити на матір і скочуватися про неї, немов з гірки.

    Основу харчування сівучей складають багато видів риб і головоногих молюсків (кальмари і восьминоги). Деякі сівучі можуть переходити на харчування теплокровними тваринами, наприклад, котиками та іншими тюленями. Так, американські дослідники спостерігали, як велика група сівучей-холостяків практично щодня вранці пропливав уздовж Котикова лежбища, і сівучі поїдали дитинчат котиків. Однак така поведінка не характерно для сівучей. У багатьох місцях вони утворюють свої лежбища в тих же місцях, що і північні морські котики, не завдаючи останнім значного занепокоєння. Використання одних і тих самих ділянок для розмноження цими двома видами можливо тому, що найбільш неспокійний і напружений період гаремної життя у північних морських котиків починається із закінченням розмноження у сівучей.

    Головним ворогом сівучей вважають косатки. Дуже обережно сівучі відносяться до людини, тому відвідини їх лежбища можливо лише за особливим дозволом.

    Північний морський котик (Callorhinus ursinus). Північні морські котики протягом багатьох років є предметом пильної уваги і дослідників, і промисловців. Для науковців цей вид є ніби еталоном в дослідженнях біології морських ссавців. Котики досить терпимо ставляться до людини і утворюють лежбища в доступних місцях, що значно полегшує проведення різних спостережень. Тому з усіх морських ссавців цей вид вивчений більш детально. Для біологів найбільш цікавий берегової період життя котиків - Період розмноження. Він починається в кінці весни - початку літа.

    В Наприкінці квітня у традиційних місць розмноження з'являються самці. Кожен самець займає на території майбутнього лежбища ділянку і охороняє його. Ділянки самців приблизно однакові, тому інколи складається враження, що тварини розташовуються у шаховому порядку. Тварини не можуть довго перебувати без їжі, тому через деякий час їм необхідно йти в море, і місце пішов займає інший самець, який чергував до цього моменту в прибійній смузі. Якщо він виявляється сильнішим попереднього господаря, то залишається на ділянці. Свій ранг самці визначають у постійній боротьбі. Це не тільки жорстокі сутички, тварини постійно переміщаються по своєї ділянки, видаючи сигнали специфічні. Далеким сусідам вони повідомляють про своє місцезнаходження гучним ревом, а ближнім -- постійним частим цірканьем.

    До початок підходу самок наступного території розмноження залишаються тільки самі сильні самці 8-9-річного віку - Секачі. Кожен самець бере участь у розмноженні трохи більше 10-14 днів і не більше двох років поспіль. У період розмноження самці практично не йдуть у воду. У спекотні дні більшість тварин покидає лежбище, але структура його не змінюється. Справа в тому, що самці добре знають один одного по голосу і запахом і пропускають на колишні місця своїх сусідів. Та й звільнені залишають свою ділянку ненадовго, тільки щоб охолонути. Рев самців відіграє важливу роль для визначення самками найбільш вдалого для розмноження місця. Адже для народження дитинчат потрібні більш безпечні місця. Сильні самці, активно охороняючи свої ділянки, не пускають на територію розмноження молодих самців, що доставляють чимало турбот не тільки самкам, а й дитинчатам. Так відбувається природний відбір кращих виробників.

    Встановлено, що самки з року в рік виходять на одні й ті ж місця розмноження. Через 1 -2 дня самка котика народжує одного дитинча і вже через кілька днів покривається сікачем. Жирність молока самок котиків дуже висока - 40-50%, тому дитинчата ростуть швидко і за рахунок нагромадилося жиру залишаються на лежбище одні іноді до 7 днів, поки їх матері годуються в море. Самка, повернувшись після годівлі, знаходить дитинча без праці. Дитинчата не відходять далеко від місця народження і відгукуються на голоси багатьох самок. Кожна самка знає голос свою дитину, і в перші дні життя вона відшукує його сама, а згодом дитинча починає дізнаватися голос матері і прямує до неї, почувши заклик. Самки котиків дуже агресивні до чужих дитинчат, тому малята збираються разом, організовуючи «Дитячі залежкі». Самки годують тільки своїх дитинчат, але іноді якому-небудь голодному цуценяті вдається трохи підгодуватися. Такий котик обережно підповзає до рідного дитинчаті і лягає поруч з ним, ближче до хвоста самки, і коли рідний дитинча засинає, прибулець швидко прикладається до соска. Підросли, щенки охороняють місце своєї лежання і відганяють таких конкурентів.

