ПЕРЕЛІК ДИСЦИПЛІН:
  • Адміністративне право
  • Арбітражний процес
  • Архітектура
  • Астрологія
  • Астрономія
  • Банківська справа
  • Безпека життєдіяльності
  • Біографії
  • Біологія
  • Біологія і хімія
  • Ботаніка та сільське гос-во
  • Бухгалтерський облік і аудит
  • Валютні відносини
  • Ветеринарія
  • Військова кафедра
  • Географія
  • Геодезія
  • Геологія
  • Етика
  • Держава і право
  • Цивільне право і процес
  • Діловодство
  • Гроші та кредит
  • Природничі науки
  • Журналістика
  • Екологія
  • Видавнича справа та поліграфія
  • Інвестиції
  • Іноземна мова
  • Інформатика
  • Інформатика, програмування
  • Юрист по наследству
  • Історичні особистості
  • Історія
  • Історія техніки
  • Кибернетика
  • Комунікації і зв'язок
  • Комп'ютерні науки
  • Косметологія
  • Короткий зміст творів
  • Криміналістика
  • Кримінологія
  • Криптология
  • Кулінарія
  • Культура і мистецтво
  • Культурологія
  • Російська література
  • Література і російська мова
  • Логіка
  • Логістика
  • Маркетинг
  • Математика
  • Медицина, здоров'я
  • Медичні науки
  • Міжнародне публічне право
  • Міжнародне приватне право
  • Міжнародні відносини
  • Менеджмент
  • Металургія
  • Москвоведение
  • Мовознавство
  • Музика
  • Муніципальне право
  • Податки, оподаткування
  •  
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

         
     
    " Повість про бачення якомусь чоловікові духовну "
         

     

    Література і російська мова

    "Повість про бачення якомусь чоловікові духовну"

    С.В. Перевезенцев

    В основі "Повісті" - запис бачення, що сталися в Москві 12 жовтня 1606 Цю запис здійснив протопоп Благовіщенського собору Терентій, який і став автором "Повісті". Так було зафіксовано перше з численної черги він "чудових видінь ", які відбулися в Росії в Смутное время.

    Текст "Повісті" був одним з найпоширеніших пам'яток давньоруської літератури - сьогодні відомо, як мінімум, 28 її списків. Повість була внесена також до складу "Іншого сказання", звідки була запозичена упорядником Хронограф третьої редакції. У якості складової частини вона включена в Толстовський літописець, і, в так зване, "Казанське сказання". Старообрядники переписували текст "Повісті" вплость до кінця XIX - початку XX століття (див. напр. Списки ОР РГБ 1878 р., Ф. 354. № 97; Ф. 218. № 1030. Кон. XIX - поч. XX ст.). Вперше опублікована в ЛЗАК за 1861 рік по тексту, що міститься в Толстовської літописця. У науковий обіг введено С.Ф. Платоновим. Найбільш повна публікація тексту "Повісті" була здійснена в 13 томі РИБ.

    Створенню "Повісті" передували певні історичні вобитія. Восени 1606 в Росії панувала дуже грізна політична атмосфера. Після того, як навесні 1606 року розлючений натовп москвичів вбила Лжедмитрія I, царем став Василь Шуйський. Однак його уряд з працею контролювало ситуацію в державі. По всій країні, в тому числі і в Москві, почалися заворушення, з вимогами відповісти на питання - чому вбили "істинного царя"? А 12 жовтня до Москві, під прапорами вбитого Лжедмитрія I, підійшли війська заколотників під керівництвом І.І. Болотникова.

    Саме в цей день, 12 жовтня, і було явлено такому собі "святому чоловікові духовну", що впала в "тонкий сон", чудове бачення, "зело жаху виконання". "Повість" повідомляє, що в Успенському соборі, освяченому "світлом невимовним", "чоловік духовний" узрел Христа, що сидить на престолі, і оточеного ангелами, Богородицю, що стояла праворуч від престолу, Івана Хрестителя, що знаходився ліворуч, а також лики багатьох святих пророків, апостолів, мучеників, святителів, преподобних і праведних. Відповідно до бачення, Богородиця тричі благала Христа про дарування милості "роду християнської ". Однак двічі Христос суворо відмовляв у своїй милості, бо: "... Несть істини в царех і в патріарсех, ні у всьому священному чину, ні в усьому народ Мій, новому Ізра ". І лише у відповідь на третьому моління Богородиці Христос каже "тихим голосом": "Тобі ради, Мати Моя, прощу їх, аще покаються, аще Чи ж не покаються, то не імам милості сотворити над ними ".

    Текст "Повісті про бачення якомусь чоловікові духовну" наповнений різноманітною і багатозначною для людини того часу православної символікою. Перш за все, вкрай важливо, що перед очима "чоловіка духовного" з'явився Сам Христос -- досить рідкісне для практики російських видінь подія. Явище Господа підкреслювало винятковість як самого бачення, так і реальних подій, що викликали його. На виняткову важливість цього бачення вказує і той факт, що разом з Христом були явлені Богородиця, Іван Хреститель і багато святих. Для людей, що жили на початку XVII століття, явище такого великого ряду вищих сил доводило лише одне - Господь, не дивлячись на свій гнів, не відступився від Росії. Христова благодать продовжує виливати на Руську землю, а Сам Христос продовжує вважати Росію Своїм богообраним "новим Ізраїлем".