    За околицях зони розмноження розташовуються холостяковие залежкі статевонезрілих самців і статевозрілих, але не беруть участь у розмноженні. Саме ці тварини є об'єктом промислу. Щоправда, в останні роки стали добувати і перелінявшіх дитинчат. За промислом котиків ведеться постійне спостереження і вчених, які визначають його вплив на чисельність популяції і встановлюють ліміти видобутку, і працівників рибінспекції, які стежать за правильністю проведення промислу і контролюють відвідування лежбища.

    На Камчатці лежбища північних морських котиків знаходяться на Командорських о-вах. Їх чотири. Найбільша розташоване на півночі острів Берінга, тут налічується близько 100 тис. котиків. Всього на Командорах мешкає близько 200 тис. котиків. Великі лежбища північні морські котики утворюють на острів тюленів і о-вах Прібилова, де їх налічується близько 2 млн.

    В зимово-весняний період протягом приблизно півроку, котики тримаються в море, поодинці або дуже невеликими групами. До життя у воді вони пристосовані дуже добре: товстий шар підшкірного жиру і густе хутро є гарною теплоізоляцією, а підвищений вміст міоглобіну в крові та наявність своєрідною капілярної системи, яку називають «чудової мережею», дозволяє котикам надовго затримувати подих, пірнаючи на глибину до 180 м. Основна їжа котиків - риба і головоногі молюски (кальмари).

    В результаті широкомасштабного безконтрольного промислу до початку 1900-х рр.. лежбища котиків практично спорожніли, і в 1911 р. була укладена Міжнародна конвенція про охорону котиків північної частини Тихого океану. Завдяки її роботі та роботі наступної Тимчасової конвенції 1957 чисельність котиків швидко відновлювалася. Зараз їм зникнення не загрожує, але лежбища знаходяться під постійною охороною для виключення будь-якого занепокоєння тварин.

    Кільчасті тюлень, або нерпа (Phoca hispida). Нерпа - найдрібніший тюлень в сімействі справжніх тюленів. Живуть ці тварини в холодних водах, населяючи периферичні моря Полярного басейну, рідше його центральні області, моря арктичної і субарктичній Атлантики, самі північні і північно-східні частини Тихого океану, Балтійське море, Ладозьке озеро. За чисельністю кільчаста нерпа займає перше місце серед ластоногих, загальна чисельність виду у водах колишнього Радянського Союзу в 1970-і рр.. оцінювалася в 3 млн. особин. У середині 1980-х рр.. у багатьох районах ареалу виду чисельність тюленів різко знизилася на думку багатьох вчених в результаті захворювання, що протікає по типу чуми м'ясоїдних. У даний час чисельність виду достеменно невідома, але його велике промислове значення залишається.

    На Камчатці зустрічаються 2 підвиди кільчастих нерпа: берінговоморская і Охотський, або АКІБ. Чисельність охотоморской нерпи на початку 1960-х рр.. оцінювалася в 800 тис., а берінговоморской - в 12 тис. особин.

    Майже у всіх районах, кільчасті нерпи в період розмноження тримаються в смузі пріпайного, берегового льоду. Від цього правила відступають охотський нерпи. Через сильних приливно-відливних течій в Охотському морі берегового приспів зазвичай не утворюється, та АКІБ змушені виходити для розмноження та линяння на розбиті рухливі льоди, що дрейфують у відносній близькості до берега.

    Дитинчат нерпи народжують в снігових печерах або в порожнинах, що утворюються під час торошенія льоду. Поруч з печерою знаходиться лазка, яку тварини пробиває, коли лід ще тонкий. Лазкі і продухи тварини підтримують відкритими, багаторазово використовуючи їх для дихання і вилазить з води.

    Розподіл нерпа пов'язано зі зміною льодової обстановки, кормових ресурсів та інших факторів. Ощенівшіеся і вагітні самки більш прив'язані до одного, вибраного ними місця, ніж інші тварини.

    Самки народжують одне дитинча-белька. Характерною рисою цього виду є те, що в багатьох випадках дитинчата, що втратили матір, не гинуть, а виживають, але зростання їх сильно сповільнюється, і в результаті вони залишаються карликами.

    кільчаста нерпа годується рибою і ракоподібними і іноді заходить в гирла річок. Влітку нерпи годуються переважно далеко від берега, харчуючись в першу чергу планктонними організмами і стайня рибами, наприклад уйком (мойва).

    Кільчасті нерпу на Камчатці часто плутають з Ларго. Однак цей тюлень набагато дрібніше (довжина тіла досягає 140 см), у забарвленні характерні білясті просвіти на темному основному тоні, що виступають у вигляді більш-менш виразних колечок або вигнутих прожилок. Малюнок повністю відсутня на всіх ластах і іноді на черевній стороні.

    Морський заєць, або Лахтак (Erignathus barbatus). Морський заєць - єдиний представник роду морських зайців підродини справжніх тюленів. Цікаво сама назва цього виду. На думку одних, цим тваринам воно дано за їх лякливість, на думку інших - за характерні тільки для цих тюленів стрибки, з допомогою яких вони вибираються на лід.

    Морські зайці - найбільші справжні тюлені, що зустрічаються на Камчатці. Довжина тіла тварин сягає 240 см, відмінності в розмірах самок і самців дуже незначні. Вага найбільших Лахтак становить до 360 кг, в середньому самці на 25-35 кг важче самок.

    Географічне поширення морських зайців залежить насамперед від температури, наявності льодів і морських глибин. Місця проживання тварин в різні сезони року і в ?? азлічних частинах ареалу неоднакові. Найбільш сприятливі для Лахтак райони з дуже розчленованою береговою лінією з губами та островами, які створюють захист від штормів і нагромадження льодів. Відкритих берегів з обмілинами морський заєць уникає, оскільки вони збіднена кормами, схильні до дії прибою, і взагалі мало придатні для проживання такої великої тварини. Під лежбища морські зайці займають низькі галькові берега або піщані мілини, а також банки, складені з гальки, нерідко із значною домішкою мулу та окремих невеликих валунів. Лише зрідка поодинокі тварини або групи лягають на гладких каменях або кам'яних плитах. Життя цих тюленів тісно пов'язана з льодами і, відповідно, холодними течіями. На льодах тварини розмножуються і спарюються.

    У морських зайців, як і в острівних тюленів, дитинчата скидають ювенільний хутро в утробі матері і іноді народжуються з його залишками. Решта представників підродини справжніх тюленів народжують дитинчат тюленів.

    Ще однією відмінною рисою морських зайців є їх трофічна спеціалізація. Вона означає, що ці тюлені харчуються улюбленими кормами, хоча споживана їжа досить різноманітна. У Беринговому морі Лахтак в весняно-літній час годується в основному крабом-Стригуном, креветками, брюхоногих і головоногими молюсками, а також поліхети. Іноді тюлені вважають за краще харчуватися деякими видами придонних риб: піщанки, плямистим люмпенусом, сірим макрурусом-довгохвоста, камбалою, навагою, минтаєм, мойва і деякими іншими.

    Характерною особливістю тюленів цього виду є і те, що найчастіше вони тримаються поодинці і рідко лягають на лід по двоє чи по троє на одній крижині. Зовсім рідко зустрічаються групи по 5-7 особин, і в таких випадках тварини лежать нещільно і завжди у самого краю крижини.

    Незважаючи на свою огрядність, морські зайці вибираються на крижину дуже легко. Попередньо висунувшись з води для огляду, тюлень то підпливає до неї впритул і чіпляється за неї передніми ластами, а потім викидається потужним ударом задніх ластів, то викидається на крижину відразу.