    Згідно Біблії, в стародавні часи Господь жорстоко карав за гріхи "ветхий Ізраїль" (див., наприклад, книгу пророка Єремії). Тепер Христос карає "новий Ізраїль ", більше того Він готовий" зрадити "Росію ще більшим кровопивцям і безжальним розбійникам. Проте мета гніву Божого полягає не в тому, щоб знищити гріховну Росію, а в тому, щоб "виправити" її, повернути на істинний шлях. "Так покарають малодушних, і пріідут в чювство, і тоді прощу їх", -- говорить Христос.

    Велике символічне значення має той факт, що "чоловікові духовному" було дано побачити моління Богородиці про заступництво за російський народ. Отже, страх православних людей перед тим, що і Божа Матір відступилася від Росії, виявляється даремним. Божа Матір продовжує зберігати Свій благодатний Покров, розлогий над Росією і, зокрема, над Москвою. Недарма саме бачення відбулося в кремлівському соборі Успіння Божої Матері - головному храмі Московської Русі. А, як свідчить текст "Повісті", Богородиця багаторазово благала і продовжує молити Господа про порятунок Росії.

    Про те, що Господь додає Своєму явищу на Русь виняткове значення, свідчать і слова, сказані "чоловікові духовному" одним з тих, що стояли біля Христа про те, щоб "Чоловік духовний", як "угодник Христа" повинен піти і розповісти все, що він бачив і почув, і нічого не приховувати. Таким чином, "якийсь чоловік духовний" виявляється тим "обраним", через кого Господь повідомляє російського народу про свою участь у долі російського народу і про збереження заступництва Богородиці за Росію. Крім того, через "угодника Христового" російським людям повідомляється і про тих гріхах, в яких вони повинні покаятися.

    З списку всілякої гріхів особливий інтерес становить те, що Христос докоряє "новий Ізраїль" у відсутності "істини" і "правди". Варто нагадати, що російської релігійно-філософської традиції поняття "правди" багатозначне - це і моральна чистота, і соціальна справедливість, і дотримання законності. При це релігійно-містичної і моральною основою "правди" завжди шанували "Справжня віра", що базується на дотриманні заповідей Христа. В даному випадку, "Правда", мабуть, розуміється саме в цьому сенсі, - як "істинна віра". Адже Христос звинувачує російських людей в тому, що вони не виконують Його перекази і не зберігають Його заповідей Моїх. У цих словах вказується і шлях порятунку Росії -- відновлення правдивої віри в серцях людей.

    Головними хранителями "правди", як істинної віри, в Росії вважалися царі і Церква. І недарма Господь звинувачує в першу чергу саме царів, патріархів і всіх священиків, які забули Божу "правду", втратили правдиву віру, а тому творять "неправедний суд" і "правих" переслідують. Тут ми в черговий раз зустрічаємося з визнанням факту падіння авторитету державної влади, настільки часто проявляється в роки Смути. Однак самі по собі звинувачення царям і патріархам набагато більш грізні - адже їх вирікає не прості люди, а вони лунають з вуст Самого Христа. Отже, у народній свідомості за роки Смути встановилося вже досить стійке недовіру своїм правителям. Настільки стійке, що народ був готовий сам приступити до вирішення власної долі. І Господь як би підтримував це рішення.

    В Загалом же, незважаючи на гнівний викривальний тон, саме бачення носило явний оптимістичний характер. Адже Росія продовжувала залишатися "новообраним Ізраїлем ", Богородиця зберігала Своє заступництво, а Христос обіцяв порятунок російського народу від бід. І річ залишалося за самими людьми: вони повинні були прийняти в серця свої "страх Божий", щире покаятися і тим самим повернути собі Божу ласку.

    Саме так і було зрозуміле бачення "якомусь чоловікові духовному" сучасниками. Протопоп Терентій, який записав бачення, відразу ж повідомив про нього патріархові Гермогену, а той - Цареві Василь Шуйський. Реакція правлячих кіл була моментальною - вже 14 Жовтень встановили спеціальний шестиденний покаянний пост, а 16 жовтня "Повість" Терентія читалася в Успенському соборі перед усім народом. Інакше кажучи, російське суспільство, яке втратило "правду" і зміст у реальному житті, сприйняло чудове бачення, як знак Божий, з одного боку, що пояснює страшні події Смути, а, з іншого боку, що вказує шлях порятунку. І, таким чином, саме "чудове бачення" стало каталізатором конкретних історичних дій.

    В той же час, значення "Повісті про бачення якомусь чоловікові духовну" в реальних історичні події по-різному оцінювалася в пізнішій літературі. Вже в XVII виникли діаметрально протилежні трактування. Так, "Толстовський літописець "повідомляє, що результатом покаяння стало заступництво Богородиці, - Засліплене чудесним чином військо Болотникова, було розбито і відкинуто від Москви. "Казанське сказання", навпаки, вважав, що цар, патріарх і весь "Царський синкліт" не почули "бачення" і посміялися над ним. У результаті такого "Нехтування" грізні пророкування про численні карах збулися - "і за те від Бога помста воспріяша ". Однак характерно, що в обох цих творах самому факту "бачення", як прояву Божої волі, надавалося виключне значення. Адже той же "Казанське сказання" засуджувало саме людей, за "посміховисько" явленої Божої волі. Подібне сприйняття "Повісті про бачення якомусь чоловікові духовну "зберігалося довго, а текст" Повісті "був одним із самих поширених пам'яток давньоруської літератури.

    Список літератури

    Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.portal-slovo.ru/

         
     
         
    Реферат Банк
     
    Рефераты
     
    Бесплатные рефераты
     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
      Все права защищены. Reff.net.ua - українські реферати ! DMCA.com Protection Status