    щільних залежек або концентрацій ці тварини не утворюють навіть у період щенки. самки розсіяні на широких просторах дрейфуючій льодів далеко одна від одної. У Беринговому морі період народження дитинчат - кінець березня - початок травня.

    Материнський інстинкт у самок морського зайця виражений досить сильно. Самка багато часу проводить на льоду поряд з дитинчам і лише ненадовго сходить у воду для годівлі. При небезпеки самки іноді намагаються зіштовхнути дитинча у воду і намагаються пірнути разом з ним. У період молочного годування дитинчат самки сильно виснажуються, адже жирність молока сягає 60%.

    Відрізнити морського зайця від інших тюленів нескладно. По-перше, по великих розмірах, а по-друге, за характерною забарвленням спини і морди. У більшості дорослих тварин на загальних сіруватому тлі виділяється темна смуга (чепрак), що проходить уздовж усієї спини. На голові видно білі плями. Одне, більш широке, розташоване на маківці, а дві пари інших - над очима і навколо вушних отворів.

    Незважаючи на те, що цей вид тюленів розповсюджений дуже широко, його навряд чи можна назвати численним, особливо в останні роки. Його чисельність практично взагалі не піддається оцінці. На Камчатці морських зайців небагато, зустріти їх можна на охотоморском узбережжя на північ від Усть-Большерецького, а на західному - в Карагінском затоці і на північ. Основні вороги морських зайців - бурі і білі ведмеді, косатки і, можливо, полярна акула.

    Ларга, або строката нерпа (Phoca largha). Ларго називають зазвичай всіх представників широко розповсюдженого виду звичайних тюленів. Але власне ларга -- самостійний підвид, що мешкає на східному узбережжі Камчатки. Це светлоокрашенний тюлень з більш-менш густо розкиданими темно-сірими плямами, перемішаними з чорними, більш рідкісними. Цей тюлень досить великих розмірів, довжина дорослих тварин сягає 180 см. Самки і самці по зовнішньому увазі і розмірами важко розрізняються.

    Ларго утворюють крупні, у кілька сотень тварин, залежкі на льодах, піщаних обмілинах, в гирлах річок. Льодові залежкі формуються під час утворення пріпайних льодів в зимово-весняний період З приходом весни ларга концентрується, в основному, в гирлах річок. Розмноження ларга відбувається на льодах ранньою весною. Однак щільних дітородних залежек не утворюється, і самки лежать на значній відстані один від одного. У ларга народжується одне дитинча-Белек. У шлюбний період тварини тримаються парами, спаровування, цілком ймовірно, відбувається в воді.

    Розподіл ларга визначається не тільки льодової обстановки, але й місцем розташування кормових ресурсів. Основу харчування цих тюленів складають переважно стайня види риб: мойва, оселедець, навага, лососеві. Мисливство за лососевими, ларга заходить до гирла річок, інколи піднімаючись на десятки кілометрів. Ларга і людина є конкурентами за харчові ресурси, тому найбільш пильну увагу приділяється вивченню впливу ларга на запаси цінних промислових риб.

    На східному узбережжі Камчатки ларга звичайна від мису Олюторський до мису Наварін, найбільш численна в Карагінском затоці і по берегах острів Карагінского, в районах Кроноцкого і Авачинська заток. Вона піднімається на річки Камчатку, Жупанову, Вивенку, Култучную та ін На південно-західному і західному узбережжях Камчатки мешкає інша форма звичайного тюленя, що відрізняється від ларга морфологічними ознаками, але дуже схожа на Ларгу зовні. Цього тюленя теж зазвичай називають Ларго. Звичайний він в Тігільском районі, в гирлах річок Воямполка, Хайрюзова, Білоголова, Тігіль, Кавача, Утхолок, сопкових.

    Тюлень острівної або курильський, АНТУР (Phoca vitulina = Phoca richardii). АНТУР -- найбільш великий з справжніх тюленів (довжина тіла дорослих тюленів досягає 2м), зовні дуже схожий на Ларгу. Однак розходження біології цих двох форм справжніх тюленів досить яскраві. На відміну від ларга АНТУР розмножуються не на льодах, а на скелястих берегах. Дитинчата линяють в утробі матері і з'являються на світло плямистими.

    АНТУР - Рідкісний підвид, і у зв'язку з малою чисельністю занесений до Червоної книги. У Росії зустрічається тільки на Курильських, Командорських о-вах і східному узбережжя Камчатки. Чисельність острівних тюленів оцінюється в 5,5-6 тис. особин, хоча ще не цілком піддається точному визначенню. Основна частина АНТУР мешкає на Командорських і Курильських о-вах. На Командорах чисельність АНТУР в різні роки не перевищувала 2,5 тис.

    Тварини дуже прив'язані до скелястих ділянках узбережжя і на виступаючих під час відливів рифах утворюють численні залежкі. На Командорах таких залежек налічується до 50. Число АНТУР на залежках (як і число самих залежек) в протягом року не постійна і залежить від багатьох причин. Наприклад, у період розмноження, цуценята і вигодовування дитинчат залежкі чисельністю до 40 тварин утворені переважно самками, новонародженими дитинчатами, годовічкамі і одним дорослим самцем. Неразмножающіеся тварини утворюють великі (до 300-500 голів) скупчення, які знаходяться на периферії зони розмноження. У зимовий період залежек менше, але вони більші.

    На перший погляд, АНТУР дуже миролюбні, але якщо придивитися уважніше, то Можна побачити, як кожна тварина охороняє своє лежання. Помітивши вилазять поруч з собою сусіда, АНТУР повертається до нього і тихим, низьким бурчанням повідомляє, що найбільш зручне місце зайняте. Сусід, отримуючи постійно попереджувальні сигнали, вилазить на камінь дуже повільно і обережно, зупиняючись після кожного попередження. Навіть якщо господар веде себе миролюбно, що виходить на сушу тварина дуже обережно.

    На залежке тварини відпочивають, зрідка чухаючи себе кігтями передніх лап. Однак лінощі і безпечність тварин тільки здаються. При кожному шумі і хвилювання, вихідних, наприклад, від каланов або чайок, АНТУР тривожно озираються. Найбільш полохливі негайно сходять у воду. Часто навіть при сході у воду одного тваринного залежку залишають всі інші.

    АНТУР годуються ракоподібними (креветки), рибою, кальмарами та іншими мешканцями прибережної зони. Найбільш значну частину здобичі складають кальмари.

    Народження дитинчат відбувається в травні-червні, приблизно в ці ж терміни, включаючи липень, відбувається спарювання дорослих тварин. Дитинчата годуються молоком близько 2 місяців (до кінця серпня). Зв'язок дитинчат з матерями в перші місяці життя дуже тісний. Мати постійно тримає в полі зору свого малюка, а коли втрачає його з поля зору, кличе низьким риком. Дитинчата підкликають мати сигналом, дуже схожим на «ма-ма» або «ма».

    АНТУР займають ті ж біотопи, що і капає. На Командорських островах це призвело до майже повного винищення АНТУР на початку 1900-х рр.., коли капає були взяті під охорону. Вважалося, що АНТУР - потенційні конкуренти каланов. Однак ці тварини живуть поруч один з одним цілком мирно. На залежках серед АНТУР зустрічається і ларга, однак, оскільки зовні тварини важко розрізняються, до сих пір залишається відкритим питання про змішуваність цих двох підвидів. Основний ворог АНТУР - косатки, які влаштовують на них колективну полювання.

    Калан

    Калан теж відноситься до морських ссавців, але це тварина з сімейства куньіх, провідне переважно водний спосіб життя. По-іншому його називають ще морський видрою або камчатські бобром.

    Північний калан (Enhydra lutris). Кала - дуже цікаві і своєрідні мешканці прибережних спільнот. В усі часи ці тварини вражали людей своєю цікавістю, швидкої пріручаемостью і довірливістю. Калани чудово пристосувалися до життя у воді, але все ж з усіх морських ссавців ці тварини більш тісно пов'язані із сушею. Калани мешкають в прибережній зоні, де глибина не перевищує 20 м, і тільки дорослих самців можна зустріти на значній відстані від берега (більше 1 км).

    Прихильність каланов до малих глибин пояснюється кількома чинниками. Зокрема, капає - Єдині морські ссавці, які не мають шару підшкірного жиру. Основну роль в теплоізоляції грає дивовижний хутро капала. Волоски мають особлива будова і, накладаючись один на одного, створюють черепітчатий покрив, усередині якого є повітряний прошарок. При пірнанні під тиском води Повітряний вичавлюється з хутра, і він може намокнути. Щоб не загинути від переохолодження, калани дуже ретельно стежать за своїм хутром, третина часу витрачаючи на догляд за ним. Вони відновлюють повітряний прошарок, збиваючи хутро та вдихаючи в нього повітря. Хутро калана є еталоном для визначення якості хутра інших тварин.

    Харчуються калани в основному донними безхребетними, рідше рибою і восьминогами. Бувають випадки, коли вони ловлять деяких птахів. Більшу частину видобутку калани збирають зі дна і складають її на своєрідні кишені, утворені складками шкіри в пахвовій області. Цікавою особливістю цих тварин є те, що при добуванні і поїданні корму калани використовують допоміжні предмети, частіше всього камені. Молоді калани часто грають з різними плаваючими у воді предметами, наприклад, пластиковими пляшками. Деякі самки дають своїм дитинчатам камінчики, щоб зайняти їх в той час, коли самі вони годуються. Дитинчата стукають ними, втрачають і ловлять у воді. Самки каланов витрачають дуже багато сил і часу на виховання свого потомства. У перші місяці життя дитинчати самка майже постійно носить його на грудях. Коли самка годується, вона кладе дитинча на воду та пірнає за кормом не більше ніж на хвилину. Дитинчат самки каланов народжують як у воді, так і на прибережних скелях-кекурах, і зрідка на березі.

    Взагалі для проживання калани вибирають ділянки прибережної зони зі скельними грунтами та значним числом кекуров, рифів і заростями морської капусти (Келп). У Келп калани відпочивають, збираючись у групи. Готується до відпочинку калан бере зубами пластину бурої водорості і починає крутитися, загортаючи в неї. Таким чином, він виявляється прив'язаним під час сну і уникає небезпеки бути віднесені течією. Влітку, під час штормів, і взимку, коли водоростеві поля зникають, калани відпочивають на березі або кекурах.

    Вони ведуть груповий спосіб життя, причому склад груп дуже різний. Деякі з них утворені вагітними самками і самками з новонародженими, інші - самками з підрослим дитинчатами, третє - найбільші, чисельністю до декількох сотень тварин - неразмножающіміся самцями або статевонезрілих тваринами. Самці, що приймають участь у розмноженні, мають індивідуальні ділянки і охороняють їх. На території самця, як правило, є група самок, частина з яких готова до розмноження.

    Калан - Тварини досить миролюбні. Між ними рідко трапляються бійки, тим більше супроводжуються укусами.

    Головний ворог калана - людина. У результаті необмеженого промислу каланов за півтора століття винищили майже повністю в усіх районах їх проживання. На початку 1900-х рр.. калани перебували на межі зникнення. На щастя, повсюдно був введений заборону на видобуток каланов, ці тварини були взяті під міжнародну охорону. Поряд з цим, почали проводити роботи з реакліматизації каланов -- переселення їх у ті місця, з яких вони зникли. Зараз калани практично відновили свій колишній ареал, але їх охорона і постійний контроль за чисельністю тривають. Однак великих втрат популяціям калана завдає нафтове забруднення і браконьєрство.

    Калан мешкають тільки в тихоокеанському регіоні: на Курильських о-вах, півдні Камчатки, Командорських островах, на островах Алеутській гряди, на півдні Аляски й уздовж каліфорнійського узбережжя. Загальна чисельність складає близько 200 тис. особин, у водах Росії мешкає всього близько 10 тис. тварин.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.ecosystema.ru

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати !